Παραμένουν οι συστημικές ελλείψεις στη διοικητική κράτηση προσφύγων και μεταναστών/ριών στην Ελλάδα
Παραμένουν οι συστημικές ελλείψεις στη διοικητική κράτηση προσφύγων και μεταναστών/ριών στην Ελλάδα, σύμφωνα με υπόμνημα της Υποστήριξης Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για την ομάδα υποθέσεων M.D. κατά Ελλάδας, για παραβιάσεις του ανθρώπινου δικαιώματος στην προσωπική ελευθερία στο πλαίσιο της διοικητικής κράτησης. Η Επιτροπή Υπουργών εποπτεύει την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αιτηθεί από την Επιτροπή, να τερματίσει την εποπτεία της απόφασης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της RSA:
«Από πλευράς μας επισημαίνουμε στο υπόμνημά μας ότι η Επιτροπή πρέπει να συνεχίσει τον έλεγχο της συμμόρφωσης της χώρας με το δικαίωμα στην ελευθερία, καθώς εξακολουθούν να αποδεικνύονται πλημμέλειες στη διοικητική κράτηση και ιδίως:
– Η συστηματική επιβολή της προαναχωρησιακής κράτησης σε βάρος νεοαφιχθέντων αιτούντων άσυλο με βάσιμα αιτήματα, ιδίως αυτών που προέρχονται από τη Συρία και το Αφγανιστάν, όπου οι απελάσεις δεν επιτρέπονται ούτε είναι εφικτές στην πράξη.
– Η γενικευμένη έλλειψη υπηρεσιών διερμηνείας και η πλήρης απουσία κρατικής δωρεάν νομικής συνδρομής στους κρατούμενους, λόγω των οποίων κάτω από 1,5% των αποφάσεων απέλασης προσβάλλονται με προσφυγή στην Ελληνική Αστυνομία και λιγότερες από το ένα πέμπτο των αποφάσεων κράτησης προσβάλλονται με αντιρρήσεις στα δικαστήρια.
– Τα σοβαρά ζητήματα που συνεχίζουν να πλήττουν την αποτελεσματικότητα του δικαστικού ελέγχου των αποφάσεων κράτησης, με δραματική απόκλιση μεταξύ των αντιρρήσεων (ποσοστό άρσης κράτησης άνω του 40%) και του αυτεπάγγελτου ελέγχου της παράτασης της κράτησης (ποσοστό άρσης κράτησης μόλις περί το 0,5%), παρότι διεξάγονται από τα ίδια δικαστήρια και με βάση τις ίδιες νομικές διατάξεις.
Η RSA παρακολουθεί και δημοσιεύει συστηματικά τα επίσημα στοιχεία και την ανάλυσή τους γύρω από τη διοικητική κράτηση. Από αυτά τα στοιχεία, αποδεικνύεται η διαρκής παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας σε σχέση με τη διοικητική κράτηση (δείτε για το πρώτο εξάμηνο του 2024, και για τα έτη 2023 και 2022).
Διαβάστε το κείμενο και το υπόμνημά μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης εδώ. »