tetartopress

ΟΙΕΛΕ: Οδηγίες – απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα εκπαιδευτικών σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών


Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) μετά από πλήθος ερωτήσεων από εκπαιδευτικούς  σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών δίνει κάποιες οδηγίες απαντήσεις για τις βασικές προβλέψεις της νομοθεσίας και για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Όπως αναλυτικά αναφέρουν:

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη σύμβαση εργασίας που υπογράφουμε;

Α. Διάρκεια και τόπος εργασίας

Η σύμβαση ορισμένου χρόνου πρέπει να αναφέρει τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης της συνεργασίας, με ημερομηνία έναρξης την πρώτη ημέρα διδασκαλίας. Δοκιμαστικές περίοδοι χωρίς αμοιβή είναι παράνομες. Στη σύμβαση θα ορίζεται, επίσης, ο τόπος εργασίας του εκπαιδευτικού.

Β. Ωρολόγιο πρόγραμμα και διάρκεια διδακτικής ώρας

Το ωρολόγιο πρόγραμμα θα πρέπει να αναφέρεται αναλυτικά ανά ημέρα και τμήμα. Για παράδειγμα, τη Δευτέρα οι συνάδελφοι διδάσκουν 4-4.45 το τμήμα Α1, 5-5.45 το τμήμα Ε3 κ.λ.π. Τονίζουμε ότι η διάρκεια διδακτικής ώρας είναι 45 λεπτά!

Γ. Αποδοχές

Θα πρέπει να αναφέρεται το μεικτό ωρομίσθιο με το οποίο θα αμείβεται ο εκπαιδευτικός ή, στην περίπτωση πλήρους ωραρίου, ο μεικτός μισθός.

Δ. Προσοχή σε «παγίδες»

Σε κάθε περίπτωση είναι επιβεβλημένη η προσεκτική ανάγνωση της σύμβασης, προκειμένου να αποφύγουν οι συνάδελφοι δυσάρεστες εκπλήξεις με «περίεργους» όρους που ενδέχεται να έχουν συμπεριληφθεί στο κείμενο. Όροι όπως «η αμοιβή αφορά διδακτικές ώρες που πραγματοποιούνται και μόνο» ή, στην περίπτωση μαθήματος που αφορά έναν και μόνο μαθητή, «σε περίπτωση που ο μαθητής δεν προσέλθει στο μάθημα, ο εκπαιδευτικός δεν δικαιούται αμοιβή» είναι απαράδεκτοι και παράνομοι, διότι βάσει νόμου αμειβόμαστε και στις αργίες και στις ημέρες που το μάθημα δεν γίνεται για λόγους που δεν ευθυνόμαστε. Να θυμίσουμε εδώ ότι στο πρόγραμμα του εκπαιδευτικού, που όπως προαναφέρθηκε αναφέρεται αναλυτικά στην σύμβαση, συμπεριλαμβάνονται οι ώρες που αφορούν ιδιαίτερα μαθήματα που πραγματοποιούνται στο χώρο του φροντιστηρίου. Οι συνάδελφοι θα πρέπει να παίρνουν οπωσδήποτε αντίγραφο της σύμβασης από τον εργοδότη.

Ποιο είναι το πλήρες ωράριο για τους εκπαιδευτικούς σε Φροντιστήρια και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών;

Σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν. 4415/2016, το πλήρες ωράριο των εκπαιδευτικών ορίζεται στις 21 διδακτικές ώρες. Πρέπει εδώ να θυμίσουμε ότι από το 2012, όταν και κατέρρευσαν οι συλλογικές συμβάσεις ελέω μνημονιακών πολιτικών, το ωρομίσθιο υπολογιζόταν βάσει 40ώρου και έφθανε στο …αστρονομικό ποσόν των 2,92 ευρώ την ώρα. Όμως ο αγώνας που δόθηκε από την ΟΙΕΛΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία οδήγησε την τότε κυβέρνηση να υπολογίσει το πλήρες ωράριο βάσει του μέσου ωραρίου των εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και όχι βάσει του 40ωρου που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι το ωρομίσθιο σχεδόν διπλασιάστηκε, καλύπτοντας τμήμα των τεράστιων απωλειών που είχαμε από το 2012 κι έπειτα, όχι μόνο με την κατά 60% περίπου μείωση των αποδοχών μας αλλά και με το πάγωμα των τριετιών.

Ποια είναι η διάρκεια της διδακτικής ώρας; Κάποιοι ιδιοκτήτες μας λένε ότι η ώρα διαρκεί 60 λεπτά.

Η διδακτική ώρα ορίζεται στα 45 λεπτά, σύμφωνα με το άρθρο 202 του Ν. 4610/2019. Δυστυχώς, με την ανοχή των εποπτικών οργάνων της Πολιτείας, κάποιοι ιδιοκτήτες εφαρμόζουν το 60λεπτο.

Για ποιο λόγο πολλοί από τους ιδιοκτήτες παραβιάζουν τη συγκεκριμένη διάταξη; Με τον τρόπο αυτό οι εργοδότες κερδίζουν για κάθε ώρα 15 διδακτικά λεπτά για τα οποία δεν καταβάλουν αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές, καθώς μετατρέπουν τη διδακτική ώρα παρανόμως σε 60λεπτη. Αν υπολογιστεί ότι χονδρικά οι ώρες λειτουργίας των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών είναι 7 ημερησίως (από τις 3 έως τις 10), αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα κέρδη των ιδιοκτητών και οι ταυτόχρονες απώλειες εργαζόμενων και δημόσιων ταμείων ανέρχονται μηνιαίως σε εκατομμύρια ευρώ! Ταυτόχρονα πλήττονται και οι (όχι πολλοί…) επιχειρηματίες που τηρούν τη νομιμότητα με αποτέλεσμα να ναρκοθετείται ο υγιής ανταγωνισμός.

Παρακαλούμε, επομένως, να καταγγέλλετε στην ΟΙΕΛΕ άμεσα (έστω και ανώνυμα) ποιοι χώροι εργασίας παραβιάζουν το 45λεπτο.

Ποιο είναι το κατώτατο νόμιμο ωρομίσθιο; Ποιες άλλες αποδοχές δικαιούμαστε;

Το κατώτατο μεικτό ωρομίσθιο ανά τριετία* είναι:

0-3 έτη : 8,15 ευρώ

3-6 έτη:  8,96 ευρώ

6-9 έτη:   9,78 ευρώ

9-12 έτη: 10,59 ευρώ

*Να υπενθυμιστεί εδώ ότι με την Π.Υ.Σ. 6/2012, έχουν παγώσει οι τριετίες έως ότου η ανεργία στην Ελλάδα πέσει κάτω από το 10%. Τούτο σημαίνει ότι οι παλαιοί συνάδελφοι κατοχυρώνουν τις τριετίες μέχρι και το 2012. Οι συνάδελφοι που έχουν ξεκινήσει να εργάζονται μετά από το συγκεκριμένο έτος, δεν μπορούν να κατοχυρώσουν προϋπηρεσία για μισθολογική εξέλιξη.

Σημαντικό εδώ να τονιστεί ότι, σε περίπτωση υπέρβασης του νόμιμου ωραρίου (υπερωρία), τότε το ωρομίσθιο προσαυξάνεται κατά 40%.

Οι εκπαιδευτικοί δικαιούνται επίσης δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα άδειας και αποζημίωση άδειας (σε περίπτωση που υπάρχουν χρωστούμενες ημέρες κανονικής άδειας, το γνωστό και ως «επίδομα μη ληφθείσης αδείας»). Εάν η διάρκεια της σύμβασης είναι μικρότερη από έτος, οι δικαιούμενες ημέρες άδειας είναι 2 ανά μήνα απασχόλησης. Να συμβουλεύσουμε τους συναδέλφους να ελέγχουν τακτικά την εργασιακή τους κατάσταση στο Π.Σ. Εργάνη, καθώς έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που ο εργοδότης δηλώνει παράνομα ημέρες άδειας εν αγνοία του εργαζομένου, κυρίως τις ημέρες των διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα, προκειμένου να μην καταβάλλει την αποζημίωση άδειας.

Πώς υπολογίζονται τα ένσημα;

Όπως προαναφέραμε, το εβδομαδιαίο πλήρες ωράριο των εκπαιδευτικών σε Φροντιστήρια και σε ΚΞΓ έχει οριστεί στις 21 ώρες. Με πλήρες ωράριο, οι συνάδελφοι λαμβάνουν 25 ένσημα το μήνα, ανεξαρτήτως του πώς είναι κατανεμημένες οι ώρες μέσα στην εβδομάδα.

Α. Πώς υπολογίζονται τα ένσημα όταν ο εκπαιδευτικός έχει μειωμένο ωράριο;

Είναι σημαντικό εδώ να γνωρίζουμε το ημερομίσθιο και τον μηνιαίο μισθό μας.

Το κατώτατο ωρομίσθιο υπολογίζεται από τον τύπο (6:21):25 Χ 713 (713 ευρώ είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας – ΕΓΣΣΕ)
Το ημερομίσθιο από το ωρομίσθιο επί τις ώρες εργασίας
Ο μηνιαίος μισθός από το ημερομίσθιο επί τις ημέρες εργασίας.
(Το συμφωνημένο ωρομίσθιο/μηνιαίος μισθός μπορεί να είναι πάνω από τα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΓΣΕΕ, ποτέ όμως κάτω από αυτά!).

Στην περίπτωση που ο εκπαιδευτικός σε Φροντιστήρια Μ.Ε. και σε Κ.Ξ.Γ. έχει μειωμένο (κάτω από 21 ώρες) ωράριο, προκύπτουν δύο βασικές περιπτώσεις:

– Εάν το ημερομίσθιο είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το ποσό του τεκμαρτού ημερομισθίου της 1ης ασφαλιστικής κλάσης ΕΦΚΑ (11.06 ευρώ), τότε αναγνωρίζονται τόσα ένσημα όσες και οι ημέρες μηνιαίας εργασίας (μέχρι 23 ένσημα).

– Εάν το ημερομίσθιο είναι μικρότερο από το ποσό του τεκμαρτού ημερομισθίου της 1ης ασφαλιστικής κλάσης ΕΦΚΑ, τότε ο αριθμός των ενσήμων προκύπτει από το πηλίκο του μηνιαίου μισθού δια 11,06.

Προσοχή: Με βάση την εγκύκλιο ΙΚΑ 34/2018, οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο κάτω της 1ης ειδικής ασφαλιστικής κλάσης του π.ΙΚΑ (8,03 €), αν απασχολούνταν για 3 τουλάχιστον ημέρες την εβδομάδα, αναγνώριζαν στην ασφάλιση μια επιπλέον ασφαλιστέα ημέρα την εβδομάδα. Από τη στιγμή που το νόμιμο ελάχιστο ωρομίσθιο είναι πλέον 8,15 €, η περίπτωση αυτή δεν ισχύει.

Β. Πόσα ένσημα απαιτούνται για να μπει ένας εκπαιδευτικός το καλοκαίρι στο ταμείο ανεργίας;

Αν ο εκπαιδευτικός επιδοτείται για πρώτη φορά θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 80 ημέρες ασφάλισης το χρόνο για τα τελευταία 2 χρόνια πριν την επιδότησή του. Το τελευταίο 14μηνο θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ασφαλίσιμες ημέρες χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι 2 μήνες.

Επίσης μπορεί να λάβει επίδομα ανεργίας, εάν στα δύο προηγούμενα χρόνια έχει συμπληρώσει 200 ημέρες ασφάλισης, χωρίς και πάλι να υπολογίζονται οι τελευταίοι 2 μήνες. Θα πρέπει, επίσης, να έχει εργαστεί τουλάχιστον 80 ημέρες σε κάθε εργασιακό έτος.

Αν ο εκπαιδευτικός έχει ήδη επιδοτηθεί στο παρελθόν, θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες ασφάλισης το τελευταίο 14μηνο πριν την απόλυσή του, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι 2 μήνες.

Μπορεί ο εργοδότης να καταβάλλει περισσότερες αποδοχές από τα οριζόμενα από το νόμο;

Φυσικά. Ο νόμος και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καθορίζουν πάντοτε τα κατώτατα όρια αμοιβής. Επομένως, επαφίεται στον εργοδότη, αν θέλει να δώσει οικονομικά κίνητρα στους εκπαιδευτικούς. Επιδίωξη, όμως, της ΟΙΕΛΕ και των σωματείων είναι να υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με καθολική ισχύ καλύτερων συνθηκών εργασίας και αμοιβής.

Μπορεί ο εκπαιδευτικός που εργάζεται σε Φροντιστήριο και σε Κ.Ξ.Γ. να εργαστεί σε ιδιωτικό σχολείο (ή τούμπαλιν);

Πλέον οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μπορούν να εργαστούν ταυτόχρονα σε ιδιωτικό σχολείο και σε Φροντιστήριο Μ.Ε./Κ.Ξ.Γ. χωρίς κανέναν περιορισμό ωρών/τοποθεσίας.

Ποιες είναι οι αργίες των εκπαιδευτικών στα Φροντιστήρια και στα Κ.Ξ.Γ.;

Οι ημέρες διακοπών και αργιών καθορίζονται ως εξής:

Α. Διακοπών:

Χριστουγέννων, από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και τη 2η Ιανουαρίου
Πάσχα, από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη μετά το Πάσχα
Β. Αργιών:

Όλες τις Κυριακές
Τη θρησκευτική γιορτή του Αγίου Πνεύματος
Τις εθνικές επετείους της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου
Τη 17η Νοεμβρίου
Την ημέρα των Θεοφανίων
Την Καθαρά Δευτέρα
Την 1η Μαΐου
Την κατά τις ισχύουσες διατάξεις ημέρα αργίας για την έδρα κάθε φροντιστηρίου και κέντρου ξένων γλωσσών, λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής γιορτής
Τη γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Κατά τις ημέρες αργιών και διακοπών τα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών παραμένουν κλειστά.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Τον «Άμλετ», το κορυφαίο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη υποδέχεται στις 9.30 τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο ...
«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα - Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα – Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

"Βασιλιάδες του κόσμου" ("Los reyes del mundo" / "Kings of the world"). Σκηνοθεσία: Λάουρα Μόρα. Πρωταγωνιστούν: Κάρλος Αντρές Καστανέδα, Ντάβιντσον Αντρές Φλόρες, ...
«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ - Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ – Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

"Λυκόφως" ("Szürkület" / "Twilight"). Σκηνοθεσία Γκιόργκι Φεχέρ. Πρωταγωνιστούν Πέτερ Χάουμαν, Γιάνος Ντέρζι. Ουγγαρία, 1990. (Διαθέσιμη στο cinobo). "Κύριε... αυτό που ...
"Οι αντίπαλοι" του Λούκα Γκουαντανίνο - Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

“Οι αντίπαλοι” του Λούκα Γκουαντανίνο – Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

"Οι αντίπαλοι" ("Challengers"). Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Τζος Ο' Κόνορ, Μάικ Φάιστ. ΗΠΑ, 2024. "Σ' αγαπώ", λέει ο Αρτ ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13963 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top