tetartopress

Παρέμβαση ακτιβιστών της Greenpeace σε ημερίδα για τις εξορύξεις στα Ιωάννινα από Energean OIL and GAS S.A.


Ακτιβιστές του ελληνικού γραφείου της Greenpeace προχώρησαν σε διαμαρτυρία στην Ημερίδα ενημέρωσης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της 1ης διερευνητικής γεώτρησης που σκοπεύει να διενεργήσει η Energean OIL and GAS S.A στην Ήπειρο, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή παραχώρησης “Ιωάννινα”. Οι ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν με πανό που έλεγαν “Το κέρδος σας ενάντια στο μέλλον μας” και “Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων δεν θα περάσουν”. Στη συνέχεια, οι ακτιβιστές βρέθηκαν στην καρδιά της περιοχής “Ιωάννινα”, εκεί όπου σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί η γεώτρηση, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι εξορύξεις είναι καταστροφή, όχι επένδυση.

Έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης, η Ελλάδα και περιοχές όπως η Ήπειρος παραμένουν το τελευταίο προπύργιο εταιρειών όπως η Energean, που με την κυβερνητική στήριξη προχωρούν ανενδοίαστα σε καταστροφικές επενδύσεις για το φυσικό τοπίο, το κλίμα και τις τοπικές κοινότητες με μοναδικό κριτήριο το δικό τους κέρδος.

Στην παρέμβασή του στην Ημερίδα, ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλίματος στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, σημείωσε ότι: «Την ίδια στιγμή που εταιρείες σαν την Energean εμφανίζουν υπερκέρδη από τις καταστροφικές τους δραστηριότητές, 1 στους 5 συμπολίτες μας αδυνατούν να θερμάνουν το σπίτι τους.

Με πρόσχημα την ενεργειακή μας αυτάρκεια, η Energean εργαλειοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία και την υφιστάμενη κρίση για να δικαιολογήσει την εγκληματική της δραστηριότητα και να προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου, ενός πολύ ακριβού και ρυπογόνου ορυκτού καυσίμου που καθυστερεί τη μετάβαση σε καθαρότερες και φθηνότερες μορφές ενέργειας, μετακυλίοντας το δυσβάσταχτο κόστος της χρήσης του στους φορολογούμενους πολίτες της χώρας.

Αντίστοιχα, στο όνομα μιας τελευταίας “αρπαχτής” στην Ελλάδα, η εν λόγω εταιρία αγνοεί απροκάλυπτα τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την περιοχή των Ιωαννίνων από μια τέτοια εξόρυξη και παραβλέπει τις τοπικές κοινότητες που αντιδρούν σθεναρά στην υλοποίηση ενός τέτοιου έργου.

Η Energean επαίρεται για την κλιματική της πολιτική και τη στήριξη της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη το πολύ κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής και την ίδια στιγμή προχωρά στην υλοποίηση των σχεδίων της για εξόρυξη αερίου, αγνοώντας επιδεικτικά τις προγνώσεις ακόμα και των πιο συντηρητικών φορέων, όπως του διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), που προειδοποιεί ότι από το 2021 και μετά καμία νέα εκμετάλλευση και ανάπτυξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δεν πρέπει να προχωρήσει εάν θέλουμε να παραμείνουμε εντός των ασφαλών ορίων της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές το αργότερο μέχρι το 2050.

Η Greenpeace, συνεπής στον αγώνα της εναντίον των πολιτικών που ευνοούν άκριτα την ανάπτυξη μιας από τις πιο καταστροφικές για τη φύση και το κλίμα δραστηριότητες, βρέθηκε στην Ημερίδα για να συμπαρασταθεί στις τοπικές κοινότητες και να ζητήσει από τους τοπικούς θεσμικούς φορείς να απορρίψουν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο σύνολο της, εξασκώντας με αυτό τον τρόπο το θεσμικό τους καθήκον».

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...
«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

Η Weirdwave,  από τις 16 Μαΐου, παρουσιάζει στα θερινά την  ταινία της Λάουρα Μόρα «Βασιλιάδες του Κόσμου»,  που απέσπασε το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13902 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top