Παναχαϊκό – Το βουνό δίπλα μας
Η Πάτρα εκτός από παραλιακή πόλη έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει και έναν άλλο σημαντικό φυσικό πόρο: Το Παναχαϊκό όρος. Στον ορεινό του όγκο περιλαμβάνονται οικότοποι με ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία, σημαντική χλωρίδα και ορνιθοπανίδα, αξιόλογα ιστορικά, αρχιτεκτονικά και θρησκευτικά μνημεία και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Το μεγαλύτερο μέρος του όρους (περίπου 120.000 στρ.), είναι ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 και στα όριά του βρίσκονται επίσης οι προστατευόμενες περιοχές «Αισθητικό Δάσος Χαράδρου – Σελέμνου» και «Καταφύγιο Άγριας Ζωής Άνω Καστριτσίου – Σουλίου».
Παράλληλα πολλές είναι οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες για ορεινές δραστηριότητες στο Παναχαϊκό που μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για μια επίσκεψη. Οι δραστηριότητες που ασκούνται είναι: πεζοπορία, ορειβασία, ποδήλατο βουνού, ελεύθερη ορεινή χιονοδρομία στις ψηλές πλαγιές και κορυφές, διάσχιση φαραγγιών μέσα από το πλήθος των χειμάρρων που αυλακώνουν τον ορεινό όγκο του Παναχαΐκού και αλεξίπτωτο πλαγιάς που ασκείται οργανωμένα στον Ομπλό. Εδώ θα ασχοληθούμε περισσότερο με τις τρεις πρώτες.
Στο Παναχαϊκό, οι βασικότερες και σημαδεμένες διαδρομές πεζοπορίας και ορειβασίας είναι οι:
• Πουρναρόκαστρο – Καταφύγιο Ψάρθι – οροπέδιο Πρασούδι – κορυφή Παλαβός Πύργος
• Κοκκινόβρυση – Καταφύγιο Ψάρθι
• Άνω Καστρίτσι – Πασχαλιάνοι
Άλλες γνωστές πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές, δίχως όμως σήμανση, είναι οι:
• Πασχαλιάνοι – Βουνό Γιώργη – Πρασούδι
• Μοίρα – Άνω Σούλι – Πρασούδι
• Μοίρα – Δάσος Θάνας – παλιός συνοικισμός Μάζι – κορυφή Παλαβός Πύργος
Από την ευρύτερη περιοχή του Παναχαϊκού όρους διέρχονται επίσης το Εθνικό Μονοπάτι 31 –γνωστό και ως «μονοπάτι του Παυσανία»– που ξεκινά απ’ την ACHAIA CLAUSS και κατευθύνεται προς την Αρχαία Ολυμπία και το «Μονοπάτι Παλαιών Πατρών Γερμανού», που ακολουθεί την πορεία: ACHAIA CLAUSS – Πετρωτό (Βαλατούνα) – Μοίρα – Ζουμπάτα – Λεόντιο – Λαπαναγοί – ποταμός Σελινούντας – Μονή Μακελαριάς – Δάσος Ποντιάς – Φλάμπουρα – Καλάβρυτα.
Πλήθος άλλων πεζοπορικών διαδρομών, είκοσι συνολικά, έχουν καταγραφεί σε χάρτη που έχει εκδώσει η ΑΔΕΠ Α.Ε. και ο Δήμος Πατρέων και διατίθεται δωρεάν. Από την ΑΔΕΠ, επίσης, λειτουργεί στο Πουρναρόκαστρο Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης για την καλύτερη ενημέρωση γύρω από το Παναχαϊκό. Για την εξυπηρέτηση των πεζοπόρων και ορειβατών λειτουργούν δύο καταφύγια. Ένα στη θέση Ψάρθι πάνω από το Πουρναρόκαστρο και το δεύτερο στο οροπέδιο Πρασούδι.
Όσο για το ποδήλατο βουνού, μπορεί να γίνει ακολουθώντας τους άπειρους χωματόδρομους στους πρόποδες και τον κυρίως όγκο του Παναχαϊκού ή ελεύθερα μέσα από μονοπάτια και κατάλληλα επιλεγμένες διαδρομές. Με πρωτοβουλία της ΑΔΕΠ Α.Ε. πραγματοποιήθηκε η χάραξη και σήμανση πέντε περιαστικών ποδηλατικών διαδρομών σε αγροτικές και φυσικές περιοχές γύρω από την Πάτρα στους πρόποδες του Παναχαϊκού:
• εντός της Πανεπιστημιούπολης στο Ρίο
• Πουρναρόκαστρο – Σαντόριο Ζάστοβας
• Μαγούλα – Κάτω Καστρίτσι – Πλατάνι
• Πλατάνι – Δρέπανο
• εντός του Δασύλλιου της Πάτρας
Πρόσθετες Πληροφορίες:
www.eospatras.gr
www.facebook.com/Panachaiko/
Φωτογραφίες: Χρήστος Φαλλιέρος