tetartopress

Ορνιθολογική: Διπλά αυθαίρετες αδειοδοτήσεις αιολικών στην Κεντρική Εύβοια


Ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής  Εταιρείας σχετικά με παρατυπίες αδειοδότησης αιολικών στην Κεντρική Εύβοια αφού όπως αναφέρει “Εταιρεία μεταβιβάζει τμήμα ενιαίου ΑΣΠΗΕ σε «θυγατρική» και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τα αδειοδοτεί ως «ξεχωριστά» έργα”. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ολοένα και πιο δυσώδης γίνεται η υπόθεση της αδειοδότησης Αιολικών πάνω από το φαράγγι του Μανικιάτη ποταμού στην Κεντρική Εύβοια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας. Πριν από 10 ημέρες, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία παρουσίασε πώς ο ΑΣΠΗΕ «Χερόκλαδα» έλαβε παράτυπα άδεια (Απόφαση Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων – ΑΕΠΟ) από την Αποκεντρωμένη Θεσσαλίας – Στερεάς χωρίς να έχει γίνει Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) και Δέουσα Εκτίμηση, παρά το γεγονός πως χωρίς αμφιβολία το συγκεκριμένο έργο επηρεάζει την όμορη περιοχή Natura (σε απόσταση 300 μέτρων) και το ζευγάρι Σπιζαετών που φωλιάζει σε πολύ κοντινή απόσταση.

Μόλις μία εβδομάδα αργότερα, ακόμη ένας ΑΣΠΗΕ («Μακρυά Λενια»), ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση μόλις 500 μέτρα από τον προηγούμενο, πήρε επίσης ΑΕΠΟ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας παρότι ούτε σε αυτή την περίπτωση εφαρμόστηκε ορθά η περιβαλλοντική νομοθεσία.

«Οι δύο ΑΣΠΗΕ απέχουν μόλις 500 μέτρα μεταξύ τους και αποτελούν ενιαίο έργο, αφού είναι υπό κοινή διαχείριση. Παράλληλα βρίσκονται μόλις εκτός από την περιοχή NATURA – ΖΕΠ «Όρη Κεντρικής Εύβοιας» (κίτρινη γραμμή) και από ενεργή θέση αναπαραγωγής Σπιζαετού, επομένως την επηρεάζουν και συνεπώς παράτυπα αδειοδοτήθηκαν χωρίς ΕΟΑ και Δέουσα Εκτίμηση»


Και αν αυτό είναι ανησυχητικό, η μεθόδευση που ακολουθήθηκε για την παράκαμψη της ορθής και σύνθετης αδειοδοτικής διαδικασίας για τα δύο έργα είναι πραγματικά εξωφρενική. Έως τον Μάρτιο του 2023 και οι δύο ΑΣΠΗΕ βρίσκονταν στην ιδιοκτησία της ίδιας εταιρείας, με την ονομασία F-GRID, και για τους οποίους η εταιρεία είχε πάρει βεβαίωση παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στις οποίες αποφάσεις μάλιστα αναφέρεται ξεκάθαρα πως και οι δύο μαζί αποτελούν ενιαίο έργο: «Η παρούσα άδεια παραγωγής αφορά αιολικό σταθμό, ο οποίος αποτελεί μέρος ενός ενιαίου έργου που αφορά στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών συνολικής έως σήμερα ισχύος 50,6 MW στη νήσο Εύβοια» (όπως φαίνεται εδώ και εδώ). Ως ενιαίο έργο, ο συνολικής ισχύος 50,6 MW ΑΣΠΗΕ θα κατατασσόταν στην κατηγορία Α1 και τον φάκελο αδειοδότησης θα εξέταζε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και όχι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Τον Μάρτιο, όμως, η ΡΑΕ εγκρίνει τη μεταβίβαση της βεβαίωσης παραγωγού του έργου από την εταιρεία F-GRID στην εταιρεία Progressive Ventus Wind. Μόνο που, η δεύτερη εταιρεία, είχε συσταθεί μόλις τον Δεκέμβριο του 2022 από το ίδιο φυσικό πρόσωπο που σύστησε και την εταιρεία F-GRID και εμφανίζεται ως διαχειριστής της. Μάλιστα, δεν έκαναν τον «κόπο» ούτε καν να αλλάξουν την έδρα της δεύτερης εταιρείας (οι δύο εταιρείες έχουν κοινή έδρα), ενώ και στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ), όπου ανεβαίνουν για δημόσια διαβούλευση οι φάκελοι αδειοδότησης, ως φορέας και των δύο έργων εμφανίζεται το ίδιο φυσικό πρόσωπο, που είναι διαχειριστής και μέτοχος και των δύο εταιρειών.

Με τη μεταβίβαση αυτή, οι δυο ΑΣΠΗΕ κατατάχθηκαν έκαστος στην κατηγορία Α2 και η εξέτασή τους έγινε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία τους αξιολόγησε ως  «ξεχωριστά» έργα και τους έδωσε ΑΕΠΟ (με τις παραλείψεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως), παρά το γεγονός πως η κατάτμηση είναι εξόφθαλμα προσχηματική. Σημειώνεται, φυσικά, πως η κατάτμηση ενιαίου έργου προκειμένου να παρακαμφθεί η σύνθετη αδειοδοτική διαδικασία έχει ήδη κριθεί παράνομη από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και έχει γίνει επίκλησή της και από το ΥΠΕΝ σε σχετικές υποθέσεις.

Τα παραπάνω γεγονότα είναι τόσο οφθαλμοφανή που, όσο καλόπιστος κι αν είναι κανείς, δεν μπορεί να πιστέψει πως διέφυγαν της προσοχής των στελεχών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τις ενέργειές της. Η Ορνιθολογική έστειλε και νεότερη επιστολή στο ΥΠΕΝ (και τον ΟΦΥΠΕΚΑ) ενημερώνοντας για τα νεότερα στοιχεία που προέκυψαν και δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι δεν θα υπάρξει κάποια αντίδραση μπροστά σε αυτή την περίπτωση παραβίασης αλλά και ευτελισμού της νομοθεσίας περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

 

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Τον «Άμλετ», το κορυφαίο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη υποδέχεται στις 9.30 τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο ...
«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα - Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα – Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

"Βασιλιάδες του κόσμου" ("Los reyes del mundo" / "Kings of the world"). Σκηνοθεσία: Λάουρα Μόρα. Πρωταγωνιστούν: Κάρλος Αντρές Καστανέδα, Ντάβιντσον Αντρές Φλόρες, ...
«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ - Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ – Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

"Λυκόφως" ("Szürkület" / "Twilight"). Σκηνοθεσία Γκιόργκι Φεχέρ. Πρωταγωνιστούν Πέτερ Χάουμαν, Γιάνος Ντέρζι. Ουγγαρία, 1990. (Διαθέσιμη στο cinobo). "Κύριε... αυτό που ...
"Οι αντίπαλοι" του Λούκα Γκουαντανίνο - Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

“Οι αντίπαλοι” του Λούκα Γκουαντανίνο – Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

"Οι αντίπαλοι" ("Challengers"). Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Τζος Ο' Κόνορ, Μάικ Φάιστ. ΗΠΑ, 2024. "Σ' αγαπώ", λέει ο Αρτ ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13963 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top