Τέταρτο
1062 Προβολές

Ούρσουλα Λε Γκεν – Η παραμυθού της ελευθερίας και της φαντασίας

le-guin-ursula3
Η αλλαγή είναι ελευθερία, η αλλαγή είναι ζωή… έλεγε η Ούρσουλα Λε Γκεν, στο βιβλίο “Dispossessed”, ή όπως μεταφράστηκε στα ελληνικά, «Ο Αναρχικός των 2 κόσμων». Η συγγραφέας που μας ενέπνευσε, μας εμφύτευσε τον σπόρο της αμφισβήτησης, της αναζήτησης αλλά και την προσπάθεια θεμελίωσης μιας πιο δίκαιης κοινωνίας. Αυτή που μας έκανε να ερωτευτούμε, να αναλογιστούμε τα ζητήματα ταυτότητας φύλου, των σεξουαλικών προτιμήσεων αλλά και της γυναικείας χειραφέτησης.

Τι να πρωτογράψει κανείς για την αγαπημένη συγγραφέα του φανταστικού, για μία από τις λίγες γυναίκες που ασχολήθηκαν με την γραφή επιστημονικής φαντασίας, σε έναν χώρο αρκετά ανδροκρατούμενο όπως ισχυριζόταν και η ίδια. Και όμως αυτή έθεσε τα θεμέλια για την είσοδο των γυναικών στην sci-fi λογοτεχνία, αφού πρώτη έπλασε στο «Έπος της Γεωθάλασσας», τον χαρακτήρα ενός μάγου που θα γινόταν η αφορμή για τον μετέπειτα πασίγνωστό μας Χάρι Πότερ!

Εκτός από διάσημη συγγραφέας και πολυγραφότατη, (διηγήματα, ποιήματα, παιδικά παραμύθια), ήταν και γνωστή για την πολιτική της στράτευση στην αμερικάνικη αριστερά και για την ενασχόλησή της με κοινωνικά ζητήματα μέσω της ακτιβιστικής της δράσης. Τον Φεβρουάριο του 2017, έβαλε με επιστολή της κατά των λεγομένων της Κέλιαν Κόνγουεϊ, συνεργάτιδας του Τραμπ, ουσιαστικά απέρριψε τις συγκρίσεις ανάμεσα στα «εναλλακτικά γεγονότα», τον νεολογισμό και την επιστημονική φαντασία.

Δεν δίσταζε να εκφράζει τη γνώμη της και να υπερασπίζεται το διαφορετικό και όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα El Pais αν είναι φεμινίστρια, απάντησε: «Αν φεμινίστρια σημαίνει έναν άνθρωπο που πιστεύει ότι το φύλο είναι σε μεγάλο βαθμό μια κοινωνική κατασκευή και πως τίποτα δεν αιτιολογεί την κοινωνική υπερίσχυση του ενός φύλου πάνω στο άλλο, τότε ναι, είμαι φεμινίστρια».

Παρόλο που έφυγε από κοντά μας, νιώθουμε πιο πλούσιοι έχοντας γνωρίσει τα βιβλία της και την δράση της, γιατί ακόμα και όταν πεθαίνουν τέτοιοι άνθρωποι η αστρόσκονή τους παραμένει κοντά μας, μας ταξιδεύει, μας εμπνέει και μας παρακινεί.

Ανατρέχοντας σε κάποια αποσπάσματα από τον Αναρχικό των 2 κόσμων, θα ήθελα να κλείσω με αυτό: “You can’t crush ideas by suppressing them. You can only crush them by ignoring them. By refusing to think, refusing to change”.

Δηλαδή, δεν μπορείς να συντρίψεις τις ιδέες με το να τις καταστέλλεις. Μπορείς να τις συντρίψεις, μόνο όταν τις αγνοείς. Όταν αρνείσαι να σκεφτείς, αρνείσαι να αλλάξεις.

Ευχαριστούμε που υπήρξες…


Η Ούρσουλα Λε Γκεν έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 σε ηλικία 88 ετών.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 16 Άρθρα

Μεγάλες μου αγάπες το γράψιμο, τα ταξίδια και ο κινηματογράφος. 33 χρόνια ψάχνω να βρω τι θα γίνω όταν μεγαλώσω και το όνειρό μου είναι να συνυπάρξω με ανθρώπους με κοινό στόχο, σε ένα σχολείο διαφορετικό, ελευθεριακό, γιατί τα παιδιά είναι η ελπίδα για να αλλάξει ο κόσμος! www.xastoukopsaraki.blogspot.gr

Back to Top