tetartopress

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Να τιμήσουμε την Οίτη

Όχι στην καταστροφή της Οίτης

Όχι στην καταστροφή της Οίτης


Να τιμήσουμε την Οίτη στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ζητά με ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

Καμία ανεμογεννήτρια στο βουνό του Ηρακλή και της Εθνικής Αντίστασης

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται εδώ και 50 χρόνια κάθε 5η Ιουνίου για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες όλου του κόσμου στα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Έτσι είναι και μια καλή αφορμή για να αναδεικνύονται κάθε χρόνο οι βασικές αιτίες δημιουργίας των περιβαλλοντικών προβλημάτων, που δεν είναι άλλες από την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων, την κατασπατάλησή τους σε μη βιώσιμες χρήσεις με βαρύ οικολογικό αποτύπωμα, την τροφοδότηση μιας σπάταλης και καταστροφικής οικονομίας και εν τέλει την με κάθε κόστος πολιτική επιβίωσης των κολοσσιαίων επιχειρήσεων που λυμαίνονται τον πλανήτη.

Αν έρθουμε από το παγκόσμιο στο τοπικό, θα δούμε ότι και στη δική μας κλίμακα οι αιτίες είναι ίδιες. Τα βουνά στη χώρα μας έχουν γίνει στόχος μεγάλων πολυεθνικών, που εμπορεύονται την ενέργεια και καπηλεύονται τα δημόσια φυσικά οικοσυστήματα – περιουσία όλων μας για να παράξουν και να πουλήσουν αιολική ενέργεια προς ίδιον όφελος. Και το κάνουν με κάθε κόστος, με κυνική αδιαφορία για την οριστική και αμετάκλητη καταστροφή που προκαλούν στον τόπο και στις τοπικές κοινωνίες. Ουραγός τους οι κυβερνήσεις που άφησαν απροστάτευτα τα ελληνικά βουνά και που ελλείψει χωροταξικού σχεδίου για τις ΑΠΕ (σκόπιμα και διόλου τυχαία) επιτρέπουν την ασυδοσία.

Η Οίτη, το βουνό με την πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, με τον Εθνικό Δρυμό, την περιοχή Natura και τη Σημαντική Περιοχή για τα πουλιά, με τα περισσότερα άγρια φαράγγια στην Ελλάδα, με τα πλούσια νερά και τις πηγές του Μόρνου και του Γοργοποτάμου, με τις ιαματικές πηγές και τα μοναδικά τοπία, με το πλήθος μονοπατιών και δασικών δρόμων για πεζοπορία και ποδηλασία, με την πλούσια ιστορία και την ιερότητα από αρχαίων χρόνων, η Οίτη του Ηρακλή και της Εθνικής Αντίστασης, είναι θύμα αυτής της ασυδοσίας.

Χρόνια τώρα καμία κυβέρνηση δεν οριοθέτησε τις περιφερειακές ζώνες του Εθνικού Δρυμού, σκόπιμα και με σχέδιο, για να την παραδώσει βορά στα μεταλλευτικά συμφέροντα. Και τώρα, που το οικονομικό ενδιαφέρον των οικονομικών κολοσσών έχει στραφεί στις ΑΠΕ, το βουνό μας απειλείται εκ νέου.

28 ανεμογεννήτριες και 66 χλμ νέων δρόμων σχεδιάζονται για να τη μετατρέψουν σε ένα απέραντο εργοτάξιο παραγωγής ενέργειας, προκειμένου τάχα να προστατέψουν εμάς και το περιβάλλον από την κλιματική αλλαγή. 28 ανεμογεννήτριες και 12 χλμ νέων δρόμων, που θα αφανίσουν την ομορφιά και τη σπουδαιότητα της Οίτης μαζί με όσα αυτή προσφέρει σε εμάς και στο κλίμα.

Ένωσε τη φωνή σου μαζί με τη δική μας, με των επιστημόνων που χαρακτηρίζουν την καταστροφή του βουνού ως βέβαια, οριστική και αμετάκλητη, με των δασαρχείων που γνωμοδοτούν αρνητικά στα έργα γιατί γνωρίζουν ότι τα δασικά οικοσυστήματα της Οίτης είναι μοναδικά στην Ευρώπη, με των τοπικών κοινοτήτων που βλέπουν την καταστροφή του τόπου τους να έρχεται.

Ένωσε τη φωνή σου σε ένα μεγάλο όχι στις ανεμογεννήτριες. Κανένα δέντρο δεν θα κοπεί, κανένα δάσος δεν θα χαθεί.

Απαιτούμε την ακύρωση των καταστρεπτικών σχεδίων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών στην Οίτη και την ενίσχυση των υπηρεσιών και των φορέων που ευθύνονται για τη διαχείριση των οικοσυστημάτων της. Διεκδικούμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για την ήπια και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη των οικισμών της.

Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και κάθε μέρα αγωνιζόμαστε να σώσουμε το βουνό μας. Αγωνιζόμαστε για τη ζωή.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Οι αντίπαλοι" του Λούκα Γκουαντανίνο - Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

“Οι αντίπαλοι” του Λούκα Γκουαντανίνο – Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

"Οι αντίπαλοι" ("Challengers"). Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Τζος Ο' Κόνορ, Μάικ Φάιστ. ΗΠΑ, 2024. "Σ' αγαπώ", λέει ο Αρτ ...
«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου

«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» στο Μ54

Η παράσταση «Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου παρουσιάζεται 20-22 & 26-30 Ιουνίου 2024 στο Μ54 στην Αθήνα. Το ...
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13944 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top