tetartopress

ΟΙΕΛΕ: «Απεργώ, γιατί η μαύρη εργασία και η εργασιακή εκμετάλλευση χτυπούν κόκκινο σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών»

ΟΙΕΛΕ: Απεργία 9 Νοεμβρίου

ΟΙΕΛΕ: Απεργία 9 Νοεμβρίου


Με το μήνυμα: Στις 9 Νοεμβρίου «Απεργώ, γιατί η μαύρη εργασία και η εργασιακή εκμετάλλευση χτυπούν κόκκινο σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών» η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) καλεί για συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοεμβρίου:

Δεν θα κουραζόμαστε να λέμε ότι τα Φροντιστήρια Μ.Ε., τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, τα Κέντρα Μελέτης και τα ΙΕΚ είναι διαχρονικά φωλιές ακραίας παρανομίας. Η οργανωμένη πολιτεία δείχνει να μην έχει την ικανότητα ή τη βούληση να καταπολεμήσει την παραβατικότητα στις εκπαιδευτικές αυτές μονάδες, με συνέπεια να έχει καλλιεργηθεί στους εργοδότες η αίσθηση της παντοδυναμίας και σε μεγάλο κομμάτι των εργαζόμενων η παραίτηση και η απογοήτευση.

Για τους δύο πρώτους χώρους οποίους υπάρχουν συγκλονιστικά στοιχεία τόσο από κρατικές αρχές όσο και από τα σωματεία που δραστηριοποιούνται σε αυτούς που δεν τολμούν να αμφισβητήσουν ούτε οι εργοδοτικές οργανώσεις. Το ποσοστό της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας κυμαίνεται σε ποσοστά άνω του 40% με αποτέλεσμα όχι μόνο την ηθική και οικονομική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών αλλά και την αιμορραγία των κρατικών ταμείων.

Η καταδολίευση του δημόσιου συμφέροντος από μεγάλο αριθμό των ιδιοκτητών σε Φροντιστήρια και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών ξεπέρασε κάθε όριο την περίοδο της πανδημίας. Την περίοδο του λοκντάουν χιλιάδες φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών προχώρησαν σε εικονική αναστολή, αν και λειτουργούσαν «μυστικά» μέσω τηλεκπαίδευσης, ώστε αφενός μεν να μην καταβάλλουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές, αφετέρου δε να εισπράττουν κανονικά δίδακτρα και τα όποια κρατικά οφέλη δόθηκαν σε κλειστές επιχειρήσεις. Επρόκειτο δηλαδή για μια τριπλή ληστεία με θύματα εργαζόμενους, γονείς και τα δημόσια ταμεία.

Η ΟΙΕΛΕ κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει τρεις προτάσεις (η μία από αυτές κάνει λόγο για την εφαρμογή ανενεργής, εδώ και 4  χρόνια, διάταξης νόμου), ώστε να μπει μια τάξη στο άναρχο τοπίο των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών. Δυστυχώς, δεν λάβαμε ποτέ καμιά απάντηση ούτε από την πολιτική ηγεσία ούτε από την αρμόδια Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης:

Την άμεση λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που προβλέπεται ρητά στο άρθρο 30, παρ. 1 του Ν. 4415/2016, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4547/2018. Είναι σημαντικό να τεθεί εδώ το ζήτημα, στην περίπτωση εφαρμογής της πλατφόρμας, της παραμετροποίησης της λειτουργίας της, ώστε να μην αποδέχεται παράνομα στοιχεία (ωρομίσθιο κάτω από το νόμιμο, ωράριο που δεν θα δέχεται ως βάση το 45λεπτο και θα παρουσιάζεται με τη μορφή δεκαδικού, πχ 21,5 ώρες, κ.λπ.)

Την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να είναι σαφείς οι περιπτώσεις παραβάσεων των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών που ελέγχουν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Τη θεσμοθέτηση, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του χώρου της εκπαίδευσης, κοινού σώματος πιστοποιημένων επιθεωρητών του ΣΕΠΕ και του Υπουργείου Παιδείας για τον έλεγχο ιδιωτικών μονάδων εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Η ίδρυση ενός τέτοιου σώματος είχε συζητηθεί και στο παρελθόν σε συσκέψεις στελεχών των Υπουργείων Εργασίας και Παιδείας, ενώ είναι γνωστό πως τέτοιοι εποπτικοί θεσμοί λειτουργούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ζητούμε να εφαρμοστούν άμεσα οι προτάσεις αυτές. Θεωρούμε ότι η εκκίνηση της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση του πλαισίου ελέγχου των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και από ένα εποπτικό σώμα αντίστοιχο των ευρωπαϊκών θα αποτελέσει την εκκίνηση της κάθαρσης για έναν βαρύτατα παραβατικό χώρο.

Απεργούμε για να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...
Farah Nabulsi: The Present

Κρήτη: 1o Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Παλαιστινιακών Ταινιών

Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης (PiffAgios Nikolaos) είναι μια ανεξάρτητη μη εμπορική, μη κερδοσκοπική πολιτιστική πρωτοβουλία όπου μέσα από ...
Πάτρα: «Med ούσα - Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Πάτρα: «Med ούσα – Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Το Θέατρο Λιθογραφείον (Μαιζώνος 172Β, Πάτρα) παρουσιάζει την παράσταση πειραματικού χοροθεάτρου «Med ούσα - H μεταμόρφωση της Γοργούς» το Σάββατο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13929 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top