tetartopress

Πανελλαδική κινητοποίηση κατά των εξορύξεων στα Γιάννενα

Ήπειρος κατά των εξορύξεων

Ήπειρος κατά των εξορύξεων


Φορείς, συλλογικότητες, επιτροπές και πολίτες της Ηπείρου καλούν σε πανελλαδική κινητοποίηση στα Γιάννενα, το Σάββατο 17 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, στο κέντρο της πόλης (θα ακολουθήσει πορεία). Στο επίκεντρο της κινητοποίησης είναι η αντίθεση στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία οι σχετικοί σχεδιασμοί έχουν αναθερμανθεί και ενώ επίκειται η περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας φάσης των εργασιών. Αναλυτικά στοιχεία για το έργο στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο.

Στο δημόσιο κάλεσμα, που ακολουθεί, επισημαίνεται ότι «Η Ήπειρος δέχεται επίθεση στα βουνά της, στα ποτάμια της, στα χωριά της …», ενώ η εξόρυξη υδρογονανθράκων χαρακτηρίζεται ως καταστροφική επιλογή για την Ήπειρο.

Το Πανελλαδικό Δίκτυο Συλλογικοτήτων για την Ενέργεια προτίθεται να οργανώσει ομαδική μετάβαση. Για το λόγο αυτό συγκεντρώνονται διαθεσιμότητες στο [email protected].

Περιοχή έργων


Αναλυτικά το κάλεσμα:

 

Η Ήπειρος είναι ένα μαγικό μέρος του κόσμου. «Είναι ένα ποιμενικό τοπίο με κεκλιμένα λιβάδια, φαράγγια τόσο βαθιά και απέραντα που τα πουλιά που γεννιούνται σε αυτά δεν χρειάζεται ποτέ να πετάξουν αλλού, λίμνες που αντανακλούν τον ουρανό καθαρό σαν υδράργυρος και άγρια, χιονισμένα βουνά που πέφτουν σε ένα καταγάλανο Ιόνιο.»

Τα άγρια ​​ποτάμια, οι λίμνες, οι ελώδεις περιοχές και τα βουνά με τις χιονισμένες κορυφές αποτελούν ένα προστατευμένο φυσικό περιβάλλον που συντηρεί μια εξαιρετική ποικιλομορφία φυσικής ζωής. Λύκοι και καφέ αρκούδες περιφέρονται ακόμα σε αυτή τη γη και χρυσαετοί πετούν ακόμη στους ουρανούς της. Εκατοντάδες σπάνια είδη αγριολούλουδων ευδοκιμούν ανεμπόδιστα από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η Ήπειρος είναι ο θεματοφύλακας της τεράστιας φυσικής ιστορίας και του φυσικού πλούτου.

Η Ήπειρος είναι νερό! «Το νερό κρατά την ιστορία, παίρνει πληροφορίες από όλες τις εποχές, μέχρι τον βυθό της Παγγαίας – πολύ πριν σχηματιστούν τα βουνά – και κρατά όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχουν αποκλειστεί από τότε, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο. Μπορείτε σχεδόν να εντοπίσετε την εξέλιξη της Ηπείρου σε αυτό το νερό».

Αυτός ο τόπος είναι πλούσιος σε μνημεία που υποδηλώνουν τη μακρά και ένδοξη ιστορία του. Το παρελθόν σώζεται στους αρχαιολογικούς του χώρους, στους μεγάλους αριθμούς μοναστηριών και εκκλησιών, στα φρούρια , στα πανέμορφα παλιά πέτρινα χωριά, στους νερόμυλους και στα εκατοντάδες πετρόκτιστα γεφύρια του.

Η Ήπειρος είναι παλιά και είναι βαθιά. Είναι μια πηγή βαθιών πολιτιστικών παραδόσεων, όπως η νομαδική βοσκή και τα Ηπειρώτικα, που πιστεύεται ότι είναι η αρχαιότερη λαϊκή μουσική που έχει διασωθεί στην Ευρώπη. Υπήρξε κόμβος σε ένα ευρύ δίκτυο εμπόρων, ταξιδιωτών και νομαδικών πληθυσμών: μεταξύ αυτών των Βλάχων, των Ρομά, των Σαρακατσάνων… μια πνευματική πύλη μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Η ορεινή γεωγραφία της συμβάλλει στο αίσθημα αποσύνδεσής της με τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και στην υπανάπτυξη. Η υπανάπτυξη διατηρεί την παρθένα ομορφιά της περιοχής, αλλά η ζωή για τους ντόπιους είναι πραγματικά ένας αγώνας. Οι παραδοσιακοί τρόποι ζωής απειλούνται και τα πανέμορφα χωριά αδειάζουν …

Η αναζωογόνηση της αγροτικής ζωής και των παραδοσιακών κοινοτήτων, η αποαστικοποίηση, η ανάπτυξη που θα βασίζεται στον ήπιο τουρισμό, την παράδοση και τη βιωσιμότητα, μπορούν να δημιουργήσουν μια ισχυρή και ζωντανή τοπική οικονομία, διατηρώντας τη μοναδική βιοποικιλότητα και τον τρόπο ζωής της περιοχής για τις μελλοντικές γενιές.

Όμως οι πολιτικές που επιλέχθηκαν με πρόσχημα την ανάπτυξη και το υποτιθέμενο αδιέξοδο της ενεργειακής κρίσης, οδηγούν τώρα σε ένα μαύρο αύριο που θα βαρύνει γενιές και γενιές Ηπειρωτών.

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει ήδη ελλείψεις πόσιμου νερού. Η ένταξη της γης στο εμπορευματικό κύκλωμα δεν αφήνει την δυνατότητα να ζήσει κανένας στον τόπο του. Η «Ενεργειακή μετάβαση» αποτελεί στην ουσία μεταβίβαση των φυσικών πόρων στα χέρια των ιδιωτικών εταιριών, αποκλείοντας την πρόσβαση σε αυτούς, τόσο των ανθρώπων όσο και όλων των άλλων ζωντανών οργανισμών.

Η Ήπειρος δέχεται επίθεση στα βουνά της, στα ποτάμια της, στα χωριά της …

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εξόρυξη Υδρογονανθράκων θα είναι καταστροφική επιλογή για την Ήπειρο.

Καλούμε όλες τις Πρωτοβουλίες της Ηπείρου, όλες τις συλλογικότητες και όλους τους Ηπειρώτες πολίτες, καλούμε όλους όσους αγωνίζονται σε όλη την Χώρα, κατά της λεηλασίας που δέχονται οι τόποι μας και οι ζωές μας.

Να γίνει σε όλους αντιληπτό ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η προστασία των τόπων μας, είναι αδιαπραγμάτευτη η προστασία της ασφάλειας και της υγείας των κατοίκων .

Γιατί η Ήπειρος εκτός από ένας τόπος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, είναι και ένας τόπος Αντίστασης και Ελευθερίας.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου

«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» στο Μ54

Η παράσταση «Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου παρουσιάζεται 20-22 & 26-30 Ιουνίου 2024 στο Μ54 στην Αθήνα. Το ...
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...
Farah Nabulsi: The Present

Κρήτη: 1o Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Παλαιστινιακών Ταινιών

Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης (PiffAgios Nikolaos) είναι μια ανεξάρτητη μη εμπορική, μη κερδοσκοπική πολιτιστική πρωτοβουλία όπου μέσα από ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13933 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top