tetartopress

Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα – Δεν τις αγγίζουμε ούτε τις ταΐζουμε


Κάθε φορά που ξεχνάμε ότι οι θαλάσσιες χελώνες ανήκουν στην άγρια ζωή, μπορεί να το θυμηθούμε εμείς ή κάποιος άλλος συνάνθρωπός μας με δυσάρεστο τρόπο. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει την τύχη να συναντήσει μια χελώνα στη θάλασσα ίσως προσπαθήσει να την πλησιάσει κολυμπώντας για να την αγγίξει, ή ακόμη χειρότερα, να της ρίξει τροφή. Οι αντιδράσεις των πανάρχαιων αυτών ζώων όμως δεν μοιάζουν με αυτές των κατοικίδιων. Μια χελώνα μπορεί να σε καταδιώξει στη θάλασσα για να σε απομακρύνει από τον ζωτικό της χώρο. Επίσης, αν έχει ταϊστεί στο σημείο αυτό από ανθρώπους, μπορεί να σε πλησιάσει και να σε δαγκώσει.

Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που έχουν παρατηρηθεί άνθρωποι να ταΐζουν θαλάσσιες χελώνες; «Πριν κάποια χρόνια, τα καλοκαίρια του 2016-2017, το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε τουρίστες στον κόλπο του Λαγανά Ζακύνθου, που είναι περιοχή προστασίας της φύσης λόγω της θαλάσσιας χελώνας» απαντά η Νικολέττα Σιδηροπούλου, Υπεύθυνη Προγράμματος Ζακύνθου του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ευτυχώς το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών της περιοχής και εμείς τους επισκέπτες και δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιο από το 2018 και μετά» συνεχίζει.

Σε όλα τα λιμάνια συμβαίνει να ρίχνουν οι ψαράδες μη εμπορεύσιμα αλιεύματα πίσω στη θάλασσα όταν «ξεψαρίζουν» την ψαριά τους και αν τύχει και υπάρχουν κάποιες «μόνιμες» χελώνες εκεί κοντά επωφελούνται. Όμως πληθαίνουν οι πληροφορίες που φτάνουν στον ΑΡΧΕΛΩΝ και υποδεικνύουν ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες εστιατορίων ή μπαρ σε διάφορες περιοχές, επιδίδονται σε συστηματικό τάισμα θαλάσσιων χελωνών στη θάλασσα για να τις επιδεικνύουν στους πελάτες τους.


Τον Μάρτιο του 2020 είδαμε στην εκπομπή του γνωστού σεφ Άκη Πετρετζίκη (Akis’ Food Tour), για τη Μάνη, τον ιδιοκτήτη ταβέρνας στο Λιμένι να καμαρώνει ότι ταΐζει τις 4 θαλάσσιες χελώνες που βρίσκονται στην περιοχή με υπολείμματα ψαριών, χταποδιών & καλαμαριών, καθημερινά τον τελευταίο χρόνο. Το αποτέλεσμα; Τουλάχιστον 40 περιστατικά δαγκώματος λουομένων το καλοκαίρι του 2019 και 170 περιστατικά τους θερινούς μήνες του 2020, που επιβεβαιώθηκαν από το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

Φέτος, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης ζήτησε τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουομένων στην περιοχή. «Εξηγήσαμε λοιπόν ότι στις περιοχές που μια θαλάσσια χελώνα συσχετίζει την ανθρώπινη παρουσία με τροφή, αντιμετωπίζει τους λουόμενους αλλά και άλλες χελώνες σαν ανταγωνιστές στην περιοχή διατροφής της και προσπαθεί με δαγκώματα να τους διώξει από κει» λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών θεμάτων.

Η απόρριψη νεκρών οργανισμών και υπολειμμάτων τροφής στη θάλασσα δεν επιτρέπεται, πολύ δε περισσότερο όταν αποτελεί όχληση σε προστατευόμενα είδη. Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι συνήθως ταΐζουν τις χελώνες με τροφή ακατάλληλη για τον οργανισμό τους ( όπως τομάτες, φρούτα κ.α.) ή δίνουν υπολείμματα θαλάσσιων οργανισμών σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από ότι πρέπει και τους προκαλούν προβλήματα. «Αρμόδιες αρχές για την επιβολή του νόμου στις περιπτώσεις αυτές είναι οι αστυνομικές αρχές και τα Λιμεναρχεία» συμπληρώνει η Παναγιώτα.

Η γνώση για τους θαλάσσιους οργανισμούς και η ενημέρωση μπορούν να βοηθήσουν στο να αναπτυχθεί περισσότερος σεβασμός προς τη φύση και τα οικοσυστήματα του πλανήτη. Άνθρωποι και χελώνες «μπορούμε να ζήσουμε μαζί» όπως είναι και το σύνθημα των δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1983.

Πληροφορίες ΑΡΧΕΛΩΝ:

Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, email: [email protected], τηλ.: 6944 929 622.

Γαλήνη Σαμλίδου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Πελοποννήσου του ΑΡΧΕΛΩΝ, email: [email protected], τηλ.: 6951 009 785.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Οι αντίπαλοι" του Λούκα Γκουαντανίνο - Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

“Οι αντίπαλοι” του Λούκα Γκουαντανίνο – Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

"Οι αντίπαλοι" ("Challengers"). Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Τζος Ο' Κόνορ, Μάικ Φάιστ. ΗΠΑ, 2024. "Σ' αγαπώ", λέει ο Αρτ ...
«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου

«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» στο Μ54

Η παράσταση «Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου παρουσιάζεται 20-22 & 26-30 Ιουνίου 2024 στο Μ54 στην Αθήνα. Το ...
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13937 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top