tetartopress

ΟΙΚΙΠΑ: Μια καθαρότερη πλαζ συμβολή για ζωντανή και καθαρή Μεσόγειο


Επιτυχημένος ο  εθελοντικός καθαρισμός της Πλαζ Αγυιάς στο πλαίσιο του Clean Up the Med 2022 που πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή εθελοντών και πρωτοβουλία της Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ).

Όπως αναλυτικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΙΚΙΠΑ:

Οι συμπολίτες που θα επισκεφθούν την πλαζ της Πάτρας και το τμήμα του Έλους της Αγυιάς που είναι σ’ επαφή μ΄ αυτήν θα χαρούν μια σαφώς καλύτερη εικόνα μετά την επιτυχημένη κοινή δράση καθαρισμού τους από την Οικολογική Κίνηση Πάτρας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe-Zentrum Πάτρας και το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας (Oceanus-Lab) του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η κοινή αυτή εθελοντική δράση  στην οποία συμμετείχαν πάνω από 50 εθελοντές πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Μαΐου, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας καθαρισμού των ακτών της Μεσογείου από απορρίμματα, ιδίως πλαστικά  «Clean Up the Med 2022».

Τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά από κάθε άποψη. Η παραλία, ο δρόμος και το μετά από αυτόν τμήμα του Έλους απαλλάχτηκαν από απορρίμματα που γέμισαν πάνω από δεκαπέντε μεγάλες σακούλες απορριμμάτων. Τη δράση μας τίμησε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών Βαρηκόων που επιπλέον του καθαρισμού έφτιαξαν  ένα ψηφιδωτό της υδρογείου από ανακυκλώσιμα πλαστικά καπάκια. Επιπλέον τα παιδιά και οι μεγάλοι ενημερώθηκαν για την οικολογική σημασία του έλους Αγυιάς από μέλη της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.

Ο εθελοντικός καθαρισμός μαζί με καταγραφή κατά είδος εντάσσεται στα πλαίσια της καμπάνιας «Clean Up the Med 2022» που διοργανώνεται από το 1995 και έχει σαν στόχο να συμβάλει στην προστασία της Μεσογείου. 100 οργανισμοί σε 16 χώρες συμμετείχαν στην εκστρατεία με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσω κοινών ημερών δράσης. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε ΜΚΟ, συλλόγους, φοιτητές, εθελοντές, ερευνητές, δημόσιες και ιδιωτικές αρχές, τουριστικούς φορείς και πολίτες που συμμετείχαν στην εκστρατεία Clean Up the Med.

Κατά τη διάρκεια των ετών, η εκστρατεία Clean Up the Med έχει συλλέξει περισσότερους από 800.000 τόνους σκουπιδιών κατά μήκος 100.000 χιλιομέτρων ακτών της Μεσογείου. Παρόλα αυτά 570.000 τόνοι πλαστικού (που αντιστοιχούν σε περίπου 3.000 πλαστικά μπουκάλια ανά λεπτό) ρέουν στα νερά κάθε χρόνο.

Η επιβάρυνση αυτή απειλεί όχι μόνο τις κολυμβητικές ακτές μας αλλά και τη θαλάσσια ζωή. Οι πρωτοβουλίες αυτές επιδιώκουν τόσο μια συγκεκριμένη, χειροπιαστή θετική συμβολή, όσο και την υποστήριξη της καμπάνιας για διεθνείς αποτελεσματικές πολιτικές συνεργασίας για την δραστική μείωση ως εξαφάνιση της ρύπανσης των θαλασσών από πλαστικά.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...
«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

Η Weirdwave,  από τις 16 Μαΐου, παρουσιάζει στα θερινά την  ταινία της Λάουρα Μόρα «Βασιλιάδες του Κόσμου»,  που απέσπασε το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13902 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top