tetartopress

Παν- Καλλιτεχνική Κινητοποίηση στο Σύνταγμα στις 10 Ιανουαρίου


Την τελευταία μέρα του χρόνου, αντί ευχών, το ΔΣ του Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σε σχέση με τα νέα (και τόσο παλιά) μέτρα της Κυβέρνησης:

Τις τελευταίες μέρες, η κατάσταση στο θεατρικό τοπίο της χώρας είναι άνευ προηγουμένου. Το Εθνικό Θέατρο σχεδόν έχει κατεβάσει ρολά εξ ολοκλήρου, δεκάδες παραστάσεις και παραγωγές κατεβαίνουν λόγω κρουσμάτων – κάποιες με δεκάδες σε ελάχιστο χρονικό διάστημα -, ενώ η απουσία πολιτειακής οργάνωσης είναι εκκωφαντική. Θεατρικές παραγωγές ζημιώνονται, ηθοποιοί χάνουν μεροκάματα, με την πολιτεία να παγιδεύει ουσιαστικά τους εργαζόμενους, καθώς αφήνει μεν τα θέατρα να λειτουργούν κανονικά, να κλείνουν δε σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, χωρίς όμως ουδεμία στήριξη.

Ηθοποιοί και εργαζόμενοι, τρομοκρατημένοι, προσπαθούν μόνοι τους να προφυλαχθούν και να μην κολλήσουν – πέρα από κάθε λογική φυσικά, καθώς είναι προφανές πως η εξάπλωση και η μετάδοσή του έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου – με τον φόβο πως θα ζημιώσουν τη δουλειά τους και θα ζημιωθούν και οι ίδιοι.

Ένα ασαφές πλαίσιο από τον ΕΟΔΥ καθιστά δύσκολη ακόμα και την υπαγωγή των νοσούντων στο καθεστώς αναρρωτικής άδειας, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όσους τίθενται αναγκαστικά σε αργία, οι οποίοι, ενώ έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα και δεν έχουν νοσήσει, δεν μπορούν να εργαστούν, καθώς η παράσταση στην οποία παίζουν, “κατεβαίνει” προσωρινά λόγω συρροής κρουσμάτων. Μια κατάσταση που, δυστυχώς, επαναλαμβάνεται δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Αυτό όμως που συμβαίνει στον Πολιτισμό, συμβαίνει και σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους και την κοινωνία.

Δύο χρόνια τώρα, η Κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, κάθε φορά όλο και χειρότερα, αποκαλύπτοντας ολοένα και περισσότερο το πόσο βαθιά δαρβινιστές – πολύ πέρα από τον νεοφιλελευθερισμό δηλαδή – εν τέλει είναι.

Αποκορύφωμα η απροκάλυπτη μετακύλιση όλου του κόστους υγείας στους πολίτες, που, ενώ, πλέον, μας υποχρεώνουν να φοράμε συγκεκριμένες μάσκες και μας “συνιστούν” να κάνουμε συχνά test, ενώ, όντας ασφαλισμένοι, πληρώνουμε με τις εισφορές μας την Δημόσια Υγεία, την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση:

– ΔΕΝ κάνει αυτόματα δωρεάν τεστ για όλους (όπως συμβαίνει στη Γερμανία)
– ΔΕΝ συνταγογραφεί τα μοριακά τεστ και έχουμε από τα πιο ακριβά τεστ στην Ευρώπη, σε ευθεία δυσανολογία με τους μισθούς μας (μια απλή σύγκριση με την Αυστρία, τη Γαλλία και την Κύπρο αρκεί)
– ΔΕΝ διατιμεί τις μάσκες.

Ανεύθυνα και εντελώς αγοραία μας οδηγεί απροκάλυπτα σε ανοσία της κοινότητας, χωρίς καμία στήριξη και χωρίς κανένα σχέδιο, με μόνο δόγμα το “Ο σώζων εαυτόν σωθήτω”.

Σε αυτήν την απίστευτη αδιαλλαξία, που είναι σχεδιασμένη ακριβώς για να σιωπήσουμε, αντιστεκόμαστε εξίσου σθεναρά. Όσο και αν νιώθουμε πως επαναλαμβανόμαστε και δεν έχουμε τι άλλο να καταγγείλουμε ή να καταδείξουμε πια, θα επαναλαμβάνουμε Πάντα τα αιτήματά μας, αυτά που έχουμε ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας αναδείξει:

Απαιτούμε Άμεσα, Τώρα:

– δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες (εμβολιασμένους και μη)
– συνταγογράφηση των μοριακών τεστ (pcr)
– ενίσχυση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας
– αύξηση υγειονομικού προσωπικού
– επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας
– Μέτρα για τα ΜΜΜ και αναμόρφωση των πρωτοκόλλων για την εκπαίδευση

Ειδικά για τον πολιτισμό και, κυρίως, τα θέατρα:

Δυνατότητα σε όλα τα θέατρα να μπαίνουν – για όσο διάστημα απαιτείται – σε καθεστώς αναστολής ως “πληττόμενες επιχειρήσεις”, σε περίπτωση κρούσματος ή συρροής κρουσμάτων (ανάλογα με τις καλλιτεχνικές ανάγκες κάθε παράστασης), ώστε να καλύπτονται οι συνάδελφοι που δεν νοσούν, αλλά τίθενται αναγκαστικά σε αργία μέχρι να ολοκληρωθεί η καραντίνα των υπολοίπων συναδέλφων τους και να λειτουργήσει ξανά το θέατρο. Το θέατρο είναι μια Συλλογική τέχνη και δεν μπορεί να λειτουργήσει με τηλεργασία και πολλαπλές αντικαταστάσεις.

Αποζημιώσεις μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών από τον Αύγουστο του 2020 και έπειτα, καθώς ποτέ ως τώρα ο Πολιτισμός δεν λειτούργησε ως μη πληττόμενος (διαχωρισμοί κοινού, αποκλεισμός μη εμβολιασμένων θεατών, ποσοστώσεις πληρότητας, γενικευμένος φόβος κοινού, αυξημένα κόστη υγειονομικής φροντίδας για τις παραγωγές, απαγόρευση παραστάσεων για σχολεία, τοπικά lockdown, πρόσφατες ματαιώσεις δημόσιων εκδηλώσεων).

Σύνδεση επιχορηγήσεων θεατρικών επιχειρήσεων (“άδεια θέση”) με θέσεις εργασίας

Επιδότηση πολιτιστικών επιχειρήσεων για συχνή διενέργεια τεστ στους εργαζόμενους και διάθεση όλων των αναγκαίων μέσων προφύλαξης (μάσκες, αντισηπτικά, υλικά απολύμανσης).

Αποκατάσταση του παράλογου αποκλεισμού όσων εγγράφηκαν στο μητρώο καλλιτεχνών μετά τις 10/1/2020

Διόρθωση όλων των λάθος ενσήμων από το Μητρώο Καλλιτεχνών και άμεση ένταξη στο σύστημα όλων των ενσήμων του 2021

Αποζημίωση όλων των καλλιτεχνών που θα απασχολούνταν σε παραγωγή που ματαιώθηκε λόγω κρατικής εντολής μετά τα τελευταία μέτρα

Επίλυση όλων των ζητημάτων για το Εποχικό επίδομα ΟΑΕΔ 2021

Μπροστά στην επερχόμενη λαίλαπα του πέμπτου κύματος της πανδημίας, οργανωνόμαστε, αντιστεκόμαστε και θα είμαστε για ακόμα μια φορά στο δρόμο.

Με απόλυτη αίσθηση ευθύνης και τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα και την ασφάλειά μας, καλούμε στη Μαζική, Παν- Καλλιτεχνική Κινητοποίηση στο Σύνταγμα στις 10 Ιανουαρίου 2022.

Να είμαστε όλες και όλοι εκεί.
Όσο είμαστε μαζί, τόσο έχουμε φωνή.
Πολλές ευχές για μια μαχητική χρονιά!

Για το ΔΣ του ΣΕΗ
Ο Πρόεδρος Σπύρος Μπιμπίλας
Ο Γενικός Γραμματέας Άρης Λάσκος

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...
«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

Η Weirdwave,  από τις 16 Μαΐου, παρουσιάζει στα θερινά την  ταινία της Λάουρα Μόρα «Βασιλιάδες του Κόσμου»,  που απέσπασε το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13902 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top