Τέταρτο

«Παστούρωμα» – Βοηθήστε να μπει ένα τέλος σε μια από τις χειρότερες μορφές κακοποίησης ζώων στην Ελλάδα


Τα περιστατικά κακοποίησης των ζώων είναι αμέτρητα και εξαιτίας ενός μεγάλου αριθμού ανεύθυνων ιδιοκτητών (γιατί κηδεμόνες δεν τους λες) εκατοντάδες ζώα τραυματίζονται σοβαρά, ακρωτηριάζονται, πεθαίνουν. Ο λόγος για το παστούρωμα. Το δέσιμο των ποδιών των ζώων μεταξύ τους ή των ποδιών με το κεφάλι. Από τις χειρότερες μορφές κακοποίησης σε ό,τι αφορά τα ιπποειδή και τα παραγωγικά ζώα.

Όπως ενημερώνει ο  Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών

Το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα και όσο και αν θέλουν πολλοί να το βαφτίσουν παράδοση, το παστούρωμα δεν είναι από τις παραδόσεις που θέλουμε να συνεχίσουμε. Είναι κακούργημα, είναι κακοποίηση, είναι λάθος. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία την στιγμή που υπάρχουν οικονομικές εναλλακτικές και αν θέλεις να έχεις ζώα υπό την κατοχή σου θα πρέπει να φροντίσεις για την σωστή και ασφαλή τους διαβίωση.

Το ότι τα ζώα σού ανήκουν δεν σημαίνει ότι έχεις το δικαίωμα να τα κακοποιείς. Και το γεγονός ότι έτσι έμαθες από τον πατέρα και τον παππού και τον προπάππου σου δεν το καθιστά δικαιολογία, δεν το καθιστά σωστό. Είναι καιρός να το ξεμάθεις.

Το παστούρωμα τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο και οι παραβάτες πάνε αυτόφωρο αν δεν ιδρώνει το αυτί σας με όλα τα παραπάνω. Αν είστε μάρτυρες περιστατικού καλέστε το 100, την δημοτική αστυνομία, τον εισαγγελέα ή το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Είτε είναι άλογο, είτε είναι γαϊδούρι, είτε είναι κατσίκα, είτε αγελάδα, είτε κότα. Αν αδιαφορήσουν ενημερώστε τα κεντρικά της αστυνομίας. Γιατί επιτέλους πρέπει να μπει ένα τέλος Τώρα.

Ανάλογο ενημερωτικό σποτ δημιουργήθηκε  χάρη στην βοήθεια εθελοντών και φίλων του σωματείου στο οποίο η  κτηνίατρος Έφη Ρόζη ενημερώνει για την κακοποιητική μέθοδο του παστουρώματος.


Συντελεστές:

Έφη Ρόζη Dr Effie Rozi – Κτηνίατρος UTH, MECVS | Έφη Ρόζη – Κτηνιατρείο για την συμμετοχή της στο βίντεο
Στάθης Νικολακόπουλος και το Media Lab του Δήμου Ηλιούπολης  ηχογράφηση – μίξη του ήχου
Βάλια στα πλάνα
Ηλίας Ηλιάδης  μοντάζ
Ιωάννης Ορφανός και σωματείο Naxos island wildlife protection (πλάνα με τα παστουρωμένα ζώα).
Σενάριο, κείμενα, επιμέλεια project Αγγελική Παναγιωτοπούλου

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7862 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top