Τέταρτο

Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Έφερε η πανδημία πιο κοντά τους ανθρώπους στα βάσανα των άγριων ζώων;


Η Παγκόσμια Ημέρα της Θαλάσσιας Χελώνας (16 Ιουνίου) βρίσκει και τις 40  δεξαμενές του Αρχέλων στη Γλυφάδα γεμάτες από τραυματισμένες και άρρωστες χελώνες, πιο νωρίς από ότι έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενες χρονιές. «Ελπίζουμε ότι δεν θα έρθουν άμεσα άλλες τραυματισμένες, τουλάχιστον μέχρι να απελευθερώσουμε στη θάλασσα τις δύο πρώτες που έχουν αναρρώσει» λέει η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Διάσωσης και Περίθαλψης.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του κέντρου διάσωσης  του Αρχέλων:

Τι φέρνει τις χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης; Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι τα κύρια αίτια εισαγωγής τους αντιστοιχούν στις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν τα 7 είδη θαλάσσιων χελωνών που ζουν στον πλανήτη. Η τυχαία σύλληψη θαλάσσιων χελωνών σε αλιευτικά εργαλεία μαζί με την ρύπανση της θάλασσας και τα  πλαστικά επιφέρουν το θάνατο σε μεγάλο αριθμό χελωνών σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, συμπεριλαμβάνοντας και τη Μεσόγειο.

Από τις 40  χελώνες που βρίσκονται σήμερα υπό περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης, οι 19 φέρουν τραύματα στα πτερύγια από εγκλωβισμό σε δίχτυα ή έχουν καταπιεί αγκίστρια και πλαστικά, ενώ 18 φέρουν τραύματα στο κεφάλι, τα μάτια ή το κέλυφος από σκόπιμα χτυπήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειρήνης.

Όμως ο αυξημένος, για την εποχή, αριθμός εισαγωγών, δεν έχει να κάνει μόνο με τις  επιπτώσεις της ανθρώπινης δράσης στο θαλάσσιο περιβάλλον. Δείχνει κυρίως μεγαλύτερη αυθόρμητη συμμετοχή των πολιτών, που έσπευσαν να μαζέψουν τα ζώα από την παραλία ή τη θάλασσα και να φροντίσουν για τη διακομιδή τους στο Κέντρο Διάσωσης. «Πάνω από 1000 άνθρωποι συνομίλησαν με τον Αρχέλων το 2020 για να βοηθήσουν τραυματισμένες χελώνες και χελωνάκια, αλλά και να αναφέρουν νεκρές χελώνες που εκβράζονται στην ακτή» αναφέρει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης.


Ίσως η εμπειρία της πανδημίας να έκανε περισσότερους  ανθρώπους να ενδιαφερθούν για τα βάσανα των άγριων ζώων, τα προβλήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η σκέψη δίνει μία νότα αισιοδοξίας στη σημερινή ημέρα.

«Άνθρωποι και χελώνες, μπορούμε να ζήσουμε μαζί», είναι το σύνθημά μας. Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του Αρχέλων λειτουργεί από το 1994. Μέσα από τις ιστορίες των χελωνών και την επιστημονική έρευνα που γίνεται, δείχνουμε σε χιλιάδες μαθητές και άλλους επισκέπτες τα προβλήματα που οι άνθρωποι δημιουργούμε στη θάλασσα και τις ακτές και τρόπους για να τα αντιμετωπίσουμε.

Αυτή τη χρονιά όμως, οι μέχρι τώρα δωρεές ιδιωτών και η προσωπική εργασία των εθελοντών δεν αρκούν για τη λειτουργία μας. Για να συνεχίσουμε τη διάσωση και την περίθαλψη  των θαλάσσιων χελωνών και τις εκπαιδευτικές δράσεις για το περιβάλλον, χρειαζόμαστε άμεσα την υποστήριξη της Πολιτείας και τη δική σας βοήθεια.  Μπορείτε να κάνετε μία δωρεά ή υιοθεσία στην ιστοσελίδα του Αρχέλων

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7669 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

  

ΤΟ «ΤΕΤΑΡΤΟ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

 

Back to Top