Τέταρτο

Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Γούνα – Παρασκευή 26 Νοεμβρίου


Αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Γούνα, για την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία της γούνας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας:

Fur Free Friday την  Παρασκευή χωρίς γούνα, εν μέσω πανδημίας με ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και νεκρών η κυβέρνηση υποστηρίζει τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων θέτοντας σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία, αδιαφορώντας για την ευημερία των ζώων, βλάπτοντας σημαντικά το περιβάλλον αλλά και τους ανθρώπους που διαμένουν κοντά στις εγκαταστάσεις αυτές. Η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει μια σημαντική ένεση ρευστότητας στους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων, οι προσπάθειες να εντάξουν τη γούνα στην ανακυκλούμενη οικονομία (recycling economy) αλλά και να εξασφαλίσουν αποζημίωση 3.000.000 ευρώ στον κλάδο έχει φέρει πολλές αντιδράσεις από το φιλοζωικό κόσμο, από περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και από τους κατοίκους των περιοχών όπου υπάρχουν οι  εγκαταστάσεις αυτές.

Ωστόσο, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σπεύδει χωρίς καθυστερήσεις και με συνοπτικές διαδικασίες και παρά τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινοτήτων, να δώσει καινούργιες άδειες σε εκτροφείς, συμπεριλαμβανομένων αυτή τη φορά και Δανών επιχειρηματιών, που πλέον δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα τους, καθώς εκεί πέρασαν στην κατάργηση αυτής της δραστηριότητας, και συνεπώς στην Πρόοδο, ενώ η δική μας χώρα προβλέπεται να γίνει η «χωματερή» της Ευρώπης και να παραμείνει στο σκοτάδι.

Σε μια προκλητική εισήγηση προς το Περιφερειακό συμβούλιο ο Περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης προσπαθεί για άλλη μια φορά να πριμοδοτήσει τον κλάδο της γούνας , που όπως ο ίδιος ο περιφερειάρχης στην εισήγησή του ομολογεί, μέσα από τα αριθμητικά στοιχεία που παρέχει, ότι είναι ένας κλάδος σε παρακμή. Κατόπιν επικοινωνία μας με την περιφέρεια ενημερωθήκαμε ότι από το  2019 έως σήμερα έχουν κατατεθεί 10 αιτήσεις που αφορούν νέες εγκαταστάσεις εκτροφείων ζώων ενώ έχουν εγκριθεί 8 καινούργιες άδειες.

Πέρα από την ηθική και νομική διάσταση του θέματος που αφορά στην καταφανή κακοποίηση των ζώων, υπάρχει και η περιβαλλοντική διάσταση που θίγει τον ίδιο τον άνθρωπο. Η εκτροφή μινκ αποτελεί μορφή εντατικής εκτροφής με όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα που την χαρακτηρίζουν (απόβλητα εκτροφείων, μύγες, οσμές κτλ.), ενώ οι επιχειρήσεις επεξεργασίας γουνοδερμάτων χρησιμοποιούν ουσίες εξαιρετικά επικίνδυνες τόσο για την υγεία των κατοίκων όσο και του ευρύτερου οικοσυστήματος. Η παραγωγή γούνας θέτει επίσης σε κίνδυνο άλλους κλάδους, όπως την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην άρδευση των καλλιεργειών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κάτοικοι των περιοχών των νέων εκτροφείων όπως της περιοχής των Κορεστείων τονίζουν την  οικολογική υποβάθμιση, έχουν συστήσει μια επιτροπή αγώνα κατά των εκτροφείων και κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα. Επιπλέον, δεν κρύβουν τον φόβο τους ότι οι νομοί Καστοριάς και Κοζάνης προορίζονται για “στάβλοι της Ευρώπης”. Η Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει όλο το χωριό, δηλώνει αντίθετη σε επενδύσεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον, γιατί ανακόπτουν την οποιαδήποτε ελπίδα για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, και την ανάδειξη και επισκεψιμότητα των ιστορικών πλίνθινων οικισμών.

Επίσης, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών έστειλε εξασέλιδη επιστολή με επιστημονική βιβλιογραφία, προς την περιφέρεια το υπουργείο και διαφόρους φορείς ενάντια στο άνοιγμα νέων εκτροφείων τονίζοντας τον κίνδυνο από την διαφυγή μινκ στις περιοχές Natura Πρεσπών και Καστοριάς κάτι το οποίο το είχαμε επισημάνει και εμείς στη συνάντηση μας στο YΠΑΑΤ αλλά και την μόλυνση που συνεπάγεται στις περιοχές αυτές και πολλά ζητήματα σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις. Υπάρχουν μελέτες από επιστήμονες και ερευνητικούς οργανισμούς, οι οποίες τεκμηριώνουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις της  παραγωγής, επεξεργασίας και χρήσης γούνας  στην  υγεία των ανθρώπων αλλά και στο περιβάλλον. Είναι αυτό που η Ομοσπονδία μας και εκατοντάδες άλλες Οργανώσεις επισημαίνουν εδώ και χρόνια. Είναι η εφιαλτική καλά κρυμμένη πραγματικότητα εδώ και χρόνια των ελληνικών εκτροφείων και γουνοποιητικών επιχειρήσεων και έρχεται να υπερτονίσει τα αποτελέσματα αυτών των επιστημονικών μελετών.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 8270 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top