Τέταρτο

1130 Προβολές

Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες Πάτρα 2019 – Η ηθική, η νομιμότητα και η διαφάνεια υπό αμφισβήτηση

39296965_249849215659433_6577379171259908096_nΌλα δείχνουν πως οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες που έχει αναλάβει να διοργανώσει η Πάτρα το καλοκαίρι του 2019 θα περάσουν από σαράντα κύματα, αν τελικά καταφέρουν να διοργανωθούν σωστά.

Μετά από την παραίτηση του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Θόδωρου Μενεγή (τη θέση του ανέλαβε ο Φώτης Σαραντόπουλος) αλλά και την άρνηση του Νάσου Νασόπουλου να αναλάβει τη θέση του Project Manager της διοργάνωσης, έφτασε χθες η ώρα να μας παρουσιάσουν σε συνέντευξη τύπου τον Ηλία Δαλαΐνα ο οποίος ανέλαβε αυτή την θέση.

Τα ερωτήματα πολλά, όταν μάθαμε για την τοποθέτηση του Ηλία Δαλαΐνα, με σημαντικότερο τη σχέση που έχει με τους αγώνες, μιας και είχαμε ήδη δει το όνομα του Ηλία Δαλαΐνα να αναφέρεται ως νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας BLUE OXYGEN SOLUTIONS LTD, με έδρα την Κύπρο σε έγγραφο ανάθεσης έργου από τη Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων.

Η εταιρεία αυτή μάλιστα αναφέρεται σε τρεις αναθέσεις ως εξής:

  1. […] έγκριση δαπάνης και δέσμευση 16.870,00€ για παροχή υπηρεσιών σχεδίασης του έργου «Πλάνο και Επιχειρησιακό Σχέδιο Εκτέλεσης των Μεσογειακών Αγώνων» της Οργανωτικής Επιτροπής (Ν.Π.Ι.Δ.) για τη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων στην Πάτρα το 2019 […]
  2. […] έγκριση δαπάνης και δέσμευση 18.860,00€ για παροχής υπηρεσιών σχεδίασης του «Έργου Διαπίστευσης» για τις λειτουργικές ανάγκες της Οργανωτικής Επιτροπής (Ν.Π.Ι.Δ.) […]
  3. […] έγκριση δαπάνης και δέσμευση ποσού 16.983,00€ για παροχή υπηρεσιών σχεδίασης του έργου «Κριτήρια Αθλητικών Συμμετοχών» για τις λειτουργικές ανάγκες της Οργανωτικής Επιτροπής (Ν.Π.Ι.Δ.) […]

Τα ερωτήματα έγιναν ακόμα περισσότερα όταν την Τρίτη 16 Απριλίου, δύο μέρες πριν τη συνέντευξη τύπου όπου ο πρόεδρος της επιτροπής Φώτης Σαραντόπουλος θα παρουσίαζε τον Γενικό Διευθυντή των Αγώνων Ηλία Δαλαΐνα, διορθώνονται οι αποφάσεις ανάθεσης στη Διαύγεια και αντί να φαίνεται ως νόμιμος εκπρόσωπος της ΒLUE OXYGEN SOLUTIONS LTD ο Ηλίας Δαλαΐνας, εμφανίζεται κάποιος κ. Λεωνίδας Μιχαηλίδης.


Έχουμε δηλαδή τον Ηλία Δαλαΐνα ενώ εμφανιζόταν, από έγγραφο υπογεγραμμένο στις 20/2/2019, ως εκπρόσωπος προμηθευτή των Αγώνων, δύο μέρες πριν την επίσημη παρουσίασή του ως Διευθυντή των Αγώνων να διορθώνεται το έγγραφο και να μην εμφανίζεται η άλλη του σχέση, αυτή του εκπρόσωπου προμηθευτή των αγώνων.

Μια δεύτερη μεγάλη απορία μας, έχει να κάνει με την ΒLUE OXYGEN SOLUTIONS LTD και την απόφαση της επιτροπής να της αναθέσει τρία έργα. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία με έδρα την Κύπρο δεν φαίνεται να έχει κάποιες «μεγάλες» συνεργασίες ή να έχει επιδείξει κάποιο έργο που να δικαιολογεί την απευθείας ανάθεση εργασιών από μια διοργάνωση όπως οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες.

screencapture-blueoxygensolutions-index-html-2019-04-19-09_41_04


Αποφασίσαμε να λύσουμε τις απορίες μας στη συνέντευξη τύπου και να ρωτήσουμε απευθείας τον πρόεδρο της επιτροπής Φώτη Σαραντόπουλο αλλά και τον Διευθυντή τους Ηλία Δαλαΐνα τι ακριβώς συμβαίνει. Στις απαντήσεις που πήραμε δεν αμφισβητούμε κατ’ ανάγκη την ειλικρίνεια ή τη νομιμότητα όσων ισχυρίστηκαν και οι δύο. Αυτό που αμφισβητούμε σίγουρα, είναι τη διαφάνεια και την ηθική που διέπει τις συνεργασίες και τις αναθέσεις που κάνει η Οργανωτική επιτροπή των Παράκτιων μεσογειακών αγώνων.

Ρωτώντας τον κ. Δαλαΐνα ποια ακριβώς είναι η σχέση του με τους αγώνες μας απάντησε πως είναι γενικός Διευθυντής. Στην ερώτηση αν έχει σχέση με την ΒLUE OXYGEN SOLUTIONS μας απάντησε πως είναι ιδιοκτήτης, και στη διαπίστωση πως είναι Διευθυντής αλλά και ταυτόχρονα προμηθευτής των αγώνων μάς απάντησε αρνητικά. Όταν του επισημάναμε πως έτσι εμφανίζεται σε έγγραφο υπογεγραμμένο από τις 20/2/2019 μας παρέπεμψε για απαντήσεις στον πρόεδρο της επιτροπής κ. Σαραντόπουλο.

Ο κ. Σαραντόπουλος μας επισήμανε πως σε αυτή την ομάδα που δουλεύει για τους αγώνες δεν μπορεί να υπάρχει ωράριο. Είπε ακόμα πως ο κάθε ένας που δουλεύει σε διοικητικό πόστο πρέπει να δουλεύει μέρα νύχτα και δεν μπορεί να είναι ένας εργαζόμενος με μισθό και μάλιστα το μισθό του μισθολογίου. Οπότε για να μπορέσουν να βγάλουν εις πέρας τους αγώνες αναθέτουν στα στελέχη τους ανεξάρτητες υπηρεσίες για να μπορέσουν να δουλέψουν χωρίς ωράριο.

Άρα, φτάνουμε από την αρνητική απάντηση του Ηλία Δαλαΐνα, πως δεν είναι προμηθευτής και ταυτόχρονα διευθυντής των αγώνων, στην παραδοχή του κ. Σαραντόπουλου, πως είναι συνήθης πρακτική τα «αμισθί» στελέχη να πληρώνονται μέσω αναθέσεων σε εταιρείες τους αλλά και στην θετική πλέον απάντηση του Ηλία Δαλαΐνα πως είναι «αμισθί» Διευθυντής αλλά και προμηθευτής των αγώνων.

Στην επόμενη ερώτηση μας, που αφορούσε το γιατί εφόσον ήταν μια τόσο ειλικρινής σχέση μπήκαν στη διαδικασία δύο μέρες πριν τη συνέντευξη του Ηλία Δαλαΐνα ως διευθυντή των αγώνων να αλλάξουν το όνομα του νόμιμου εκπρόσωπου της εταιρείας από τα έγγραφα στη Διαύγεια, μας απάντησαν πως  ο Ηλίας Δαλαΐνας είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας και όχι διαχειριστής, ότι η σύμβαση υπογράφεται με τον διαχειριστή και έπρεπε να διορθωθεί. Να θυμίσουμε πως τα έγγραφα της ανάθεσης αναφέρουν ημερομηνία υπογραφής 20 Φεβρουαρίου, ημερομηνία έναρξης παροχής υπηρεσίας 1 Μαρτίου και η διόρθωση έγινε στις 16 Απριλίου.

Στην ερώτηση που τους θέσαμε ότι εφόσον επέλεξαν αυτό τον τρόπο να πληρωθεί ο Ηλίας Δαλαΐνα για ποιο λόγο οι αναθέσεις έγιναν στην ΒLUE OXYGEN SOLUTIONS με έδρα την Κύπρο και όχι π.χ. με την άλλη εταιρεία του την DELTA I.S.O. η οποία έχει να επιδείξει συνεργασίες και έργο και έχει έδρα την Ελλάδα, η απάντηση ήταν ότι η ΒLUE OXYGEN SOLUTIONS κάνει πλάνο αγώνων, ενώ δεν πήραμε ποτέ απάντηση για τον αν το μέγεθος της εταιρείας είναι τέτοιο που να δικαιολογεί την απευθείας ανάθεση.

 

«Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να τον πληρώσουμε»

Στη συνέχεια και μετά την παρότρυνση του κ. Σαραντόπουλου να δημοσιεύσουμε οτιδήποτε θεωρούμε πως δεν είναι νόμιμο, συνοψίσαμε τα παραπάνω ερωτήματα και του ζητήσαμε να μας ξεκαθαρίσει την ηθική της Οργανωτικής Επιτροπής, τη σχέση της με τα στελέχη και αν στο μέλλον θα συνεχίσει να δρα και να αναθέτει έργα με τον ίδιο τρόπο. Σας παραθέτουμε ακριβώς την απάντηση που πήραμε:

«Ο κύριος Δαλαΐνας ήρθε εδώ ως ένας διακεκριμένος άνθρωπος που θα μπορέσει να κάνει αγώνες. Ο τρόπος που θα μπορούσαμε να τον πληρώσουμε είναι αυτός που επιλέξαμε μέσα στα νόμιμα πλαίσια. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μπορέσει ο άνθρωπος αυτός να ικανοποιηθεί για το διάστημα που θα απασχοληθεί εδώ. Είναι αυτός ο τρόπος για να μπορέσουμε να τον πληρώσουμε. Αυτόν τον τρόπο τον επιλέξαμε για να μπορέσουμε να κάνουμε τους αγώνες…».

Το ότι «δεν έχουμε άλλο τρόπο να πληρώσουμε τα στελέχη των αγώνων εκτός από τις αναθέσεις στις εταιρείες τους», είναι ένα πρόβλημα εκτός από ηθικό και βαθιά πολιτικό. Ακόμα και αν ευσταθεί η νομιμότητα όλων των παραπάνω ισχυρισμών των δύο στελεχών της Οργανωτικής Επιτροπής των Παράκτιων Μεσογειακών αγώνων, αυτό που σίγουρα αμφισβητείται είναι η ηθική και η διαφάνεια για τον τρόπο που λειτουργεί η επιτροπή. Πόσο άραγε ηθικό είναι όταν το κριτήριο ή ένα από τα κριτήρια για να δοθούν απευθείας αναθέσεις είναι η οικονομική «ικανοποίηση» των «αμισθί» στελεχών; Πόσο διαυγές είναι όταν τα χρήματα που παίρνει κάθε στέλεχος μέσω των εταιρειών του δεν διέπονται από κάποια σύμβαση αλλά μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν με τις αναθέσεις;

Η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων δεν είναι όμως μόνο ο Φώτης Σαραντόπουλος και ο Ηλίας Δαλαΐνας. Είναι και τα υπόλοιπα μέλη της που καλό θα ήταν να πάρουν ξεκάθαρη θέση αν τα γνώριζαν όλα αυτά, αν τα δέχονται και αυτοί ως «συνήθης πρακτική» και αν τα επικροτούν και τα νομιμοποιούν μέσα από τη συμμετοχή τους στην Οργανωτική Επιτροπή. Αντίστοιχες απαντήσεις περιμένουμε και από τον Δήμο της Πάτρας, ο οποίος δεν είναι άμοιρος ευθυνών για ό,τι συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί στους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες και πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση για την επιλογή του να εμπλακεί με τη διοργάνωση και για το πόσο δέχεται ή «νομιμοποιεί» τέτοιες πρακτικές. Απαντήσεις, τέλος, περιμένουμε και από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη για το σύνολο των επιλογών του, που αφορούν τους αγώνες.

 

* Να σημειώσουμε, πως λίγες ώρες μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου και τις ερωτήσεις που ετέθησαν, η μια από τις τρεις αναθέσεις που αναφέραμε, εμφανίζεται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με την υποσημείωση «Εκκρεμεί αίτημα ανάκλησης».

Screen-Shot-2019-04-19-at-10.45.32-AM


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

RELATED ARTICLES

Back to Top