Τέταρτο

47 Προβολές

Παράταση της έκθεσης «Ερριμμένες Σκιές» στο Ίδρυμα Γιάννη ΤσαρούχηΜέχρι την Τρίτη 14 Απριλίου 2020

«…τόσα χρόνια έχω μάθει πως το φως πρέπει να έρχεται και στους πίνακες και στη σκηνογραφία από αριστερά για να πέφτει η σκιά του χεριού στο χαρτί απ’ τη μεριά που δεν έχει γίνει ακόμα τίποτε και να μην εμποδίζει έτσι το προχώρημα της εικόνας. Με τέτοια μικροπράγματα, όπως θα έλεγαν μερικοί ικανότατοι ζωγράφοι, η εικόνα γίνεται παράξενα γοητευτική. Η ερριμμένη σκιά που ξεκινά απ’ το σαγόνι της Υπεραγίας Θεοτόκου φτάνει ως τα εδάφη αυτονών που πιστεύουν στη γοητεία. Έτσι αποκαλύφθηκε κάποτε σε μένα αυτός ο ερωτικός νόμος της ζωγραφικής ένα απόγευμα που ζωγράφιζα μια κόρη.» – Γιάννης Τσαρούχης (από τον κατάλογο της παράστασης «Φαίδρα», του Γιάννη Ρίτσου, 1987)

Η έκθεση «Eρριμμένες σκιές» που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη παρατείνεται λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου 2020. Στην έκθεση αυτή, παρουσιάζεται μέσα από έργα και σπουδές που ανήκουν στη συλλογή του Ιδρύματος καθώς και μέσα από γραπτές προσωπικές του μαρτυρίες, η μελέτη του καλλιτέχνη για το φως και ειδικά για τις ερριμμένες σκιές, με τις οποίες αρχίζει να ασχολείται τη δεκαετία του ’50 δουλεύοντας τη σειρά έργων με τα καφενεία. Η μελέτη του αυτή αφορά τόσο τις ανθρώπινες μορφές που ζωγραφίζει όσο και  όλα τα θέματα που προσεγγίζει καθώς και τις σκηνογραφίες του.

Αναφέρει χαρακτηριστικά για τη δουλειά του αυτή «…αυτό που ονομάζουν σήμερα αναγέννηση στη ζωγραφική μου, συνεχίζει με μαθηματική ακρίβεια την επανάσταση μου να είμαι κοντά στη ζωή.  Δεν ενδιαφέρομαι για επαίνους παλαιών πολεμιστών.  Η ομοιότης των έργων μου με την αναγέννηση, είναι και ηθελημένη και  συμπτωματική {…}  Είχα πολλούς δασκάλους και είδα πολλές εκθέσεις και μουσεία.Έμαθα πολλά από πολλούς, όμως θα ήμουν ένα τίποτα αν δεν είχα δει μικρό παιδί το εξαίσιο φως του Πειραιώς.»

Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζονται ξεναγήσεις από ζωγράφους τις ακόλουθες ημερομηνίες:

Σάββατο 14 Μαρτίου στις 12:00 – Αλέκος Λεβίδης
Κυριακή 15 Μαρτίου στις 13:00 – Ευφροσύνη Δοξιάδη
Κυριακή 22 Μαρτίου στις 12:00 – Σπύρος Κουρσάρης
Σάββατο 4 Απριλίου στις 12:00- Στέφανος Δασκαλάκης

 

Πληροφορίες

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκη Γρυπάρη

Διάρκεια: 14/12/2019 – 14/4/2020

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-14:00 & Σάββατο – Κυριακή  10:00-15:00

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις ξεναγήσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα: 210 8062636-7, [email protected]

Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, Πλουτάρχου 28, Μαρούσι | Οδηγίες Πρόσβασης στο Google Maps

www.tsarouchis.gr | facebook

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Παράλληλα οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επίσης, αυτοτελές εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 7 έως 10 ετών με τον τίτλο «η αυλαία ανοίγει κι η παράσταση αρχίζει!» οργανώνεται το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μαρτίου, 10:00 με 12:00 το πρωΐ.

«η αυλαία ανοίγει κι η παράσταση αρχίζει!»

1. φτιάξε τα αξεσουάρ  σου
2. πόζαρε
3. φωτογραφίσου σαν μοντέλο
σε μια πανδαισία χρωμάτων, στο σπίτι του Τσαρούχη

Μέσα από την πλούσια θεματογραφία του ζωγράφου τα παιδιά ερευνούν και ανακαλύπτουν πώς με ευτελή υλικά, αυτοσχεδιαστικό τρόπο και πολύ φαντασία μπορούν να βουτήξουν σε έναν δικό τους εικαστικό κόσμο.

Κόστος συμμετοχής: 12 ευρώ/ παιδί & 10 ευρώ/αδερφάκια


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5199 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top