tetartopress

Οι εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης στην Πάτρα


Με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων θα ξετυλιχτεί η μέρα της Τσικνοπέμπτης (Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου) που έχει συνδεθεί με την παραδοσιακή πλευρά της Αποκριάς. Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Πατρινού Καρναβαλιού 2022, σύμφωνα με τις ισχύουσες προϋποθέσεις που έχουν ορισθεί από την κυβέρνηση, έχουν προγραμματιστεί με τη συνεργασία της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

Από το πρωί στις τις 10:00 έως τις 13:00 το Μουσικό Άρμα με καρναβαλική μουσική και τραγούδια θα περιοδεύει από την Παραλία Πατρών έως τα Καμίνια.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός για μία ακόμα χρονιά την ημέρα της Τσικνοπέμπτης,  θα «γεμίσει» με μουσικές και τραγούδια την Πάτρα, βάζοντας και φέτος τη δική του «σφραγίδα» στις εκδηλώσεις για το Πατρινό Καρναβάλι.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν καθηγητές και μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Πατρών «Μίκης Θεοδωράκης», η μπάντα του δήμου και μουσικό σχήμα με καλλιτέχνες της πόλης.

Στις 11:00 το πρωί καθηγητές και μαθητές του Δημοτικού Ωδείου, μπροστά από το νέο κτίριο του Ωδείου επί της οδού Ρήγα Φεραίου, θα ερμηνεύσουν καρναβαλικές μελωδίες και μελωδίες εναρμονισμένες με το πνεύμα  της ημέρας.

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν οι καθηγητές τρομπέτας του Ωδείου Δημήτρης Δριμάλας και Περικλής Αλιώπης, μαθητές των τάξεων τους και ένας μαθητής από το τμήμα Jazz.

Τη σκυτάλη παίρνει στις 11:30 η Μπάντα του Δήμου Πατρέων η οποία θα παίξει καρναβαλική μουσική στους δρόμους της πόλης ενώ έχει ετοιμάσει μουσικό δρώμενο το οποίο θα παρουσιάσει μπροστά από το Δημαρχείο.

Πάτρα: Μουσική Τσικνοπέμπτη – εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού


Από τις 12:00 έως και τις 14:00 στον περίκλειστο χώρο των Παλαιών Σφαγείων  θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το συγκρότημα  “Οι Μεν και οι Δεν”.

Οι “Μεν & Δε(ν)” δημιουργήθηκαν από μια παρέα φίλων το 2012 και αποτελούνται από τους Τζοβάνι Μπάστα (φωνή-κιθάρα), Χρήστο Θεοδωρόπουλο (φωνή-πιάνο), Γιώργος Μπαράκος (κρουστά). Στην παρέα τους και ο Χάρης Γιαννόπουλος (μπουζούκι).

Η συναυλία των “Μεν & Δε(ν)” είναι μια έντεχνη/λαϊκή μουσική παράσταση, που μας ταξιδεύει μέσα από γνωστά τραγούδια διαφορετικών  δεκαετιών, διαφορετικών συνθετών και στιχουργών.

Οι «Μεν & Δε(ν)» – Δωρεάν συναυλία στα Παλαιά Σφαγεία στην Πάτρα


Παράλληλα στις εκδηλώσεις της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας στα Παλαιά Σφαγεία στις 14:00  η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαβλανίου Πατρών θα παρουσιάσει το σατυρικό δρώμενο «Αγριομελισσοχαμός και καρνάβαλος σωστός».

Η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαβλανίου Πατρών φέρνει στην καρναβαλική Πάτρα τους χαρακτήρες από την τηλεοπτική σειρά  «Άγριες Μέλισσες» σε μία απρόσμενη συνάντηση με τον γνωστό Αθηναίο δημοσιογράφο Φανφαράτο, σατιρίζοντας τα κακώς κείμενα της εποχής μας και ξορκίζοντας με πολύ χιούμορ και «πιπεράτες» ατάκες τα μαύρα σύννεφα που πλανώνται από πάνω μας…

Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται:

Πρόλογος: Κατερίνα Αποστολοπούλου
Μυρσίνη Σεβαστού : Χαρά Καραμπούλα
Ελένη Σταμίρη: Ευγενία Πεφάνη
Ασημίνα Σταμίρη: Αναστασία Πάπουλη
Δρόσω Σταμίρη: Ιωάννα Ηρακλέους
Δημοσιογράφος Φανφαράτος : Βασίλης Πεφάνης
Κείμενο – Μουσική επιμέλεια- Σκηνική παρουσία – Εμψυχώτρια ομάδας: Χαρά Καραμπούλα

Το πρόγραμμα δράσεων στα Παλαιά Σφαγεία θα συμπληρωθεί με τη δράση Κρυμμένου Θησαυρού «Tent Hurrah» που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 57ου Παιχνιδιού Κρυμμένου Θησαυρού, ο οποίος και αυτός συντονίζεται σε ρυθμό Τσικνοπέμπτης.

Σύμφωνα με παλαιά καρναβαλική παράδοση που χάνεται στο βάθος των αιώνων, εκτός των άλλων λιγότερο καρναβαλικών παραδόσεων, από την εποχή της Ενετοκρατίας, το όνομα της Τεντούρας, οφείλεται στο Φράγκο βαρόνο της Χαλανδρίτσας Κουράνδο.

Όταν οι Φράγκοι κατέλαβαν την Πελοπόννησο και τη χώρισαν σε βαρονίες, άρχισαν να διοργανώνουν και αγώνες για την διασκέδαση τους, τις γνωστές κονταρομαχίες. Σε μια τέτοια κονταρομαχία το 1218, που νίκησε ο βαρόνος της Χαλανδρίτσας Κουράνδος, δόθηκε γεύμα προς τιμήν του όπου σερβιρίστηκε και το τοπικό ποτό «μοσχοβολήθρα», όπως το λέγανε οι ντόπιοι. Τότε σηκώθηκε κάποιος και κάλεσε και τους υπόλοιπους να κάνουν πρόποση για το νικητή φωνάζοντας “tent hurrah” , και όλοι σηκώθηκαν και φώναξαν “tent hurrah” και από τότε έμεινε η ονομασία τεντούρα προς ανάμνηση του γεγονότος.

Ήρθε η ώρα να αναπαραστήσουμε το “ιστορικό” γεγονός. Τσινοπέμπτη στα Παλαιά Σφαγεία (αλλαγή τοποθεσίας λόγω των νέων μέτρων), και ώρα 12:00 τα πληρώματα φέρνουν τα υλικά και τον εξοπλισμό (γκαζάκι-κατσαρολάκι και ότι άλλο νομίζουν) και ετοιμάζουν επί τόπου τεντούρα μέχρι τις 14:00 που θα ολοκληρωθεί η εκδήλωση.

Όχι πως δεν εμπιστευόμαστε την τεντούρα που θα φτιάξουν, αλλά θα έχουμε και τοπική μπύρα να ξεδιψάσουν με εκπλήξεις και συνοδεία των λαϊκών ακουσμάτων από τους «Μεν & Δε(ν)».

Για τη συναυλία των Μεν & Δε(ν) στα Παλαιά Σφαγεία απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής-κράτηση θέσης στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας.

Το απόγευμα και το βράδυ γεύση παραδοσιακής Αποκριάς αλλά προσαρμοσμένη στις συνθήκες των ημερών θα πάρει η Άνω Πόλη, συνδεδεμένη παραδοσιακά με τη γιορτή της Τσικνοπέμπτης, αλλά και η Κάτω Πόλη. Συγκεκριμένα η διαδρομή που θα ακολουθήσει το Μουσικό Άρμα θα είναι:

Πετρωτό-Πατρών Κλάους-Κουκούλι-Γενικό Νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας-Μαρούδα – Γούναρη – Κορίνθου – Πλατεία Γεωργίου – Κορίνθου – Αγ. Σοφίας – Κωνσταντινουπόλεως – Μαιζώνος – Κολοκοτρώνη – Οθωνος Αμαλίας – Ερμού – Καραισκάκη – Κολοκοτρώνη – Μαιζώνος – Αγ. Νικολάου – Κανακάρη – Παπαφλέσσα – Ακτή Δυμαίων – Αγ. Ανδρέου – Καρόλου – Μαιζώνος – Βορείου Ηπείρου – Κορίνθου – Κολοκοτρώνη – Μαιζώνο – Γούναρη – Καραισκάκη – Πατρέως – Αγ. Ανδρέου – Αράτου – Κανακάρη – Αγ. Νικολάου – 25ης Μαρτίου – Γερμανού – 3ου Ορειβατικού – Πλατεία Μαρούδα – Πατρών Κλάους – Πετρωτό.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...
Farah Nabulsi: The Present

Κρήτη: 1o Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Παλαιστινιακών Ταινιών

Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης (PiffAgios Nikolaos) είναι μια ανεξάρτητη μη εμπορική, μη κερδοσκοπική πολιτιστική πρωτοβουλία όπου μέσα από ...
Πάτρα: «Med ούσα - Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Πάτρα: «Med ούσα – Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Το Θέατρο Λιθογραφείον (Μαιζώνος 172Β, Πάτρα) παρουσιάζει την παράσταση πειραματικού χοροθεάτρου «Med ούσα - H μεταμόρφωση της Γοργούς» το Σάββατο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13928 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top