tetartopress

ΟΙΚΙΠΑ: Η συνέχιση της ανακύκλωσης είναι μονόδρομος


Ανακοίνωση της Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) σχετικά με την παύση λειτουργίας της ανακύκλωσης στην Πάτρα:

Σε πεδίο αντιπαράθεσης έχει αναγορευτεί ο θεσμός της  ανακύκλωσης στην Πάτρα, μεταξύ  του Δήμου και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).

Η Δημοτική Αρχή ισχυρίζεται ότι η ΕΕΑΑ αποφάσισε μονομερώς κι επιλεκτικά, να σταματήσει την ανακύκλωση στην Πάτρα, παύοντας από τον Ιούνιο τη λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων (ΚΔΑΥ) στην Ξερόλακα. Ο Δήμος ζητά  από την πολιτεία να συνεχιστεί η υπάρχουσα  -επί μια εικοσαετία-  σύμβαση με κάποιες αναγκαίες βελτιώσεις.

Από την άλλη μεριά η ΕΕΑΑ με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι είναι ανακριβής ο ισχυρισμός ότι εγκαταλείπει την ανακύκλωση στην Πάτρα, άλλα όπως συμβαίνει και με άλλους Δήμους όπου λήγει η σύμβαση, είναι απαραίτητη μια καινούργια με ένα παρόμοιο  πλαίσιο συνεργασίας όμοιο με αυτό που εφαρμόζεται και σε άλλους Δήμους που διαθέτουν  ιδιόκτητο  Κέντρο Διαλογής όπως η Πάτρα. Μάλιστα όπως δηλώνει η Εταιρία, ένα τέτοιο πλαίσιο συνεργασίας έχει ήδη κατατεθεί στο Δήμο Πατρέων και ότι είναι στη διάθεση του Δήμου για την εξεύρεση μιας λύσης.

Μεγάλη ευθύνη (σύμφωνα με την ΕΕΑΑ) για  το πρόβλημα της έλλειψης πόρων πανελληνίως, είναι και η υψηλή εισφοροδιαφυγή (πάνω από 45% του συνόλου) από υπόχρεους διαχειριστές συσκευασίας που δεν συμμετέχουν σε κανένα Σύστημα Ανακύκλωσης, με υπεύθυνη την Πολιτεία που δεν εφαρμόζει το νόμο.

Σε ό,τι μας αφορά, η ΟΙΚΙΠΑ αρνείται να συμμετάσχει σε αυτήν την κόντρα που μόνο ωφέλιμη δεν είναι για την πόλη. Για εμάς το πρώτιστο είναι να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί ο θεσμός της ανακύκλωσης που είναι απαραίτητος για μια βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ακόμα και αν δεχθούμε ότι η ΕΕΑΑ είναι μια εταιρία που δεν νοιάζεται για την πόλη, ο Δήμος οφείλει να κάτσει άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου για την εξεύρεση κοινής λύσης. Τα όποια σημεία διαφωνίας που θα προκύψουν, οφείλει να τα δημοσιοποιήσει στην τοπική κοινωνία ώστε οι πολίτες να είναι πλήρως ενημερωμένοι.

Σε κάθε περίπτωση η συνέχιση της ανακύκλωσης είναι μονόδρομος. Θα είναι αδιανόητο ο τρίτος Δήμος της χώρας που ξεκίνησε τη λειτουργία του θεσμού εδώ και πολλά  χρόνια, να είναι ο πρώτος Δήμος που τη σταματάει.

Το πισωγύρισμα θα είναι τεράστιο ειδικά στο θέμα διατήρησης της ανακυκλωτικής συνείδησης των πολιτών και οι ευθύνες των εμπλεκομένων θα καταγραφούν με μελανά γράμματα  στην ιστορία αυτής της πόλης.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...
«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

Η Weirdwave,  από τις 16 Μαΐου, παρουσιάζει στα θερινά την  ταινία της Λάουρα Μόρα «Βασιλιάδες του Κόσμου»,  που απέσπασε το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13902 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top