tetartopress

Πάπιγκο: Στις 7 Ιουνίου η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ

SOS Πάπιγκο & Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

SOS Πάπιγκο & Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου


Αναβλήθηκε και πάλι η εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της αδειοδότησης μη επιτρεπόμενης οικοδομικής δραστηριότητας εκτός των ορίων του παραδοσιακού οικισμού Πάπιγκου και εντός του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου – Τμήμα Βίκος.

Ανακοίνωση των  περιβαλλοντικών οργανώσεων «ΑΝΙΜΑ», «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)», «Ελληνική Εταιρία Προστασία της Φύσης», «Καλλιστώ», «Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρεία», Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων – Ροή, «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων», MedINA:

Η προσφυγή των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «Καλλιστώ», «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης» και «Ροή», που κατατέθηκε στις 9 Μαρτίου 2022, ήταν να εκδικαστεί το Νοέμβριο 2022, πήρε όμως διαδοχικές αναβολές: 22 Μαρτίου, 17 Μαΐου και λόγω εκλογών, για τις 7 Ιουνίου 2023. Επίσης, τα προσωρινά μέτρα δεν έγιναν δεκτά, ενόψει της αρχικά προβλεπόμενης εκδίκασης σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τα έργα να είναι ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή τους.

Εν τω μεταξύ, οι οικοδομικές δραστηριότητες, συνεχίζονται απρόσκοπτα, παρά τις καταγγελίες των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, στις οποίες κώφευσαν οι αρμόδιες αρχές, με εξαίρεση την Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα προέκυψαν διάφορα ζητήματα: επίκληση «διορθωμένων» ορίων του οικισμού δίχως έγκριση και πολεοδομική εγκυρότητα, παράνομη διαπλάτυνση και χρήση δρόμων, καθώς και διάνοιξη νέων οδών, μέσα στην αυστηρά προστατευόμενη περιοχή, μη τήρηση του θεσμικού πλαισίου για το τοπίο – Τόπους Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, άρνηση χορήγησης εγγράφων- πρακτικών για την έγκριση αρχιτεκτονικών μελετών, κ.ά.

Οι ελπίδες μας για άμεση διακοπή των οικοδομικών δραστηριοτήτων και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς συγκεντρώνονται πλέον στην απόφαση που θα πάρει το ΣτΕ, ώστε να γίνουν σεβαστά τα μοναδικά χαρακτηριστικά και τα πολλαπλά καθεστώτα προστασίας της περιοχής: Παραδοσιακός Οικισμός, Πυρήνας Εθνικού Πάρκου, Γεωπάρκο UNESCO, Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, υποψήφιο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO.

Η διαδικτυακή εκστρατεία για την προστασία του Πάπιγκου και του Βίκου είναι ακόμα ενεργή, και σας καλούμε να συνυπογράψετε εδώ.

Μέχρι τότε ευχαριστούμε από καρδιάς τους πάνω από 4.000 πολίτες που ήδη συνυπέγραψαν την εκστρατεία τις τελευταίες εβδομάδες.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...
Farah Nabulsi: The Present

Κρήτη: 1o Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Παλαιστινιακών Ταινιών

Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης (PiffAgios Nikolaos) είναι μια ανεξάρτητη μη εμπορική, μη κερδοσκοπική πολιτιστική πρωτοβουλία όπου μέσα από ...
Πάτρα: «Med ούσα - Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Πάτρα: «Med ούσα – Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Το Θέατρο Λιθογραφείον (Μαιζώνος 172Β, Πάτρα) παρουσιάζει την παράσταση πειραματικού χοροθεάτρου «Med ούσα - H μεταμόρφωση της Γοργούς» το Σάββατο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13929 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top