tetartopress

Οι Γιατροί του Κόσμου ανησυχούν για την προστασία των αμάχων στην Ουκρανία

Γιατροί του Κόσμου – ©Felix Hoyo


Οι Γιατροί του Κόσμου άρχισαν να μεταφέρουν το διεθνές προσωπικό τους και να προστατεύουν την τοπική ομάδα τους, καθώς άρχισαν οι στρατιωτικές επιθέσεις στη χώρα. Το σύνολο της ομάδας της Οργάνωσης αριθμεί περίπου 100 επαγγελματίες και δραστηριοποιείται στην Ουκρανία από το 2015.

Όπως αναλυτικά αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

Ως ανθρωπιστική οργάνωση, έχουμε δέσμευση απέναντι στον πληγέντα άμαχο πληθυσμό, ιδίως στις αυτοανακηρυχθείσες ανεξάρτητες δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Όσοι ζουν εκεί θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες στην πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη σε μια εποχή που αυτή είναι τόσο επειγόντως απαραίτητη.

Φοβόμαστε για τη ζωή των ασθενών μας σε μια περιοχή, όπου το 30% είναι άνω των 60 ετών και χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση και πρόσβαση σε φάρμακα για τις χρόνιες ασθένειες από τις οποίες πάσχουν. Τώρα που οι κινητές μας μονάδες δεν μπορούν να λειτουργήσουν, η κατάσταση γι’ αυτούς είναι πιο δύσκολη από ποτέ.

Γιατροί του Κόσμου – ©Evgeniy Maloletka


Οι Γιατροί του Κόσμου παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια και υπηρεσίες υγείας σε ευάλωτους ανθρώπους που ζουν κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των περιφερειών Λουχάνσκ και Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχουμε διεκπεραιώσει περίπου 125.000 επισκέψεις. Λόγω του μεγέθους της δράσης μας, είμαστε αποδεκτοί από την τοπική κοινότητα και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον πληθυσμό μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση και οι ομάδες μας να μπορέσουν να εργαστούν ξανά στην περιοχή με ασφάλεια.

Ακόμη και πριν από τη χθεσινή στρατιωτική κλιμάκωση της σύγκρουσης, σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτιόταν από την ανθρωπιστική βοήθεια για τα προς το ζην. Περισσότεροι από 850.000 είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Φοβόμαστε ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν δραματικά.

Η προστασία των ανθρώπινων ζωών πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα όλων των πολιτικών και στρατιωτικών αποφάσεων. Καλούμε επειγόντως τα μέρη της σύγκρουσης να προστατεύσουν τους ανθρώπους και τις μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Επιπλέον, πρέπει να διευκολυνθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και να ανοίξουν ασφαλείς δίοδοι για όσους πρέπει να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Όλα τα κράτη που θεωρούνται ασφαλείς χώρες πρέπει να είναι ανοικτά για τους ανθρώπους που προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές.

Γιατροί του Κόσμου – ©Felix Hoyo


Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας και κυρίως στη Μαριούπολη, διαμένουν περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι που ανήκουν στην ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας. Οι Γιατροί του Κόσμου έχοντας δραστηριοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή ήδη από τη δεκαετία του 1990 και γνωρίζοντας τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας για υποστήριξη, κάνουν έκκληση για την οικονομική ενίσχυση ώστε να υποστηρίξουν τον άμαχο πληθυσμό.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Τον «Άμλετ», το κορυφαίο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη υποδέχεται στις 9.30 τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο ...
«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα - Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα – Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

"Βασιλιάδες του κόσμου" ("Los reyes del mundo" / "Kings of the world"). Σκηνοθεσία: Λάουρα Μόρα. Πρωταγωνιστούν: Κάρλος Αντρές Καστανέδα, Ντάβιντσον Αντρές Φλόρες, ...
«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ - Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ – Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

"Λυκόφως" ("Szürkület" / "Twilight"). Σκηνοθεσία Γκιόργκι Φεχέρ. Πρωταγωνιστούν Πέτερ Χάουμαν, Γιάνος Ντέρζι. Ουγγαρία, 1990. (Διαθέσιμη στο cinobo). "Κύριε... αυτό που ...
"Οι αντίπαλοι" του Λούκα Γκουαντανίνο - Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

“Οι αντίπαλοι” του Λούκα Γκουαντανίνο – Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

"Οι αντίπαλοι" ("Challengers"). Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Τζος Ο' Κόνορ, Μάικ Φάιστ. ΗΠΑ, 2024. "Σ' αγαπώ", λέει ο Αρτ ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13963 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top