tetartopress

Οι υγρότοποι της Β. Ελλάδας ανυπομονούν να υποδεχτούν τον κ.Blue και τους φίλους του


Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες αναμένουμε την άφιξη των Νανοχηνών στους υγρότοπους της Β. Ελλάδας.

Όπως μας ενημερώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία:

Οι σπάνιοι επισκέπτες από τον Βορρά είναι ήδη καθοδόν προς την Ελλάδα, όπως δείχνει ο πομπός του κ. Blue που ταξιδεύει προς τα μέρη μας μαζί με την οικογένειά του και τις υπόλοιπες Νανόχηνες.

Άραγε πόσο χρόνο θα τους πάρει φέτος να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους από τον Αρκτικό Κύκλο μέχρι τη Μεσόγειο;

Το 2019 το κοπάδι των Νανοχηνών ολοκλήρωσε τη μεταναστευτική του διαδρομή σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από 80 ώρες.

Δεν σταμάτησαν καν στην Ουγγαρία -αγαπημένο σταθμό για τις Νανόχηνες- προκειμένου να φτάσουν γρήγορα στον πλέον αγαπημένο τους προορισμό τη λίμνη Κερκίνη.

Μάθετε περισσότερα για τον κ. Blue και τις Νανόχηνες στο θαυμάσιο video που δημιούργησε η Ορνιθολογική Εταιρεία της Λιθουανίας.


Ο Mr. Blue, μια αγαπημένη μας Νανόχηνα με δορυφορικό πομπό ταξιδεύει κάθε φθινόπωρο με την οικογένειά του από τον Αρκτικό κύκλο ως τους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας, όπου διαχειμάζει το σύνολο του φιννοσκανδικού πληθυσμού.

Η Νανόχηνα (Anser erythropus) είναι το πιο σπάνιο και απειλούμενο αναπαραγόμενο είδος χήνας στην Ευρώπη και φιννοσκανδικός πληθυσμός αποτελεί τον μικρότερο πληθυσμό του είδους από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη ως την Ιαπωνία.

Στη διαδρομή τους, ο Mr. Blue και οι συνταξιδιώτες του, συναντούν πολλούς κινδύνους και έρχονται αντιμέτωποι με πολλές απειλές, με κυριότερες τη λαθροθηρία και την υποβάθμιση των περιοχών τροφοληψίας του είδους.

Άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η άναρχη κίνηση τροχοφόρων στους υγρότοπους, ο τουρισμός, το ψάρεμα και το κυνήγι μπορεί να προκαλέσουν όχληση στις Νανόχηνες, αναγκάζοντάς τες να μετακινηθούν σε λιγότερο ασφαλή μέρη.

Το Πρόγραμμα Life LWfG Climate φέρνει κοντά 9 οργανώσεις και φορείς από πέντε χώρες (Ελλάδα, Φινλανδία, Λιθουανία, Εσθονία και Ουγγαρία) για την προστασία της απειλούμενης με εξαφάνιση Νανόχηνας (Anser erythropus).

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι

«Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» – Πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το νέο ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» θα κάνει διαδικτυακή πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με online προβολές στο τμήμα ...
1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ

Πάτρα: «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» – Έκθεση στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας

Περιοδική Έκθεση με τίτλο «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» διοργανώνεται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ...
12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Εμπρός

12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

20-26 Φεβρουαρίου 2024. Εβδομάδα υπεράσπισης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός. Αναλυτικά το κάλεσμα: Όλες και όλοι εμείς οι καλλιτέχνες ακτιβιστές και ...
«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα - Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα – Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» (Plan 75). Σκηνοθεσία: Τσι Χαγιακάουα. Πρωταγωνιστούν: Τσιέκο Μπάισο, Χαγιάτο Ισομούρα, Στεφανί Αριάν, Γιουούμι Καγουάι. Ιαπωνία, 2022. Ο Τάρο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13761 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top