tetartopress

Ορειβατική Συνάντηση & Πορεία για τη σωτηρία της Οίτης από τα αιολικά πάρκα την Κυριακή 24 Μαΐου


Την Κυριακή 24 Μαΐου πραγματοποιείται Ορειβατική Συνάντηση – Πορεία Αλληλεγγύης για τη σωτηρία της Οίτης από τα αιολικά πάρκα. Την ορειβατική αυτή πορεία καλούν οι: Κίνηση Πολιτών για την προστασία της Οίτης, Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λαμίας, Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Άμφισσας, Όμιλος Φίλων του Δάσους και Σύλλογος δρομέων Φθιώτιδας «Τραχίνα». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στο κάλεσμα: «Να βρεθούμε όλοι όσοι αγαπούμε την Οίτη για να φτάσει η φωνή του βουνού, η φωνή της φύσης στα αυτιά αυτών που αποφασίζουν. Δεν Θα Περάσουν»

 

Η διαδρομή:

Το σημείο συνάντησης, είναι το διάσελο Πάθενα και είναι περίπου 4 χιλιόμετρα πριν το Νεοχώρι Υπάτης. Η απόσταση από τη Λαμία είναι περίπου μια ώρα με ΙΧ. Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι: Λαμία – Λουτρά Υπάτης – Υπάτη – Μονή Αγάθωνος – Λυχνό – Καστανιά – Πάθενα – Νεοχώρι. Ο δρόμος είναι άσφαλτος. Η εκκίνηση θα γίνει στις 11:00 από τη Πάθενα (υψ.: 1442μ), ακολουθώντας τη διαδρομή του Μαραθώνιου της Οίτης «Ηρακλής» και θα ακολουθήσει πεζοπορία ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να δουν από κοντά τις θέσεις, που μεθοδεύουν να εγκαταστήσουν τις 15 ανεμογεννήτριες του πρώτου αιολικού σταθμού «Τούρλα – Βλιτοτσούμαρο». Να εκτιμηθεί από κοντά τι πρόκειται να γίνει και ποια η καταστροφή από τα συνοδά έργα και τους δρόμους, από όπου θα περάσουν και τα μεγαθήρια των ανεμογεννητριών. Η διαδρομή θα είναι σε υψόμετρο από 1442μ που είναι η Πάθενα, μέχρι την κορυφή Τούρλα(1.779μ) με στόχο την κορυφή Βλιτοτσούμαρο (1903 μ). Θα υπάρχει μπροστά η κορυφή της Οίτης Πύργος (2.152μ) και η Αλύκαινα (2.052μ). Η απόσταση/το μήκος της διαδρομής είναι περίπου 5 Km, (συνολικά 10 Km πήγαινε – έλα), περίπου 5 ώρες διαδρομή. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «Το τοπίο είναι ομαλό και για όλες τις ηλικίες, χρειάζεται μόνο να έχουμε ορειβατική/πεζοπορική υποδομή, δηλαδή κατάλληλα παπούτσια, μακρύ μανίκι και μακρύ παντελόνι, καπέλο και αντιηλιακή, σακίδιο πλάτης με νερό και πρόχειρο φαγητό. Όποιος έχει, ας πάρει και μπατόν»


Αναλυτικά το κάλεσμα

Να θυμίσουμε ότι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν κατατεθεί αιτήσεις για την εγκατάσταση πέντε συνολικά αιολικών σταθμών 37 ανεμογεννητριών, 120μ ύψος η κάθε μια, σε υψόμετρα από 1.700 έως 2.100 μ. Η αίτηση που αφορά στη θέση «Τούρλα – Βλιτοτσούμαρο» με 15 ανεμογεννήτριες, έχει πάρει την έγκριση άδειας παραγωγής και τη θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και είναι στη φάση της έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Οι άλλες τέσσερις αιτήσεις, που αναφέρονται στις θέσεις Πύργος, Ξεροβούνι (2) και Μακρυράχη, με συνολικά 22 ανεμογεννήτριες, είναι στη φάση της αξιολόγησης των αιτήσεων παραγωγής.

Πρόκειται για την Οίτη του Εθνικού Δρυμού, Προστατευόμενη Περιοχή Natura, με την πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, το βουνό των λουλουδιών, της Βερόνικας της Οίτης, του αγριόγιδου, του χρυσαετού, του δρυοκολάπτη. Είναι η Οίτη, το βουνό με τα περισσότερα και τα ομορφότερα φαράγγια στην Ελλάδα, το βουνό με τις ιαματικές πηγές, το βουνό με τα πλούσια νερά και τον Γοργοπόταμο, το βουνό της Εθνικής Αντίστασης, του μυθικού Ηρακλή και της Πυράς του Ηρακλέους, το βουνό που ο καθένας μπορεί να απολαύσει, ακόμα και με μονοήμερες εκδρομές, στις δεκάδες πεζοπορικές του διαδρομές, σε μια απόσταση δύο ωρών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίπλα στην Εθνική Οδό και στη σιδηροδρομική γραμμή. Η Οίτη, που οι άνθρωποί της σήμερα έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για μια ήπια βιώσιμη οικοτουριστική ανάπτυξη, αυτή την ανάπτυξη που με περίσσιο τρόπο δείχνει η πορεία της Παύλιανης. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Οίτης και στα 2000 μέτρα κακοποιεί το ορεινό τοπίο, υπονομεύει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης διώχνοντας ουσιαστικά όσους θα ήθελαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να επενδύσουν στα χωριά τους, αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες.

Με αίσθημα ευθύνης καλούμε όλους τους πολίτες της χώρας, περιβαλλοντικούς φορείς και ορειβατικούς συλλόγους, να συμμετάσχουν στην Πορεία Αλληλεγγύης για την Οίτη. Είναι χρέος Όλων μας να προστατεύσουμε ένα από τα σημαντικότερα φυσικά μνημεία απείρου φυσικού κάλλους της χώρας μας, τον μόνο Εθνικό Δρυμό από τους δέκα της χώρας μας που απειλείται σήμερα από την εγκατάσταση και τη λειτουργία των ανεμογεννητριών, αλλά και από τα συνοδά έργα.

Κίνηση Πολιτών για την προστασία της Οίτης | Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λαμίας | Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Άμφισσας | Όμιλος Φίλων του Δάσους | Σύλλογος δρομέων Φθιώτιδας «Τραχίνα»

facebook event


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13088 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top