Τέταρτο

37 Προβολές

Οικολογική Κίνηση Δράμας: Σώστε το Προϊστορικό Φαράγγι του ΞηροποτάμουΗ Οικολογική Κίνηση Δράμας  προειδοποιεί για την σφοδρότατη απειλή που δέχεται ο βιότοπος της haberlea rhodopensis (αβερλία της Ροδόπης) στο φαράγγι του Ξηροποτάμου, από τις εξορυκτικές δραστηριότητες μαρμάρου στην περιοχή και ζητά να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να σταματήσει η εξόρυξη μαρμάρου στην περιοχή και να αναδειχθεί το φαράγγι του Ξηροποτάμου ως Μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κίνησης:

Ως Οικολογική Κίνηση Δράμας (φορέας της μαχόμενης οικολογίας στην πόλη της Δράμας από το 1987) θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας την σφοδρότατη απειλή που δέχεται ο βιότοπος της haberlea rhodopensis (αβερλία της Ροδόπης) στο φαράγγι του Ξηροποτάμου, από τις εξορυκτικές δραστηριότητες μαρμάρου στην περιοχή.

Πρόκειται για ένα φυτό που ζει στην οροσειρά της Ροδόπης εδώ και 2 εκατομμύρια χρόνια (προ της εποχής των παγετώνων), και προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βέρνης για την προστασία της Άγριας Ζωής και του Φυσικού Περιβάλλοντος, και στη χώρα από το Π.Δ. 67/81. Περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας με το χαρακτηρισμό «τρωτό». Εάν ο νομός Δράμας έχει να παινευτεί για σπάνια φυτά, αυτά είναι δύο: το Κρίνο της Ροδόπης (lilium rhodopeum) και η Αβερλία της Ροδόπης (haberlea rhodopensis).

Το εν λόγω φαράγγι του Ξηροποτάμου φιλοξενεί και άλλα σπάνια είδη για τον ελλαδικό χώρο, και χάρη στην εγγύτητά του με την πόλη της Δράμας (μόλις 12 χλμ από το κέντρο) θα μπορούσε να αναδειχθεί ως ένα φυσικό γεωπάρκο και να προστατεύεται. Η μέχρι τώρα καταστροφή είναι μεγάλη αλλά όχι ακόμα απολύτως συντριπτική. Εάν σταματήσει τώρα και η φύση αφεθεί να ανακτήσει τις δυνάμεις και τους ρυθμούς της πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να ανακάμψει σε μερικά χρόνια.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας προκειμένου το φαράγγι αυτό, το τόσο εύκολα προσβάσιμο από τους Δραμινούς, να προστατευτεί προκειμένου να γίνει πόλος έλξης και εκπαίδευσης για σχολεία, επιστήμονες του κλάδου, φυσιοδίφες, περιπατητικό τουρισμό και οικοτουρισμό. Θεωρούμε ότι έχει έρθει η εποχή που ο νομός Δράμας θα πρέπει να αναδειχθεί για την φυσική του ομορφιά, και να γίνει ήπια και κυρίως βιώσιμη διαχείριση του φυσικού του πλούτου. Εξ όσων γνωρίζουμε σε καμία άλλη τοποθεσία μέσα στο νομό Δράμας δεν υπάρχει τόσο μεγάλη συγκέντρωση του σπάνιου αυτού φυτού, και για το λόγο αυτό σας ζητούμε να πράξετε τα δέοντα ώστε:

Α. να σταματήσει η εξόρυξη μαρμάρου στην περιοχή και
Β. να αναδειχθεί το φαράγγι του Ξηροποτάμου ως Μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς

Μπορείτε να υπογράψετε το ψήφισμα εδώ


Οι φωτογραφίες είναι από την Οικολογική Κίνηση Δράμας


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5531 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top