Τέταρτο

1145 Προβολές

Παλεύουμε για τη ζωή στην κοινή μας γη – Συγκέντρωση Παρασκευή 5 Ιουνίου στο ΣύνταγμαΠαλεύουμε ενάντια στις πολιτικές της λεηλασίας, της καταστροφής και του μύθου της ανάπτυξης. Παλεύουμε για τη ζωή στην κοινή μας γη – Συγκέντρωση Παρασκευή 5 Ιουνίου στις 18:00 στο Σύνταγμα

Κάλεσμα απευθύνει η «Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων» για συγκέντρωση την Παρασκευή 5 Ιουνίου στο Σύνταγμα ώστε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, να δραστηριοποιηθούμε όλοι για περαιτέρω συνέχιση και μαζικοποίηση του αγώνα για να σταματήσουμε τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και την καταστροφή του περιβάλλοντος και να ακυρώσουμε στην πράξη τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο και όλες τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές.

Αναλυτικά το κάλεσμα:

Με ταχύτατες διαδικασίες και σε καθεστώς «καραντίνας» ψηφίστηκε το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο το περιβάλλον και διευκολύνει την προώθηση καταστροφικών έργων, εξυπηρετώντας τα οφέλη των μεγάλων εταιρειών, σε βάρος της φύσης και της κοινωνίας.

Με πρόσχημα την επιτάχυνση των διαδικασιών, οι καινούριες διατάξεις καταργούν στην πράξη τον περιβαλλοντικό έλεγχο για την αδειοδότηση των έργων, καθώς οι ασφυκτικές προθεσμίες που ορίζονται τον καθιστούν χρονικά αδύνατο, ενώ η παρέλευση προθεσμιών χωρίς τη σχετική απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες θεωρείται ως συναίνεση. Επιπλέον, εκχωρείται ο έλεγχος της περιβαλλοντικών μελετών σε ιδιώτες πιστοποιημένους αξιολογητές (αν το επιθυμεί ο φορέας του έργου) και η ισχύς των αδειών παρατείνεται από 10 σε 15 χρόνια. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας αποτελεί εμπόδιο στην υλοποίηση των σχεδίων των «επενδυτών» και πρέπει να παρακαμφθεί.

Όσον αφορά ειδικά τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, συνεχίζεται η περιβαλλοντική (και όχι μόνο) καταστροφή που είχαν ξεκινήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων περίπου στο 1/3 της χώρας. Με τον καινούριο νόμο:

Ανοίγει πλέον -με απόλυτα έννομο τρόπο- ο δρόμος για εξορυκτικές δραστηριότητες και εντός των προστατευόμενων περιοχών Natura.

Καταργείται η απαιτούμενη άδεια ή συναίνεση για τη διενέργεια σεισμικών ή άλλων γεωφυσικών και γεωλογικών ερευνών για εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, καταργώντας έτσι την ελάχιστη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Σημειωτέον ότι στο παρελθόν υπήρξαν Δήμοι που αρνήθηκαν την πραγματοποίηση των παραπάνω ερευνών (που περιλαμβάνουν εκρήξεις, αποψιλώσεις κλπ) και τη διέλευση των εταιρειών από τις δημοτικές εκτάσεις.

Ενισχύεται ο ρόλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), με τη μεταβίβαση σε αυτήν της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, που είναι μέτοχος στο 50% των έργων των διασυνδετήριων αγωγών EastMed, Poseidon και IGB. Οι αγωγοί αυτοί αποτελούν «ισχυρό χαρτί» στα γεωπολιτικά παιχνίδια και στους ανταγωνισμούς στη Μεσόγειο, ενώ ταυτόχρονα, μέσω κυβερνητικών δηλώσεων, οι εξορύξεις χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για την όξυνση του εθνικισμού.

Κι όλα αυτά ενώ διανύουμε μια περίοδο κατάρρευσης της αγοράς πετρελαίου, με το βαρέλι πετρελαίου να πωλείται ακόμη και κάτω από την τιμή κόστους παραγωγής και με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να περιορίζουν τη δραστηριότητα τους προκειμένου να μειώσουν τις οικονομικές απώλειες. Και ποιος θα πληρώσει τα χαμένα κέρδη; Ως συνήθως η ζημιά μετακυλίεται στους από κάτω. Έτσι καλλιεργείται το κλίμα για την προώθηση κρατικών επιχορηγήσεων προκειμένου να «σωθούν» οι πετρελαϊκές εταιρείες, όπως π.χ. η Energean για την περίπτωση του Πρίνου.

Κι εμείς; Με όλα αυτά καταφέρνουν να μας εξοργίζουν και να συσπειρώνουν ακόμη περισσότερο κόσμο που αντιδρά στα σχέδιά τους. Τα δικά τους κέρδη δεν έχουν καμιά σχέση με τις δικές μας πραγματικές ανάγκες.  Από την Τήνο, με την πρόσφατη νίκη των κατοίκων που ακύρωσαν την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, μέχρι την Πίνδο στηρίζουμε τους αγώνες των τοπικών κοινωνιών και αντιστεκόμαστε στη λεηλάτηση του περιβάλλοντος και των ζωών μας. Να γίνει η 5η Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αφορμή για την περαιτέρω συνέχιση και μαζικοποίηση του αγώνα μας για να σταματήσουμε τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και την καταστροφή του περιβάλλοντος και να ακυρώσουμε στην πράξη τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο και όλες τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές.

Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων | [email protected] |
facebook | facebook event


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5372 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top