tetartopress

Οι υγρότοποι της Β. Ελλάδας ανυπομονούν να υποδεχτούν τον κ.Blue και τους φίλους του


Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες αναμένουμε την άφιξη των Νανοχηνών στους υγρότοπους της Β. Ελλάδας.

Όπως μας ενημερώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία:

Οι σπάνιοι επισκέπτες από τον Βορρά είναι ήδη καθοδόν προς την Ελλάδα, όπως δείχνει ο πομπός του κ. Blue που ταξιδεύει προς τα μέρη μας μαζί με την οικογένειά του και τις υπόλοιπες Νανόχηνες.

Άραγε πόσο χρόνο θα τους πάρει φέτος να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους από τον Αρκτικό Κύκλο μέχρι τη Μεσόγειο;

Το 2019 το κοπάδι των Νανοχηνών ολοκλήρωσε τη μεταναστευτική του διαδρομή σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από 80 ώρες.

Δεν σταμάτησαν καν στην Ουγγαρία -αγαπημένο σταθμό για τις Νανόχηνες- προκειμένου να φτάσουν γρήγορα στον πλέον αγαπημένο τους προορισμό τη λίμνη Κερκίνη.

Μάθετε περισσότερα για τον κ. Blue και τις Νανόχηνες στο θαυμάσιο video που δημιούργησε η Ορνιθολογική Εταιρεία της Λιθουανίας.


Ο Mr. Blue, μια αγαπημένη μας Νανόχηνα με δορυφορικό πομπό ταξιδεύει κάθε φθινόπωρο με την οικογένειά του από τον Αρκτικό κύκλο ως τους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας, όπου διαχειμάζει το σύνολο του φιννοσκανδικού πληθυσμού.

Η Νανόχηνα (Anser erythropus) είναι το πιο σπάνιο και απειλούμενο αναπαραγόμενο είδος χήνας στην Ευρώπη και φιννοσκανδικός πληθυσμός αποτελεί τον μικρότερο πληθυσμό του είδους από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη ως την Ιαπωνία.

Στη διαδρομή τους, ο Mr. Blue και οι συνταξιδιώτες του, συναντούν πολλούς κινδύνους και έρχονται αντιμέτωποι με πολλές απειλές, με κυριότερες τη λαθροθηρία και την υποβάθμιση των περιοχών τροφοληψίας του είδους.

Άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η άναρχη κίνηση τροχοφόρων στους υγρότοπους, ο τουρισμός, το ψάρεμα και το κυνήγι μπορεί να προκαλέσουν όχληση στις Νανόχηνες, αναγκάζοντάς τες να μετακινηθούν σε λιγότερο ασφαλή μέρη.

Το Πρόγραμμα Life LWfG Climate φέρνει κοντά 9 οργανώσεις και φορείς από πέντε χώρες (Ελλάδα, Φινλανδία, Λιθουανία, Εσθονία και Ουγγαρία) για την προστασία της απειλούμενης με εξαφάνιση Νανόχηνας (Anser erythropus).

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Οι αντίπαλοι" του Λούκα Γκουαντανίνο - Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

“Οι αντίπαλοι” του Λούκα Γκουαντανίνο – Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

"Οι αντίπαλοι" ("Challengers"). Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Τζος Ο' Κόνορ, Μάικ Φάιστ. ΗΠΑ, 2024. "Σ' αγαπώ", λέει ο Αρτ ...
«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου

«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» στο Μ54

Η παράσταση «Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου παρουσιάζεται 20-22 & 26-30 Ιουνίου 2024 στο Μ54 στην Αθήνα. Το ...
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13944 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top