ΟΙΚΙΠΑ: Χρειαζόμαστε συνολική στρατηγική, όχι μπαλώματα για τις ακτές μας
Την αναγκαιότητα συνολική στρατηγική και όχι αποσπασματικά μέτρα ζητά με ανακοίνωσή της η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ), με αφορμή τις τελευταίες καταστροφές στην ακτογραμμή του Δήμου Πατρέων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από μεγάλο μέρος της ακτογραμμής του Δήμου Πατρέων, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σοκάρουν και δικαίως. Η παραλιακή περιοχή του Ρίου λίμνη, ο παραλιακός πολυσύχναστος το καλοκαίρι δρόμος του, υποσκαμμένος, ο δρόμος στη δυτική πλευρά της παραλίας του Έλους της Αγυιάς συντρίμμια, ο παραλιακός των Βραχνέϊκων βαριά διαβρωμένος, οι κολυμβητικές παραλίες του Αγίου Βασιλείου βαριά διαβρωμένες.
Επιπλέον, παλαιότερη μελέτη του καθηγητή Δουκάκη του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, που υπολογίζει και χαρτογραφεί τις πιο ευαίσθητες σε διάβρωση και πλημμυρισμό από θαλάσσιο νερό περιοχές της ακτογραμμής της Βόρειας Πελοποννήσου, καταλήγει σε οδυνηρά συμπεράσματα: τα χειρότερα είναι μπροστά και σημερινά φιλέτα θα βρεθούν κάτω από το νερό.
Φανερή αιτία δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή που δυσχεραίνει το πρόβλημα, ενισχύοντας ως τα άκρα τα καιρικά φαινόμενα, και η προερχόμενη από φυσικά αίτια, διάβρωση των ακτών Κορινθιακού και Πατραϊκού. Είναι πρωτίστως η επιβολή διαχρονικά επιλογών στο θαλάσσιό μας μέτωπο, όχι σύμφωνων με το γενικό συμφέρον, αλλά με ισχυρά όσο και εγωιστικά και κοντόφθαλμα μικροσυμφέροντα.
Το πολιτικό μας σύστημα εθνικό και τοπικό, για να μη συγκρουστεί με αυτά προτίμησε αντί καθέτων προσβάσεων και οργανωμένων πάρκινγκ σε κάποια απόσταση από τον αιγιαλό, να κατασκευάζει παραλιακούς ασφαλτόδρομους Πάνω στον αιγιαλό και κάποιες φορές Μέσα στη θάλασσα, αφού προηγήθηκε μπάζωμα.
Η ετήσια καταστροφή τους, χειρότερη σε κάποιες χρονιές με έντονα φαινόμενα όπως η φετινή, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι απολύτως αναμενόμενη και μοιραία. Όπως αναμενόμενα είναι και τα ετήσια μπαλώματα με το κλείσιμο των λακουβών, την ανακατασκευή των πλήρως διαβρωμένων τμημάτων και την αποκρουστική ρίψη βράχων στον αιγιαλό.
Και τι να κάνουμε, θα ρωτήσει ο «ρεαλιστής», να μη διορθώσουμε τις καταστροφές, να μην πάμε για μπάνιο την επόμενη σαιζόν στην πλαζ της Αγυιάς ή στο Ρίο;
Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας καταθέτει τη βαθιά πεποίθηση, στηριγμένη στα επιστημονικά δεδομένα, ότι αυτός ο «ρεαλισμός» με τα προφανώς κοντά πόδια οφείλει να δώσει τη θέση του σε ένα ρεαλισμό Μακράς Πνοής. Κύρια χαρακτηριστικά αυτού είναι ο σεβασμός των φυσικών ισορροπιών και της φυσικής διαμόρφωσης της ακτογραμμής, πρωτίστως ο σεβασμός του αιγιαλού χωρίς συμβιβασμούς.
Θεωρούμε αναγκαίο και προτείνουμε, Τώρα και όχι αργότερα, να κάνουμε -αρμόδιοι φορείς και πολίτες- ένα σοβαρό διάλογο για ριζοσπαστικές, δυσάρεστες για κάποια κοντόφθαλμα συμφέροντα ίσως, αλλά ανθεκτικές στο χρόνο λύσεις.
Συγκεκριμένα προτείνουμε:
– Να γίνουν άμεσα ενέργειες από Δήμο, Περιφέρεια και άλλους υπεύθυνους φορείς για να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της μελέτης για την ακτογραμμή της Βόρειας Πελοποννήσου και η χρηματοδότηση για την υλοποίηση της υπάρχουσας μελέτης για την ακτογραμμή της Δυτικής Αχαΐας, μετά από διαβούλευση για πιθανή επικαιροποίησή της. Να ενημερωθεί άμεσα το κοινό για την πορεία των παραπάνω μελετών και να συμφωνήσουμε σε «οδικό χάρτη» λίγων ετών για την υλοποίησή τους.
– Να τεθεί σε προτεραιότητα η εκπόνηση μελέτης και για το θαλάσσιο μέτωπο του ευρύτερου Δήμου της Πάτρας που δεν έχει ενταχτεί σε καμιά από τις υπάρχουσες ή εν εξελίξει μελέτες για τη διάβρωση των ακτών.
– Να καταγραφούν Συνολικά και χωρίς εξαιρέσεις τα αυθαίρετα έργα επί του αιγιαλού ή μέσα στη θάλασσα, σε όλο το μήκος της ακτογραμμής του Δήμου Πατρέων και να αποκατασταθεί η νομιμότητα.
– Να συζητήσουμε και να εφαρμόσουμε λύσεις πρόσβασης στις παραλίες μας, μέσω κάθετων οδών ή παράλληλων προς την παραλία αλλά όχι αυτούς επί του αιγιαλού, που καταστρέφονται ετησίως από τα κύματα.
– Να θέσουμε σε προτεραιότητα την έγκριση του σχεδίου πόλης στην περιοχή του Ρίου ώστε να δρομολογηθεί η εφαρμογή του.
Αν συνεχίσουμε έτσι τα ετήσια «μπαλώματα» δεν θ’ αργήσουν να πάψουν να έχουν οποιοδήποτε σοβαρό αποτέλεσμα και το πολυτιμότερο για την αναψυχή όλων μας τμήμα του εδάφους του Δήμου μας θα υποβαθμιστεί ανεπανόρθωτα.
Χρειαζόμαστε Συνολική Στρατηγική, όχι αποσπασματικά μέτρα για μας και τις επόμενες γενιές κατοίκων της Πάτρας.
Αν τολμήσουμε, θα πετύχουμε.