Τέταρτο

«Οι κρατικές σκευωρίες θα πέσουν στο κενό. Καμία λήψη DNA από τους 14 αγωνιζόμενους φοιτητές»


Ανακοίνωση από το Ελευθεριακό Σχήμα Πανεπιστημίου Πατρών σχετικά με την κλήση 14 αγωνιζόμενων φοιτητών σε υποχρεωτική λήψη DNA. Οι φοιτητές συμμετείχαν στην κατάληψη της Πρυτανείας ΕΜΠ  στις 13 Νοεμβρίου του 2020. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ελευθεριακού Σχήματος: «Η υπόθεση των 14 φοιτητών αποτελεί μια ακόμα κρατική σκευωρία και δείχνει το ρεβανσιστικό προσωπείο του κράτους στον κόσμο του αγώνα, μέσα σε ένα ευρύτερο κλίμα παρανομοποίησης και εγκληματοποίησης των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. […] Εμείς από την πλευρά μας στεκόμαστε στο πλευρό των δεκατεσσάρων διωκόμενων φοιτητών αλλά και κάθε αγωνιστή που βρίσκεται αντιμέτωπος με τους κατασταλτική μανία του κράτους. Είναι επιτακτικό να αναδείξουμε το ζήτημα των κρατικών σκευωριών και της εκδικητικότητας πάνω σε όσους αγωνίζονται…»

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει μια διαδικασία όπου η κρατική ασφάλεια καλεί σε υποχρεωτική λήψη DNA 14 άτομα, αγωνιζόμενους φοιτητές, που συμμετείχαν στην κατάληψη Πρυτανείας ΕΜΠ  (13/11/20). Αυτό συμβαίνει, γιατί δείγμα DNA που βρέθηκε σε αντικείμενα μέσα στην κατειλημμένη πρυτανεία το Νοέμβριο του 2020 ταυτίστηκε με αυτό που βρέθηκε σε μια ματωμένη γάζα σε δρόμο των Εξαρχείων το Δεκέμβρη του  2014 μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία.

Η κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΜΠ και το άνοιγμα στο Κάτω Πολυτεχνείο που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα σχεδόν χρόνο, προσπάθησε να σπάει το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που υπήρχε εκείνο το διάστημα, αμφισβητώντας στην  πράξη την προσπάθεια φίμωσης και καταστολής οποιασδήποτε φωνής αντίστασης και διεκδίκησης. Επιχείρησε να σπάσει το lockout που είχε επιβάλλει το κράτος σε συνεργασία με την πρυτανική αρχή του ΕΜΠ, λίγες μέρες πριν τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Με πρόσχημα την υγειονομική κρίση το κράτος  εφάρμοσε μια σειρά αντιδραστικών διατάξεων όπως απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση συναθροίσεων και διαδηλώσεων εν όψει της 17ης Νοέμβρη φανερώνοντας τον ταξικό και κατασταλτικό χαρακτήρα διαχείρισης της πανδημίας που στόχο δεν έχει την προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά την επιβολή σιγής νεκροταφείου στην κοινωνία. Η κατασταλτική επέμβαση που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 92 αγωνιστών/στριών όπου ακολουθείται η κλασική μέθοδος ‘φόρτωσης’ κατηγοριών, θέλοντας να δείξει πως όποιος αντιστέκεται θα έχει κυρώσεις.

Η τακτική των στημένων κατηγοριών δεν μας είναι άγνωστη. Δεν είναι λίγες οι φορές που το κράτος προσπάθησε να εκδικηθεί ανθρώπους λόγω της αγωνιστικής τους ταυτότητας αλλά και να διασπείρει το φόβο σε όσους έχουν κάθε λόγο να αγωνιστούν. Αντίστοιχα παραδείγματα είναι οι υποθέσεις του Τ. Θεοφίλου και της Ηριάννας που φυλακίστηκαν λόγω κατασκευασμένων κατηγοριών, αλλά ακόμη και η δίωξη στους 8 της ΑΣΟΕΕ. Η υπόθεση των 14 φοιτητών αποτελεί μια ακόμα κρατική σκευωρία και δείχνει το ρεβανσιστικό προσωπείο του κράτους στον κόσμο του αγώνα, μέσα σε ένα ευρύτερο κλίμα παρανομοποίησης και εγκληματοποίησης των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Η ποινικοποίηση του συνδικαλισμού, το φακέλωμα συνδικαλιστών, το χτύπημα της απεργίας, η περιστολή των διαδηλώσεων, η κατάργηση κεκτημένων και ελευθεριών εκφράστηκαν το προηγούμενο διάστημα με μια σειρά αντικοινωνικών νομοσχεδίων όπως αυτό για τις διαδηλώσεις, το νέο εργασιακό και το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση που μεταξύ άλλων προβλέπει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας,πειθαρχικού κώδικα, βάση εισαγωγής, μέτρα δηλαδή για το τσάκισμα των φοιτητικών αντιστάσεων, το σπάσιμο των καταλήψεων και οποιασδήποτε μορφής αγώνα, επιβάλλοντας μια συνθήκη όπου θα βασιλεύει «ο νόμος και η τάξη» της αγοράς, «ο νόμος και η τάξη» που επιβάλλουν οι εξουσιαστές.

Εμείς από την πλευρά μας στεκόμαστε στο πλευρό των δεκατεσσάρων διωκόμενων φοιτητών αλλά και κάθε αγωνιστή που βρίσκεται αντιμέτωπος με τους κατασταλτική μανία του κράτους. Είναι επιτακτικό να αναδείξουμε το ζήτημα των κρατικών σκευωριών και της εκδικητικότητας πάνω σε όσους αγωνίζονται. Απέναντι στην συνεχόμενη αναβάθμιση του κατασταλτικού οπλοστασίου του κράτους που ως στόχο έχει να διασπείρει το φόβο και την τιμωρία όσων αγωνίζονται και όσων έχουν κάθε λόγο να το κάνουν, απέναντι στην επιχείρηση φακελώματος του κινήματος, να απαντήσουμε με την ενδυνάμωση των αγώνων για την προάσπιση των συμφερόντων και των κεκτημένων μας. Απέναντι στην προσπάθεια αποστείρωσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από κάθε έννοια αγώνα και συλλογικότητας, απέναντι στην ποινικοποίηση κάθε μορφής αντίστασης, να επανοικειοποιηθούμε το πανεπιστήμιο μετατρέποντας το σε ένα ζωντανό κύτταρο αγώνα, ζύμωσης και πολιτικοποίησης.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 92 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΜΠ

ΚΑΜΙΑ ΛΗΨΗ DNA ΑΠΟ ΤΟΥΣ 14 ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ- ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ

ΚΑΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ

Ελευθεριακό Σχήμα Πανεπιστημίου Πατρών

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7987 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top