tetartopress

Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της ΕΕ συστήνει να αποφεύγονται υδροηλεκτρικά κάτω των 10 MW


Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της ΕΕ συστήνει να αποφεύγονται υδροηλεκτρικά κάτω των 10 MW και μόνο στην Πελοπόννησο σχεδιάζονται 115 υδροηλεκτρικά κάτω/ ως 10 MW. Αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών ΠελοπόννηΣΟΣ 


Advertisement


Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το νερό δεν είναι πια δεδομένο, ας το προστατεύσουμε», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σκρέκας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, 22.3.2022 [1]. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περισσότεροι από 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν σήμερα πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό στον πλανήτη. Τα 115 υδροηλεκτρικά που προωθούνται μέχρι στιγμής στην Πελοπόννησο και τα εκατοντάδες άλλα σε ολόκληρη τη χώρα, αποτελούν μέρος της προστασίας του νερού;

Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση στην πρόσφατη έκθεσή της συστήνει να αποφεύγεται η κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών έργων ισχύος κάτω των 10 MW, καθώς αυτή οδηγεί σε αύξηση του κατακερματισμού των ποταμών. Επιπλέον, συστήνει να διασφαλίζεται α) η εφαρμογή ενός σχεδίου διαχείρισης της λεκάνης απορροής του ποταμού (όπως περιγράφεται στην Οδηγία-Πλαίσιο για τα Ύδατα 2000/60/ΕΚ) και β) να έχει προηγουμένως πραγματοποιηθεί εκτίμηση των σωρευτικών επιπτώσεων σε τοπικό επίπεδο ή στο επίπεδο της λεκάνης απορροής. Συνεπώς, μια τέτοια μελέτη πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις προγραμματιζόμενες αναπτυξιακές παρεμβάσεις στη λεκάνη (συνοπτικά, σελ.226, 465). Τίποτα από τα παραπάνω δεν περιλαμβάνεται στις ΜΠΕ των εκατοντάδων μικρών υδροηλεκτρικών υπό αδειοδότηση, ενώ το σύνολο σχεδόν των έργων αυτών στη χώρα μας έχει ισχύ πολύ μικρότερη των 10 MW (συνήθως < 2 ΜW).

Πώς αυτές οι μη βιώσιμες επενδύσεις λαμβάνουν περιβαλλοντική αδειοδότηση και χρηματοδότηση;

πχ. ΠελοπόννηΣΟΣ: 115 υδροηλεκτρικά με ισχύ από 0,1 MW  ως 10 MW πρόκειται να κατασκευαστούν μεταξύ άλλων σε εναπομείναντα ποτάμια και ρέματα όπως ο Λούσιος, ο επιβαρυμένος από τις πυρκαγιές σε Αχαΐα-Ηλεία-Αρκαδία Ερύμανθος (που υδροδοτεί τον Πύργο), ο Ελισσώνας, ο Μυλάοντας, ο Αροάνιος, ο Τράγος, η Νέδα, ο Αλφειός και άλλα που μπορείτε να τα βρείτε σε αυτόν το σύνδεσμο.

Με πράσινο & κίτρινο: Τα υδροηλεκτρικά που έχουν λάβει βεβαίωση παραγωγού και αναμένεται η κατάθεση ΜΠΕ των έργων για δημόσια διαβούλευση/ενστάσεις στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο.

Με μωβ & λευκό: Τα υδροηλεκτρικά που αναμένουν την έγκριση (ή, στην καλύτερη περίπτωση, τις ενστάσεις των τοπικών κοινωνιών/κοινοτήτων).

Ας σημειωθεί ότι σε πολλά ρέματα και ποτάμια το καλοκαίρι η ροή λιγοστεύει ή σταματά και σε πολλούς ποταμούς της Ευρώπης περισσότερο από το 90% της ροής μάλλον είναι υπόγειας προέλευσης. Γι’ αυτό και η υποβάθμιση της ποιότητας των υπόγειων υδάτων, η οποία προκαλείται και από τις εγκαταστάσεις των βάσεων σκυροδέματος των ανεμογεννητριών, βάρους χιλιάδων τόνων, μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα συνδεόμενα με αυτά υδατικά και χερσαία οικοσυστήματα.

Και αν συμβεί η πιθανότητα και ξυπνήσουμε ένα πρωί δίχως ελεύθερη πρόσβαση σε νερό;

3.400 υδροηλεκτρικά δρομολογούνται στα Βαλκάνια και εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν αρνητικά 4,6 εκατομμύρια ανθρώπων. Το πόσιμο νερό στη Γη είναι 1-3%, γι’ αυτό και η διαχείρισή του είναι ζωτικής σημασίας. Στην Ελλάδα από φέτος εμφανίζονται ιδιώτες στη διαχείριση ορισμένων υδροδοτικών συστημάτων. Ενδεικτικά, το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών Υποδομών για το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ (291 εκατ. ευρώ) λειτουργίας-συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της πρωτεύουσας απέκλεισε την ΕΥΔΑΠ από τον διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν οι Τέρνα – Ιντρακάτ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ας σημειωθεί ότι ήδη από το 2013 στην ΕΕ συζητούνταν ότι «πιέσεις δέχονται επίσης η Ελλάδα και η Πορτογαλία από την Τρόικα για να πουλήσουν τους παρόχους ύδρευσής τους».

Στην Ελλάδα τα ποτάμια και τα ρέματα, οι ζωτικοί υδατικοί πόροι της χώρας, αντί να προστατεύονται κινδυνεύουν από επιδοτούμενες από τους φόρους μας “επενδύσεις”, συνήθως βασισμένες σε μη έγκυρες μελέτες. Τα μικρά υδροηλεκτρικά έχουν πολύ χαμηλή απόδοση και υποβαθμίζουν τα εύθραυστα ποτάμια οικοσυστήματα – όσα γίνονται πρέπει να είναι συνοδευτικά σε ήδη αλλοιωμένες περιοχές πχ. υπαρκτά φράγματα (ενδεικτικά δείτε την παρουσίαση στα λεπτά 13.20′-15.36 & 32.45′-43.03‘ & 57.50′-1.01′) όταν αυτά μπορούν να επιβαρυνθούν με την επιπλέον υποδομή. Αντιθέτως, πολλά από τα ποτάμια και ρέματα που κινδυνεύουν είναι όχι μόνο ζωτικής σημασίας ή και ήδη επιβαρυμένα με διάβρωση, πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, υποβάθμιση κ.ά., αλλά και προστατευόμενοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως βλέπουμε και εδώ.

Επίσης, ήδη από το 2019 σε μελέτη του ο ΟΗΕ αναφέρει πολλές περιοχές που απειλούνται με ερημοποίηση, εκ των οποίων και η Πελοπόννησος. Το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών Πελοπόννησος έστειλε σχετική ενημερωτική επιστολή στις Διευθύνσεις: Υδάτων Δυτικής Ελλάδας (αριθ. Πρωτ. 39383/11-03-2022) & Πελοποννήσου (αριθ. Πρωτ. 41584/16-3-2022) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών) ΠΕ Δυτικής Ελλάδας (αριθ. Πρωτ. ΠΔΕ/ΔΠΧΣ/74771/1551) & Πελοποννήσου, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού – Τμήμα Υδροοικονομίας Π.Ε. Αρκαδίας, Π.Ε. Λακωνίας, Π.Ε. Κορινθίας, Π.Ε. Αργολίδας, Διοικητικού – Οικονομικού Π.Ε. Μεσσηνίας.

Η επιστολή στάλθηκε και στους Φορείς Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας, Φ.Δ. Χελμού-Βουραϊκού, Φ.Δ. Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, αν και προωθείται το τραγικό και αδικαιολόγητο σενάριο κατάργησης των Φορέων Διαχείρισης της χώρας. Ας μην μένουμε θεατές στην αποδεδειγμένα καταστροφική ανθρώπινη δραστηριότητα απέναντι στη φύση και στους τόπους μας. Συντονιζόμαστε τώρα.


Advertisement


Advertisement


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

Advertisement


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Απαγορεύεται το SEX στη Γαύδο»

Πάτρα: «Απαγορεύεται το SEX στη Γαύδο» στο Λιθογραφείον

Το Θέατρο Λιθογραφείον στην Πάτρα παρουσιάζει την παράσταση «Απαγορεύεται το SEX στη Γαύδο» μια «πικρή» κωμωδία του Μάνου Παπαδά. Τι ...
"Animal" της Σοφίας Εξάρχου - Φεμινιστικό, υπαρξιακό, πολιτικό, παλλόμενο, συγκινητικό

“Animal” της Σοφίας Εξάρχου – Φεμινιστικό, υπαρξιακό, πολιτικό, παλλόμενο, συγκινητικό

"Animal". Σκηνοθεσία: Σοφία Εξάρχου. Πρωταγωνιστούν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Φλομαρία Παπαδάκη. Ελλάδα, 2023. "Let's party!": η ενθουσιώδης προτροπή της Κάλιας είναι σαν σύνθημα που ...
«Ο Καραγκιόζης του Μακρή» στο Αίγιο με την παράσταση «Ο Πύργος των Ιπποτών»

«Ο Καραγκιόζης του Μακρή» στο Αίγιο με την παράσταση «Ο Πύργος των Ιπποτών»

Μάγισσες, δράκοι και ιππότες «ζωντανεύουν» στον μπερντέ του Καραγκιόζη του Μακρή με την παράσταση «Ο Πύργος των Ιπποτών», στο κιν/θέατρο ...
"I found myself within a forest" - Εικαστική εγκατάσταση στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα

“I found myself within a forest” – Εικαστική εγκατάσταση στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών (21/3), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει την εικαστική εγκατάσταση «I found myself ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13810 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top