tetartopress

ΟΙΕΛΕ:«Απεργώ για να μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων για το ταμείο ανεργίας»


Κάλεσμα της Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) για συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοεμβρίου:

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε Φροντιστήρια Μ.Ε. και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών ζουν σε συνθήκες απόλυτης επισφάλειας μισθολογικής αλλά και ασφαλιστικής. Η σκληρή αντεργατική νομοθεσία και η ακραία εργοδοτική παραβατικότητα στο χώρο αυτό προκαλούν τεράστια οικονομική βλάβη στους συναδέλφους μας.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ για τους εκπαιδευτικούς στις συγκεκριμένες μονάδες που έχουν ορισμένου χρόνου συμβάσεις οι οποίες λήγουν συνήθως στο τέλος της άνοιξης. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ισχύει ως γενικός κανόνας το εξής (γενικά για τον τρόπο υπολογισμού των ενσήμων, δείτε εδώ).

Για να μπορέσει ένας εκπαιδευτικός ορισμένου χρόνου σε Φροντιστήρια Μ.Ε. και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών να μπει στο ταμείο ανεργίας το καλοκαίρι, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ένσημα το τελευταίο 14μηνο, (χωρίς να υπολογίζονται οι δύο μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης). Αυτό σημαίνει ουσιαστικά 5 μήνες εργασίας με πλήρη ένσημα.

Επειδή όμως πολλοί από τους συναδέλφους δεν έχουν πλήρες ωράριο ή (κυρίως) επειδή πολλές από τις ώρες τους δεν δηλώνονται καθώς κυριαρχεί στο χώρο η μαύρη εργασία, η συμπλήρωση του συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων είναι πάρα πολύ δύσκολη. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί μένουν τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς κανένα έσοδο, ζώντας σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Πριν από δύο περίπου χρόνια, σε συνάντηση της ΟΙΕΛΕ με την (μέχρι σήμερα) Γενική Γραμματέα Εργασίας κ. Στρατινάκη, υπήρξε η δέσμευση ότι «θα εισηγηθεί στον Υπουργό Εργασίας την μόνιμη ένταξη των εκπαιδευτικών στους χώρους αυτούς σε ειδική ρύθμιση, βάσει της οποίας θα τοποθετούνται στην κλίμακα 50-99 ένσημα για να λάβουν το επίδομα.

Και αυτή η δέσμευση (όπως και οι δεσμεύσεις της για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της παραβίασης της διάρκειας της διδακτικής ώρας)έμεινε στα χαρτιά.

Απεργούμε, λοιπόν, για να μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων για ένταξη στο ταμείο ανεργίας τους καλοκαιρινούς μήνες. Απεργούμε για να μπορεί ο εκπαιδευτικός σε Φροντιστήρια Μ.Ε. και Κέντρα Ξένων Γλωσσών να αποφύγει την εξαθλίωση. Απεργούμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Το χρώμα του ροδιού» του Παρατζάνoφ - Αξέχαστη ομορφιά, οργιαστική φαντασία, ένα μοναδικό αριστούργημα

«Το χρώμα του ροδιού» του Παρατζάνoφ – Αξέχαστη ομορφιά, οργιαστική φαντασία, ένα μοναδικό αριστούργημα

"Το χρώμα του ροδιού" ("Tsvet granata" / "The color of pomegranates") (αρχικός πρωτότυπος τίτλος: "Sayat Nova"). Σκηνοθεσία: Σεργκέι Παρατζάνoφ. Πρωταγωνιστεί: ...
Ο Εξηνταβελόνης από το Άρμα Θέσπιδος

Πάτρα: «Ο Εξηνταβελόνης» από το Άρμα Θέσπιδος – Καλοκαιρινή περιοδεία

Το Άρμα Θέσπιδος του Δημοτικού  Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας παρουσιάζει τον Εξηνταβελόνη του Κωνσταντίνου Οικονόμου, ένα από τα σημαντικότερα έργα  του ...
Πάτρα: «Χάνσελ & Γκρέτελ» - Θεατρικό μιούζικαλ για παιδιά

Πάτρα: «Χάνσελ & Γκρέτελ» – Θεατρικό μιούζικαλ για παιδιά

Ένα παιδικό θεατρικό μιούζικαλ του δημοφιλούς παραμυθιού των αδελφών Γκριμ, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Γιώτας Τζουάνη, παρουσιάζεται στην Πάτρα ...
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13915 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top