tetartopress

Οι Στικταετοί αγαπούν τους ελληνικούς υγρότοπους

Στικταετός

Στικταετός


Κάθε χρόνο, οι σπάνιοι αετοί των υγροτόπων που φωλιάζουν στην ανατολική Ευρώπη επισκέπτονται τους υγρότοπους της χώρας για να περάσουν τον χειμώνα.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι Στικταετοί ξεχειμωνιάζουν στους υγρότοπους της Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας, φτάνοντας πλέον πολύ νοτιότερα, μέχρι τους υγρότοπους της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Όπως μας ενημερώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία:

Η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών αποκάλυψε ότι μέρος του πληθυσμού, κυρίως τα ανήλικα πουλιά, δεν μεταναστεύουν για την Αφρική, αλλά επιλέγουν ένα πιο ασφαλές ταξίδι μέχρι τη Μεσόγειο, αποφεύγοντας τους (πολλούς) κινδύνους της μετανάστευσης.

Έτσι λοιπόν, 6 από τους Στικταετούς που έχουν σημανθεί με δορυφορικό πομπό στη Λευκορωσία από τη Wildlife Belarus (Дзікая прырода побач) επέλεξαν να περάσουν τον χειμώνα σε κάποιους από τους υγρότοπους της χώρας  όπως η Λίμνη Κερκίνη, το Δέλτα Αξιού, το Δέλτα του Νέστου, το Δέλτα Έβρου και η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.

Δείτε περισσότερα για τα ταξίδια του Jo, της Lana, της Denisa και των υπόλοιπων Στικταετών που τριγυρνούν στους ελληνικούς υγρότοπους εδώ.

Ο Στικταετός είναι είδος απειλούμενο με εξαφάνιση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (κατηγορία κινδύνου: Κινδυνεύον), αλλά και παγκοσμίως (Τρωτό), με τους πληθυσμούς του να μειώνονται σε παγκόσμια κλίμακα.

Κύριες απειλές για το υπέροχο αυτό αρπακτικό είναι η μείωση των υδροχαρών δασών, καθώς και η θνησιμότητα λόγω ηλεκτροπληξίας και μολυβδίασης.

φώτο: Κώστας Παπαδόπουλος Λίμνη Κερκίνη

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Πάτρα: «Χάνσελ & Γκρέτελ» - Θεατρικό μιούζικαλ για παιδιά

Πάτρα: «Χάνσελ & Γκρέτελ» – Θεατρικό μιούζικαλ για παιδιά

Ένα παιδικό θεατρικό μιούζικαλ του δημοφιλούς παραμυθιού των αδελφών Γκριμ, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Γιώτας Τζουάνη, παρουσιάζεται στην Πάτρα ...
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13908 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top