tetartopress

Παμβοιωτική Κινητοποίηση ενάντια στον ενεργειακό «παροξυσμό» το Σάββατο 5 Ιουνίου


Το Δίκτυο Βοιωτών ενάντια στον ενεργειακό «παροξυσμό» καλεί το Σάββατο 5 Ιουνίου σε Παμβοιωτική Κινητοποίηση – Αυτοκινητοπορείες με κατάληξη και πορεία στη Λιβαδειά.

Αναλυτικά το κάλεσμα:

Όλοι και Όλες ενάντια στη λεηλασία της Βοιωτικής γης

Είναι κοινή διαπίστωση πως η Στερεά Ελλάδα και ειδικότερα η Βοιωτία έχουν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε «ενεργειακό κέντρο» της χώρας. Έξι (6) μονάδες φυσικού αερίου, περισσότερα από 800ΜW γιγάντιων αιολικών και χιλιάδες στρέμματα φωτοβολταϊκών έχουν αλλάξει ριζικά το φυσικό τοπίο της βοιωτικής γης. Όπου και να στρέψει κανείς το βλέμμα του βλέπει τα απειλητικά φτερά των ανεμογεννητριών, τις γυάλινες επιφάνειες των Φ/Β ή τα φουγάρα των μονάδων Φ/Α.

Ο πρόσφατος κύκλος αιτήσεων για άδεια παραγωγής ΑΠΕ, μόνο τον Δεκέμβριο 2020, περιλαμβάνει για τη Βοιωτία νέα έργα 1.200ΜW σε Α/Γ, 1.000MW σε Φ/Β και 32ΜW σε μονάδες ΣΗΘΥΑ (συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας). Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη βοιωτική γη εάν αφήσουμε να πραγματοποιηθούν αυτές οι νέες εγκαταστάσεις.

Μήπως αυτός ο καταιγισμός ενεργειακών επενδύσεων προσφέρει κάποιο όφελος στον βοιωτικό λαό; Μήπως βλέπουμε το κόστος της ενέργειας να μειώνεται; Μήπως οι παραδοσιακές τοπικές οικονομικές δραστηριότητες στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τον αγροτουρισμό κ.λπ. ενισχύονται; Μήπως το φυσικό, πολιτισμικό και ιστορικό-αρχαιολογικό περιβάλλον αναδεικνύονται; Μήπως μειώνεται η ανεργία; Μήπως τα πενιχρά «αντισταθμιστικά» ισοφαρίζουν τη μόνιμη καταστροφή που επιφέρουν οι λεγόμενες «πράσινες επενδύσεις» στον τόπο μας;

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συμβαίνει. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κερδοσκόποι των ΑΠΕ, οι οποίοι, με το πρόσχημα της καταπολέμησης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, επιβάλλουν ένα μοντέλο αξιοποίησης των ΑΠΕ (και της ενέργειας γενικά) με μοναδικό κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος, μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα επιδοτήσεων, εγγυημένων τιμών και δωρεάν εκμετάλλευσης δημόσιας γης. Η πρωτοφανής οικολογική καταστροφή που εξελίσσεται θα επιδεινώσει μεταξύ άλλων και το κλίμα.

Ακόμη και οι τοπικοί άρχοντες -δήμαρχοι και περιφέρεια- άρχισαν να αναγνωρίζουν το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται. Αφού για δεκαετίες γνωμοδοτούσαν θετικά σε οποιοδήποτε έργο τους ζητήθηκε, χωρίς καμία αντίσταση, τώρα ψελλίζουν «για την ανάγκη νέου Χωροταξικού για τις ΑΠΕ», για «αύξηση των ανταποδοτικών τελών, και διεκδίκηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων», χωρίς ούτε για αστείο, βέβαια, να αμφισβητούν το συνολικό ενεργειακό μοντέλο ανάπτυξης («πράσινης» ή μη).

Δεν τους εμπιστευόμαστε. Οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας, σε κάθε τόπο ξεχωριστά. Συνενώνουμε τις δυνάμεις σε όλο τον νομό. Διεκδικούμε ανυποχώρητα το σταμάτημα της καταστροφής του τόπου μας.

– Καμία Νέα Ενεργειακή Δραστηριότητα «Βιομηχανικού» Τύπου στη Βοιωτία

– Όχι στο Καταστροφικό Μοντέλο της Δήθεν «Πράσινης Ανάπτυξης» με Μοναδικό Σκοπό το Κέρδος

– Η Ενέργεια είναι Κοινωνικό Αγαθό όχι Εμπόρευμα

Σάββατο 5 Ιουνίου – Αυτοκινητοπορείες ενάντια στον ενεργειακό «παροξυσμό»

Ώρες Αναχώρησης και σημεία συνάντησης:

Διαδρομή 1
Θήβα 9:30
Μελισσοχώρι 9:45
Διαστάυρωση (Πλαταιές – Καπαρέλλι ) 10:00
Καπαρέλλι 10:10
Λεύκτρα 10:20
Ελλοπία 10:40
Nεοχώρι 11:00 (συνάντηση με την Διαδρομή 2)
Άσκρη 11:05
Αλίαρtος 11:15
Διαδρομή 2
Χώστια 10:00
Θίσβη 10:10
Δομβραίνα 10:15
Nεοχώρι 11:00 (συνάντηση με την Διαδρομή 1)
Άσκρη 11:05
Αλίαρtος 11:15
Διαδρομή 3
Ελικώνας 9:50
Κυριάκι 10:10
Αγία Άννα 10:30
Αγία Τριάδα 10:50
Άγιος Γεώργιος (συνάντηση με Κορώνεια) 11:10
Διαδρομή 4
Αντίκυρα 9:30
Δίστομο 10:00
Δαύλεια 10:30 συνάντηση με την αυτ/πομπή από τα χωριά Προφήτης Ηλίας και Ανθοχώρι που θα ξεκινήσουν 10:00
Mαυρονέρι 10:45
Άγιος Βλάσης 10:55
Χαιρώνεια 11:10
Θούριο 11:20

Οι διαδρομές έχουν κατάληξη την Λιβαδειά στον χώρο της προσυγκέντρωσης στις 11:30.

Για όποιο/α επιθυμεί να συμμετάσχει στην κινητοποίηση αλλά παρολαυτά δεν είναι στις διαδρομές το χωριό του/ης μπορεί να συναντηθεί με τις αυτοκ/πομπές στα σημεία συνάντησης τις ώρες που έχουν οριστεί.

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση [email protected]

Όλοι & Όλες Ενάντια στη Λεηλασία της Βοιωτικής Γης

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...
«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά συνεχίζει τις παραστάσεις στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά συνεχίζει τις παραστάσεις στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

Το θεατρικό έργο της Μαρίας Λαϊνά «Το Φαγητό», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιόλιου, λόγω της θερμής ανταπόκρισης του κοινού, συνεχίζει τις ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13868 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top