tetartopress

ΟΙΕΛΕ: Η συνειδητή προσπάθεια υποβάθμισης της Επετείου του Πολυτεχνείου συνεχίζεται…

ΟΙΕΛΕ

ΟΙΕΛΕ


Ανακοίνωση – καταγγελίας της Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) για συνειδητή προσπάθεια υποβάθμισης της Επετείου του Πολυτεχνείου που επηρεάζει και το χώρο της εκπαίδευσης. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Στο πλαίσιο του ιδεολογικού φρονηματισμού της κοινωνίας και της απόπειρας παραποίησης της ιστορικής πραγματικότητας που εκπορεύεται από διάφορα κέντρα, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια συνειδητή προσπάθεια υποβάθμισης της Επετείου του Πολυτεχνείου, του συμβόλου της θαρραλέας αντίστασης των νέων στη Χούντα.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν συχνά με προθυμία ακόμη και στελέχη της κυβέρνησης. Νωπές είναι οι δηλώσεις του Υφυπουργού Ανώτατης Εκπαίδευσης Άγγελου Συρίγου που, μιλώντας για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, έκανε λόγο για «πολιτική μυθολογία»…

Η προσπάθεια αυτή δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει το χώρο της εκπαίδευσης.  Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια μια σημαντική συρρίκνωση του χρόνου που διατίθεται στα σχολεία για τις εκδηλώσεις μνήμης της Επετείου του Πολυτεχνείου. Στην ιδιωτική εκπαίδευση αυτό είναι ακόμη πιο έντονο.

Όπως είναι γνωστό, για τις συγκεκριμένες  επετειακές εκδηλώσεις αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων, τόσο για τη διάρκειά τους, όσο και για τον τρόπο παρουσίασής τους. Στην ιδιωτική εκπαίδευση, όμως, Σύλλογος Διδασκόντων λειτουργεί ουσιαστικά σε λίγα σχολεία, καθώς η παντοκρατορία του ιδιοκτήτη έχει καταργήσει την ομαλή θεσμική λειτουργία στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι κάποια ιδιωτικά σχολεία συνεχίζουν να δίνουν τη βαρύτητα που αρμόζει στην εκδήλωση μνήμης για το Πολυτεχνείο. Πολλά άλλα όμως, υπακούοντας είτε σε κελεύσματα ακροδεξιών γονέων είτε λόγω της ιδεολογικής αντίληψης των ιδιοκτητών τους,  μειώνουν κατά πολύ τον χρόνο διεξαγωγής των εκδηλώσεων ή τις καταργούν εντελώς, όπως πολλές φορές μας καταγγέλλουν συνάδελφοι.

Η προσπάθεια αυτή έχει ως θερμό σύμμαχο τη νέα νομοθετική πραγματικότητα των ελεύθερων απολύσεων που καθιστά κάθε προσπάθεια αντίδρασης των εκπαιδευτικών, ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα, σχεδόν αδύνατη.

Πίσω από αυτές τις προσπάθειες συρρίκνωσης κρύβεται επομένως, όχι μόνο η απροθυμία πολλών ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων να διαθέσουν κάποιες ώρες για τις εκδηλώσεις αυτές, αλλά η ίδια η ελληνική ακροδεξιά που επιδιώκει να ξεριζωθεί από το συλλογικό υποσυνείδητο το μήνυμα αντίστασης της νεολαίας στο φασισμό που εξέπεμψε η εποποιία του Πολυτεχνείου.

Δεν θα ξεχάσουμε ότι ο πρώην βουλευτής του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής Γ. Λαγός είχε το 2018 δηλώσει σε αγόρευσή του στη Βουλή, απονέμοντας τα εύσημα στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που αρνούνταν παρανόμως να τιμήσουν την επέτειο:

«Δεν υπήρξε ούτε ένας (νεκρός, ή βαριά τραυματίας από την εισβολή στο Πολυτεχνείο). Κι ευτυχώς που υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία, τα οποία αύριο δεν θα γιορτάσουν αυτή την επέτειο».

Δυστυχώς, η ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών (ΣΙΣ) λειτούργησε ενισχυτικά στη ρητορική των χρυσαυγιτών, αποκαλώντας τις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης ως  «ιδεολογικό καταναγκασμό» και ως «όχημα, για να χαθεί εκπαιδευτικός χρόνος».

Οφείλουμε να τονίσουμε πως στην εποχή που σε ολόκληρη την Ευρώπη η Ακροδεξιά επελαύνει, που οι ιδέες της ακούγονται ολοένα και πιο δυνατά κυρίως στους νέους ανθρώπους, που σε πολλές χώρες της Ε.Ε. τα ακροδεξιά κόμματα είναι είτε στην κυβέρνηση, είτε στην αξιωματική αντιπολίτευση, το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο και πιο αναγκαίο να διδαχθεί από ποτέ.

Για το λόγο αυτό καλούμε τις εκπαιδευτικές αρχές να φροντίσουν για την τήρηση της νομιμότητας. Η ΟΙΕΛΕ θα ενημερώσει τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και τα κόμματα για τα σχολεία αυτά που δεν θα προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων και είτε θα πραγματοποιήσουν διεκπεραιωτικές, ολιγόλεπτες εκδηλώσεις είτε δεν θα πραγματοποιήσουν καμιά εκδήλωση για την Επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ζητούμε από τους συναδέλφους, έστω και ανώνυμα, να μας ενημερώνουν με mails στην ΟΙΕΛΕ ([email protected]) ή με μηνύματα στη σελίδα στο facebook για περιπτώσεις άρνησης των σχολείων τους να πραγματοποιηθούν Σύλλογοι Διδασκόντων και να διεξαχθούν επετειακές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Πάτρα: «Χάνσελ & Γκρέτελ» - Θεατρικό μιούζικαλ για παιδιά

Πάτρα: «Χάνσελ & Γκρέτελ» – Θεατρικό μιούζικαλ για παιδιά

Ένα παιδικό θεατρικό μιούζικαλ του δημοφιλούς παραμυθιού των αδελφών Γκριμ, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Γιώτας Τζουάνη, παρουσιάζεται στην Πάτρα ...
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13908 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top