tetartopress

ΟΙΚΙΠΑ: Ούτε σκέψη για νέα παράταση της λειτουργίας των Λατομείων Αράξου


Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) για την απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να εξετάσει αντί να απορριφθεί απ’ ευθείας, το αίτημα που έχουν καταθέσει οι λατομικές εταιρείες του Αράξου, για επανακαθορισμό της περιοχής Μαύρα Βουνά σε λατομική ζώνη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δια της αρμόδιας επιτροπής της, «εξετάζει και αίτημα που έχουν καταθέσει οι λατομικές εταιρείες του Αράξου, για επανακαθορισμό της περιοχής Μαύρα Βουνά σε λατομική ζώνη».

Αυτό έγινε επίσημα γνωστό  κατά τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, της επερώτησης της παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» για το τι θα γίνει με τα Λατομεία Αράξου.

Φαίνεται πως για τον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη και τον  Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημητρογιάννη δεν αρκεί η παράταση της λειτουργίας των λατομείων Αράξου (που περιβάλλονται από Α’ ζώνη του Εθνικού Πάρκου), με τραβηγμένη από μαλλιά ερμηνεία για τη λήξη του ΕΣΠΑ (2023) και  αντί της πρόβλεψης του νόμου του 2014 για λήξη της τον Δεκέμβρη του 2021, θέλουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Φαίνεται πως εξετάζουν, αντί να απορρίψουν από χέρι, για λόγους μη εξευτελισμού της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, το ενδεχόμενο νέας πολυετούς παράτασης των Λατομείων αυτών. Λατομείων που κατεδαφίζουν ένα αναπόσπαστο στοιχείο του πλούτου των βιοτόπων του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων  Κοτυχίου-Στροφυλιάς και  Κυπαρισσιακού κόλπου, τα Μαύρα Βουνά και που όφειλαν, σύμφωνα με την ΚΥΑ που ίδρυσε το Εθνικό Πάρκο, να έχουν κλείσει ήδη από το 2011.

Τα περί μη ανεύρεσης λατομικών ζωνών σε μια Περιφέρεια γεμάτη βουνά, ας μας επιτραπεί να τα αντιμετωπίζουμε με άκρα δυσπιστία και επιφύλαξη. Η Επιτροπή οφείλει να διενεργήσει, και να εποπτεύεται γι’ αυτό, τις έρευνές της για καθορισμό λατομικών ζωνών ή μεμονωμένων λατομείων με επιστημοσύνη και ανεξαρτησία.

Η οριστική λήξη της λειτουργίας των Λατομείων Αράξου οφείλει να οριστικοποιηθεί και καμιά παράταση να μην «εξετασθεί» διότι αυτό βολεύει τις εταιρίες που τα εκμεταλλεύονται, ήδη μια επιπλέον δεκαετία με τις συνεχείς παρατάσεις για την αποκατάσταση του τοπίου. Αρκετά έβγαλαν τόσα χρόνια.

Καιρός να αποκατασταθεί το κύρος της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και να προστατευτεί στην πράξη το Εθνικό Πάρκο.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Athens Science Festival 2022 - Κόσμοι του Αύριο

Athens Science Festival 2022 – Κόσμοι του Αύριο

Θέλεις να παίξεις ποδόσφαιρο και σούμο με ρομπότ; Θες να αγγίξεις έναν πλανήτη; Να δημιουργήσεις τα δικά σου χρωματιστά αστέρια ...
Πάτρα: gala όπερας με την Εθνική Λυρική Σκηνή για τα 150 χρόνια του θεάτρου Απόλλων

Πάτρα: gala όπερας με την Εθνική Λυρική Σκηνή για τα 150 χρόνια του θεάτρου Απόλλων

Με αφορμή τη συμπλήρωση τα 150 χρόνια από την πρώτη παράσταση που δόθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, με την όπερα ...
«Λαχτάρα για κεράσια» - Μιούζικαλ για δύο στο Τρένο στο Ρουφ

«Λαχτάρα για κεράσια» – Μιούζικαλ για δύο στο Τρένο στο Ρουφ

Η Τατιάνα Λύγαρη γιορτάζει φέτος τα 25 χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας της Αμαξοστοιχίας – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ με ...
«Έχει φως η σκιά;» σε σκηνοθεσία της Αλεξάνδρας Καζάζου στο θέατρο Θησείον

«Έχει φως η σκιά;» σε σκηνοθεσία της Αλεξάνδρας Καζάζου στο θέατρο Θησείον

«Έχει φως η σκιά; » είναι θεατρική παράσταση της Transatlantic Group -βασισμένη στο έργο του Αlbert Camus «Ο Ξένος»- σε ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 11054 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top