tetartopress

Παρουσίαση της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γεωπάρκων


Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία και πολλά συγχαρητήρια από τους συμμετέχοντες του 16ου Συνέδριου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των δράσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους για την ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».

Το 16ο  Συνέδριο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων πραγματοποιήθηκε από 26 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022 μαζί με τη 46ο της Σύσκεψη Συντονιστικής Επιτροπής που Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων στην Βερμπάνια της Ιταλίας στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Sesia Val Grande.

Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 400 σύνεδροι από 44 χώρες  μεταξύ των οποίων κορυφαία στελέχη της UNESCO, Πανεπιστημιακοί και μέλη των επιστημονικών Ινστιτούτων, εκπρόσωποι από Γεωπάρκα που έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά.

Διεθνής αναγνώριση για τη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα επιτυχημένα παραδείγματα ανάδειξης των νέων απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους και των εκπαιδευτικών δράσεων και δράσεων ενημέρωσης της Λέσβου στις προστατευόμενες περιοχές και τους υγρότοπους της Λέσβου στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».

Ο Καθ. Ν. Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους  και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO πραγματοποίησε ειδική παρουσίαση για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων και για τα αποτελέσματα των εργασιών ανάδειξης, προστασίας των νέων ανασκαφικών θέσεων κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου. Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσίασε το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου ως επιτυχημένο παράδειγμα διαχείρισης και ανάδειξης των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου.

Ο Δρ. Ηλίας Βαλιάκος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών και Τεκμηρίωσης του ΜΦΙΑΔΛ, παρουσίασε τις δράσεις προστασίας – ανάδειξης και συντήρησης απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που υλοποιήθηκαν από το ειδικευμένο προσωπικό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις και τις δράσεις ευαισθητοποίησης που πραγματοποιούνται στο Απολιθωμένο Δάσος και τους υγρότοπους της Λέσβου.

Ο  Άγγελος Λαμπρακόπουλος, Γεωγράφος του ΜΦΙΑΔΛ, παρουσίασε τα αποτελέσματα καταγραφής των ενεργών ρηγμάτων στη Βόρεια Λέσβο καθώς και τις δράσεις του Μουσείου για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και ιδιαίτερα των μαθητών για το σεισμικό κίνδυνο.

Ο Μανώλης Αντωνάκης, Γεωγράφος του ΜΦΙΑΔΛ, παρουσίασε τη νέα διαδραστική εκπαιδευτική δράση για το Γεωπάρκο Λέσβου για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ανάδειξη και προβολή της γεωποικιλότητας

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου συζητήθηκαν οι δράσεις των Γεωπάρκων για την αξιοποίηση και ανάδειξη της Διεθνούς Ημέρας Γεωποικιλότητας που καθιερώθηκε από την UNESCO και θα γιορταστεί φέτος για πρώτη φορά.

Ο Καθ. Ν. Ζούρος τόνισε την ανάγκη οι πολίτες και ειδικότερα οι νέοι και τα παιδιά να γνωρίσουν την σημασία των γεωλογικών μνημείων και να απολαύσουν την ομορφιά τους. Ιδιαίτερα ανέφερε ότι τα γεωπάρκα παρουσιάζουν μοναδικής σημασίας και αξίας χαρακτηριστικά και για το λόγο αυτό αποτελούν ιδανικές περιοχές εκπαίδευσης για τις γεωλογικές διεργασίες και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Τονίστηκε επίσης ότι τα Γεωπάρκα είναι περιοχές που παρουσιάζουν στοιχεία για τις συνεχώς μεταβαλλόμενες φυσικές διεργασίες που συγκροτούν τον ζωντανό μας πλανήτη και την εξαιρετική ομορφιά των γεωλογικών σχηματισμών. Παράλληλα κάλεσε όλα τα Γεωπάρκα να συμμετάσχουν στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Γεωποικιλότητας, η οποία γιορτάστηκε στις 6 Οκτωβρίου 2022.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου - Μια μετακανονική αναπαράσταση του μπεκετικού έργου

«Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου – Μια μετακανονική αναπαράσταση του μπεκετικού έργου

«...Ο Beckett στο "Περιμένοντας τον Γκοντό" πραγματεύεται τη μετάβαση του ανθρώπου από το λογικό σύμπαν της κληρονομιάς του διαφωτισμού και ...
«Το μυστικό μου λουλούδι» του Αλμοδόβαρ - Σε ανάμνηση της Μαρίζα Παρέδες, της μούσας του Αλμοδόβαρ

«Το μυστικό μου λουλούδι» του Αλμοδόβαρ – Σε ανάμνηση της Μαρίζα Παρέδες, της μούσας του Αλμοδόβαρ

«Το μυστικό μου λουλούδι» (La flor de mi secreto / The flower of my secret). Σκηνοθεσία: Πέδρο Αλμοδόβαρ. Πρωταγωνιστούν: Μαρίζα ...
NUMB του Νίκου Σκουλά - Από 18 Ιανουαρίου στο θέατρο Αλκμήνη

NUMB του Νίκου Σκουλά – Από 18 Ιανουαρίου στο θέατρο Αλκμήνη

Σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον, τέσσερις άνθρωποι και μια επιστημονική έρευνα. Μέσα σε ένα «διαφορετικό» δωμάτιο με μια κάμερα ...
12 ταινίες του 2024

12 ταινίες του 2024

Πριν αναφερθούμε στις ταινίες πρώτης εμπορικής προβολής του 2024 που ξεχωρίσαμε, μιας γόνιμης κινηματογραφικά χρονιάς, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι φέτος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 14013 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top