Τέταρτο
2237 Προβολές

Οι φυλακές Γρεβενών και η φαιά προπαγάνδα

grevena
Ανακοίνωση – καταγγελία της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών, ο εκλεκτός του υπουργείου Δικαιοσύνης, διευθυντής των φυλακών, Χρήστος Ψύχος, αφήνοντας κατά μέρος τα προσχήματα, στρέφεται ευθέως κατά της Πρωτοβουλίας  λέγοντας  στους κρατούμενους ότι η Πρωτοβουλία δεν προσφέρει και μεγάλη βοήθεια, ότι ασχολείται επιλεκτικά με τα δικαιώματα των κρατουμένων, με αποτέλεσμα να τους αποτρέπει να έρθουν σε επαφή μαζί μας. Όσο για την εφημερίδα μας ΤΟ ΚΕΛΙ, κάπου χάνεται στο δρόμο…

Γνωρίζουμε ότι η δράση της Πρωτοβουλίας ενοχλεί αρκετούς και πολύ περισσότερο τον κ. διευθυντή, ειδικά μετά την επίσκεψή μας στις φυλακές Γρεβενών τον Οκτώβριο 2017  και το χάλι που διαπιστώσαμε εκεί (βλ. ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΓΝΩΣΗ). Να θυμίσουμε ότι οι φυλακές Γρεβενών είναι άτυπα πειθαρχικές φυλακές, σύμφωνα με τους κρατούμενους. Οι συνθήκες κράτησης είναι επιεικώς απαράδεκτες, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ελλιπής, οι απορρίψεις των αδειών συνεχείς, η συμπεριφορά των σωφρονιστικών κακοποιητική, τα προγράμματα επιμόρφωσης ανύπαρκτα, κλπ. κλπ.

Βέβαια η στάση του κ. διευθυντή δεν είναι τυχαία. Μερίδιο ευθύνης έχει και το Υπουργείο, το οποίο αντί να βελτιώσει τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, αντί να βάλει φρένο στον κατασταλτικό μηχανισμό της διοίκησης της  φυλακής, αντί να διαθέσει κονδύλια για ανθρωπινότερες συνθήκες διαβίωσης, θεώρησε σκόπιμο -προφανώς για λόγους προβολής του εκλεκτού αλλά και για το θεαθήναι- να δημιουργήσει χώρους για τη συζυγική συνεύρεση και το παιδικό επισκεπτήριο (μολονότι τα επισκεπτήρια σ’ αυτή την απομακρυσμένη και απομονωμένη φυλακή είναι σπάνια έως ανύπαρκτα), βάζοντας στην άκρη τα διαχρονικά άλυτα προβλήματα των κρατουμένων.

Εν προκειμένω συνιστούμε  στον κ. διευθυντή ότι καλό θα ήταν να ασχοληθεί  με τα του οίκου του. Να φροντίσει να παίρνουν άδειες όσοι κρατούμενοι τις δικαιούνται. Να φροντίσει ώστε να διευκολύνονται οι κρατούμενοι που θέλουν να σπουδάσουν. Να φροντίσει να σταματήσει η κακοποιητική-κατασταλτική συμπεριφορά των σωφρονιστικών. Να φροντίσει τέλος να σταματήσει η φυλακή Γρεβενών να είναι ΜΑΓΑΖΙ ΓΩΝΙΑ.

Εμείς από την πλευρά μας  δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι, παρά τις όποιες αντιξοότητες, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων θα συνεχίσει τη δράση και τις παρεμβάσεις της, θα συνεχίσει να δίνει φωνή στους κρατούμενους, θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο πλευρό τους για τα δίκαια αιτήματά τους.


Φωτογραφία από tokeli.gr


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5712 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top