tetartopress

Πανελλαδικό συλλαλητήριο για την ενέργεια το Σάββατο 26 Ιουνίου στην Αθήνα


Το Σάββατο 26/6 είναι μια σημαντική στιγμή για τον κόσμο των κινημάτων, που δίνει μεγάλες μάχες στο μέτωπο των, κάθε λογής, ενεργειακών δραστηριοτήτων σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της χώρας. Με πρωτοβουλία του «Πανελλαδικού Δικτύου συλλογικοτήτων για την ενέργεια», που συγκροτήθηκε το Νοέμβρη του 2020, πραγματοποιείται πανελλαδικό συλλαλητήριο και πορεία, στην Αθήνα, με αφετηρία την πλατεία Μοναστηρακίου, στις 19:00.

Στην προμετωπίδα του σχετικού καλέσματος δίνεται το στίγμα της κινητοποίησης: Βάζουμε «φρένο» στην ενεργειακή «λαίλαπα» και στην εμπορευματοποίηση της ενέργειας. Λέμε όχι στο μύθο της «πράσινης» ανάπτυξης.

Μιας κινητοποίησης που δε γίνεται τυχαία, αφού στον τομέα της ενέργειας έχουμε καταιγιστικές αλλαγές σε όλους τους τομείς. Η τεράστια διασπορά των έργων, το μέγεθός τους, ο χαρακτήρας και η σκοπιμότητά τους, οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις τους έχουν μετατρέψει τις αντίστοιχες δραστηριότητες σε ανοιχτή «πληγή». Δεν υπάρχει ούτε μια περιοχή της χώρας που να μην τις βιώνει με επώδυνο τρόπο, γεγονός που επαναφέρει διαρκώς στην επικαιρότητα το παλιό κινηματικό ερώτημα: «ενέργεια για τι και για ποιον;», δηλαδή ενέργεια για ποιο σκοπό και σε όφελος τίνος.

Την υποστήριξη – συμμετοχή τους έχουν δηλώσει, για την ώρα, πενήντα (50) συλλογικότητες απ’ όλη την Ελλάδα. Κάτοικοι των «πληττόμενων» περιοχών, κάτοικοι της Αθήνας που κατάγονται από αυτές, καθώς και ευαισθητοποιημένοι πολίτες στα θέματα της προστασίας της φύσης και της διαχείρισης της ενέργειας αναμένεται να δώσουν δυναμικό και μαζικό «παρών». Η κινητοποίηση, εκτός όλων των άλλων, σηματοδοτεί και το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου δράσεων, εκεί ακριβώς που εξελίσσονται οι ενεργειακές δραστηριότητες και τα διάφορα κινήματα δίνουν τις δικές τους «μάχες».

Αναλυτικά το κάλεσμα:

Σε μια χώρα και σε μια περίοδο που οι συνολικές οικονομικές δραστηριότητες βρίσκονται σε ύφεση, δεν περνά απαρατήρητη η έξαρση που παρατηρείται σε ορισμένους τομείς, όπως της ενέργειας, της διαχείρισης αποβλήτων και της «αξιοποίησης» δημόσιας περιουσίας και υποδομών, που βγαίνει στο «σφυρί». Αν και με μια πρώτη ματιά φαντάζουν έργα που σχετίζονται με την ικανοποίηση δημόσιων αναγκών, στην πραγματικότητα σχετίζονται με ευρύτερες οικονομικές αναδιαρθρώσεις, μέρος των οποίων είναι η -σε μεγάλο βάθος χρόνου- διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και η αναδιαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ κρατών, στη βάση της ισχύος που αυτά διαθέτουν.

Ειδικότερα, στον τομέα της ενέργειας έχουμε καταιγιστικές αλλαγές σε όλους τους τομείς. Η τεράστια διασπορά των έργων, το μέγεθός τους, ο χαρακτήρας και η σκοπιμότητά τους, οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις τους έχουν μετατρέψει τις αντίστοιχες δραστηριότητες σε ανοιχτή «πληγή». Δεν υπάρχει ούτε μια περιοχή της χώρας που να μην τις βιώνει με επώδυνο τρόπο, γεγονός που επαναφέρει διαρκώς στην επικαιρότητα το παλιό κινηματικό ερώτημα: «ενέργεια για τι και για ποιον;», δηλαδή ενέργεια για ποιο σκοπό και σε όφελος τίνος.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα βασικά νομιμοποιητικά εργαλεία που χρησιμοποιεί η πολιτική και οικονομική εξουσία (αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και «πράσινη» ανάπτυξη) αποδεικνύονται εντελώς προσχηματικά, κάτι που ενισχύει στην κοινωνία την αίσθηση της εξαπάτησης και της εκμετάλλευσης. Πως αλλιώς, αφού:

Η βίαιη απολιγνιτοποίηση, εκτός από την οικονομική επισφάλεια χιλιάδων εργαζομένων, συνοδεύεται από μια έξαρση κατασκευής νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.

Τα εξορυκτικά σχέδια και οι συμβάσεις, παρά την προσωρινή νηνεμία και τους εταιρικούς αναπροσδιορισμούς, παραμένουν στο τραπέζι και, μάλιστα, αρχίζουν να συσχετίζονται με τα υπεράκτια αιολικά έργα.

Αδειοδοτούνται και κατασκευάζονται με καταιγιστικό ρυθμό αιολικές, φωτοβολταϊκές και υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις, που δεν αφήνουν ανέγγιχτη ούτε σπιθαμή εδάφους του ορεινού και νησιωτικού χώρου και όχι μόνο. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ανοίξει ο δρόμος και για τις υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις.

Έχει νομοθετηθεί η καύση προϊόντων επεξεργασίας αποβλήτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αναμένονται εξαγγελίες για τον αριθμό και τον τόπο της εγκατάστασής τους..

Προωθούνται εκτεταμένα διασυνοριακά έργα μεταφοράς και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Πέρα από τα γνωστά αντλησιοταμιευτικά έργα, έχει αρχίσει η αδειοδότηση έργων αποθήκευσης με μπαταρίες, με τελείως ασαφές το σχετικό πλαίσιο.

«Βγαίνουν στο σφυρί» τα βασικά δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Μονιμοποιούνται και επεκτείνονται τα φαινόμενα αδυναμίας πρόσβασης στις υπηρεσίες ενέργειας και της «ενεργειακής φτώχειας» … και άλλα πολλά.

Νομοθετικό πλαίσιο και κρατικές πολιτικές στην υπηρεσία της βιομηχανίας της ενέργειας

Για να μπορέσουν να γίνουν όλα αυτά έχει αποσαρθρωθεί πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος, διαδικασία που δε φαίνεται να έχει σταματημό. Οι πρακτικές λεηλασίας της φύσης, «αρπαγής» γης και συρρίκνωσης της βιοποικιλότητας και των παραγωγικών δραστηριοτήτων, που αλλοιώνουν τα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των τοπικών κοινωνιών, είναι καθημερινό φαινόμενο. Το αδειοδοτικό πλαίσιο για τα ενεργειακά έργα και ιδιαίτερα τα έργα ΑΠΕ έχει «ραφτεί» στα μέτρα των εργολάβων, ενώ αναμένονται και νέες διευκολύνσεις. Η ΡΑΕ έχει εξελιχθεί σε ένα σκληρό μηχανισμό μαζικής αδειοδότησης, που παρακάμπτει απροκάλυπτα ακόμη και τις ελάχιστες υποχρεώσεις της, σύμφωνα με το υφιστάμενο προβληματικό νομοθετικό πλαίσιο.  Το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ εξακολουθεί να «μαγειρεύεται», εδραιώνοντας την πεποίθησή μας ότι ο βασικός προορισμός του είναι να νομιμοποιήσει την απίστευτη λεηλασία της φύσης που έχει γίνει και που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Κι όταν και όπου τα παραπάνω αποδεικνύονται ανεπαρκή, επιστρατεύονται οι διώξεις και η καταστολή, πρακτικές που θα αρχίσουν να γενικεύονται, όσο μεγαλώνουν και οι κοινωνικές αντιδράσεις.

Οι κινηματικές δραστηριότητες περνούν σε άλλο επίπεδο

Δεν είναι μόνο η έκταση και το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής η οποία συνοδεύει τις ενεργειακές δραστηριότητες, που έχει πολλαπλασιάσει τις κινηματικές αντιδράσεις. Είναι, ταυτόχρονα, η αίσθηση πως συντελούνται τεράστιες αλλαγές, με σοβαρό αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές της ζωής μας (κοινωνικές και οικονομικές), χωρίς να λογαριάζεται η γνώμη, οι ανάγκες και οι προσδοκίες μας. Οι αυταπάτες ότι πρόκειται για τοπικά «ατυχήματα» και αστοχίες έχουν διαλυθεί εδώ και πολλά χρόνια, κάτι που μας έχει οδηγήσει αβίαστα στη λογική των αλληλέγγυων και υποστηρικτικών δράσεων.

Προϊόν αυτών των διεργασιών είναι και η συγκρότηση, το Νοέμβρη του 2020, του πανελλαδικού Δικτύου συλλογικοτήτων για την ενέργεια, γεγονός που σηματοδοτεί την ευρύτερη στήριξη και ανάπτυξη των τοπικών αγώνων, τον πιο αποτελεσματικό συντονισμό των δράσεων και την τεκμηρίωση και ενιαιοποίηση του κινηματικού αντίλογου. Οι περιορισμοί, με αφορμή την πανδημία, δεν μπόρεσαν να κάμψουν τη διάθεση για μια δυναμική αντίδραση, που θα επιδιώξουμε να κάνουμε πράξη με την πανελλαδική κινητοποίηση, το Σάββατο 26 Ιούνη 2021, στις 19:00, στην Αθήνα (Μοναστηράκι).

Με αυτόν τον τρόπο απαντάμε, στις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την κατάθεση και υιοθέτηση κλιματικού νόμου, ο οποίος «θα επικαιροποιήσει τους στόχους της χώρας για διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου». Έχοντας, ήδη, πλήθος τραυματικών εμπειριών από τις -μέχρι τώρα- πολιτικές εφαρμογής αυτών των στόχων, η επικαιροποίησή τους μόνο ανησυχία και τρόμο μας προκαλεί.

Πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια

energynetwork2020.wordpress.com | [email protected]

Ακολουθούν οι συλλογικότητες που έχουν δηλώσει, μέχρι τώρα την υποστήριξη – συμμετοχή στην κινητοποίηση:

Le vent et les immortelles / Πριν να είναι πολύ αργά
Save Saos (Σαμοθράκη)
Support Earth
Ανεμόμυλος – Ανοιχτή περιβαλλοντική συνέλευση Λιβαδειάς
Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης Τήνου
Ανοιχτή συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α
Βρυσούλες
Διαδημοτική επιτροπή για την προστασία του Υμηττού
Δίκτυο “Μεσοχώρα – Αχελώος SOS”
Δίκτυο EcoCorfu – ΟικοΚέρκυρα
Δίκτυο Βοιωτών κόντρα στον ενεργειακό “παροξυσμό”
Δίκτυο ενημέρωσης πολιτών Πρέβεζας ενάντια στις εξορύξεις
Δίκτυο οικολογικών οργανώσεων Αιγαίου
Δίκτυο Προστασίας Ζήρειας
Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων
Δυτικό Μέτωπο
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων
Ελληνικός ορειβατικός σύνδεσμος Κυριακίου Βοιωτίας
Ενεργοί πολίτες Δαύλειας – ΕΝΠΟΔΑ (Βοιωτία)
ΕΟΣ Λασιθίου
Επιτροπή αγώνα Αγραφιωτών
Επιτροπή αγώνα κατοίκων Κυριακίου Βοιωτίας
Επιτροπή κατοίκων Αγίας Άννας Βοιωτίας
Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας
Κίνημα πολιτών Αγρινίου “Δικαίωμα στη ζωή”
Κίνηση “Φυσικός τρόπος ζωής” Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης Αττικής
Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου
Κοινωνικό πολιτιστικό κέντρο Βύρωνα
Μας σκάβουν τον λάκκο – συνεργασία ενάντια στον πόλεμο και τις εξορύξεις
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου
Οικολογικός πολιτιστικός σύλλογος Χαϊδαρίου
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας
Πρωτοβουλία SOS Μαίναλο
Πρωτοβουλία αγώνα Ζωγράφου
Πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων
Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α
Πρωτοβουλία Κεφαλονιάς “Όχι άλλα αιολικά”
Πρωτοβουλία πολιτών Κυθήρων – Dynamo Kythira
Πρωτοβουλία Ροδόπης
Ριζοσπαστική κίνηση πολιτών Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης
Σύλλογος Ελικωνίων επαρχίας Λιβαδειάς
Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος Κέρκυρας
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ)
Σύλλογος για το περιβάλλον και τον πολιτισμό Αμοργού
Συνέλευση «Ανοιχτό Κύκλωμα Ηλιούπολης»
Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών
Συνέλευση Τήνου ενάντια στις ανεμογεννήτριες
Σφήνα – αυτοδιαχειριζόμενος, κοινωνικός, πολιτικός & πολιτιστικός χώρος Θήβας
Σώστε το ρέμα της Τιθορέας – Όχι εργοστάσιο ενέργειας στον Παρνασσό
ΦΥΣΗτήρες – κίνηση πολιτών Κρήτης

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ένας νεοτερικός Άμλετ σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη

Ένας νεοτερικός Άμλετ σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη

«Το πνεύμα του πατέρα μου με πανοπλία! Κάτι δεν πάει καλά! ...Ας είχε έρθει η νύχτα! Όμως, ψυχή μου, ησύχασε ...
«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Τον «Άμλετ», το κορυφαίο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη υποδέχεται στις 9.30 τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο ...
«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα - Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα – Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

"Βασιλιάδες του κόσμου" ("Los reyes del mundo" / "Kings of the world"). Σκηνοθεσία: Λάουρα Μόρα. Πρωταγωνιστούν: Κάρλος Αντρές Καστανέδα, Ντάβιντσον Αντρές Φλόρες, ...
«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ - Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ – Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

"Λυκόφως" ("Szürkület" / "Twilight"). Σκηνοθεσία Γκιόργκι Φεχέρ. Πρωταγωνιστούν Πέτερ Χάουμαν, Γιάνος Ντέρζι. Ουγγαρία, 1990. (Διαθέσιμη στο cinobo). "Κύριε... αυτό που ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13964 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top