tetartopress

Πάτρα: 150 χρόνια Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων


του Πέτρου Βάη, προέδρου του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Η ιστορία της Πάτρας, τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας της, συνδέονται με το κόσμημα της πόλης, το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, το σημείο αναφοράς για κάθε πολίτη της και κάθε επισκέπτη.

Αποτελεί, για 150 χρόνια και θα συνεχίσει, το συνώνυμο της τέχνης, του πολιτισμού και του θεατρικού γίγνεσθαι της πόλης. Είναι ένα από τα τέσσερα θέατρα με την «υπογραφή» του Ερνέστου Τσίλλερ και το δεύτερο, μαζί με το «Εθνικό», που σώζεται (το Δημοτικό Θέατρο Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά και το θέατρο «Φώσκολος» στη Ζάκυνθο, αφέθηκαν να καταστραφούν).

10 Οκτώβρη 1813: γεννιέται ο Ιταλός μουσικοσυνθέτης Τζουζέπε Βέρντι, από τους διασημότερους στο είδος της όπερας.

10 Οκτώβρη 1872: ανοίγει τις πόρτες του το νέο απόκτημα της πόλης, το θέατρο Απόλλων, με την όπερα του Βέρντι «Ο χορός των μεταμφιεσμένων».

Ήταν η εποχή της μεγάλης οικονομικής άνθησης της πόλης, όταν η αστική της τάξη έπαιζε τον προοδευτικό της ρόλο, ανέπτυσσε τις οικονομικές σχέσεις που καταργούσαν τις ξεπερασμένες φεουδαρχικές, ανοικοδομούσε την πόλη, με την καθιερωμένη από τα πρώτα επαναστατικά χρόνια νεοκλασική αρχιτεκτονική. Έτσι, έφτασαν μέχρι τις μέρες μας πολεοδομικά σχέδια και κτίρια που κοσμούν την πόλη. Δημιούργημα αυτής της εποχής είναι και το Δημοτικό μας Θέατρο, σύμβολο της οικονομικής ευμάρειας της εποχής, κληρονομιά της προσφοράς των πλούσιων αστών της πόλης και της ανάγκης τους να συμβαδίζει η πολιτιστική ζωή με την οικονομική τους άνεση.

10 Οκτώβρη 2022, 150 χρόνια από τα εγκαίνια της λειτουργίας του Θεάτρου, τιμούμε την προσφορά του στην πόλη και τη συμβολή του στην πλούσια πολιτιστική και θεατρική ιστορία της.

Οι εποχές αλλάζουν και ο ρόλος των πραγμάτων διαφοροποιείται, λόγω του κοινωνικού γίγνεσθαι και των αναγκών που εξυπηρετούνται. Έτσι, έχει διαφοροποιηθεί και ο ρόλος του θεάτρου Απόλλων. Από θέατρο όπερας της εποχής του 1872, η ανάγκη το κάνει θέατρο για όλους, που διασκεδάζει, ψυχαγωγεί, στηρίζει τον πολίτη στον δύσκολο αγώνα της επιβίωσης και δημιουργεί γόνιμους προβληματισμούς, που στηρίζουν την αισιόδοξη πλευρά της φιλοσοφίας για τη ζωή.

Σήμερα, και από το 1989, το θέατρο Απόλλων είναι η θεατρική στέγη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Από την ιδρυτική του φιλοσοφία και τους σκοπούς δημιουργίας των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., αλλάζει και ο ρόλος του Δημοτικού θεάτρου:

Πρέπει να συμβάλει στις θεατρικές ανάγκες της περιφέρειας. Είναι θέατρο για όλους.

10 Οκτώβρη 2022, η επετειακή εκδήλωση για τα 150 χρόνια του θεάτρου έγινε σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), για να έχει τον χαρακτήρα που ταιριάζει σε κείνη την πρώτη παράσταση του Βέρντι. Μα δεν αρκεί μόνο αυτή για μια τέτοια επέτειο. Με υπευθυνότητα προετοιμάζουμε σειρά παρόμοιων εκδηλώσεων και παραστάσεων μουσικοθεατρικού περιεχομένου –και η ωρίμανση τέτοιων εκδηλώσεων, μέχρι να εγκριθούν από το Δ.Σ., απαιτεί χρόνο – που θα κρατήσουν για μήνες, ταυτόχρονα με τις θεατρικές παραστάσεις.

Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους σημαντικότερους φορείς πολιτισμού της χώρας μας, την ΕΛΣ, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, για να είναι το επίπεδο υψηλό. Κάνουμε βήματα προσεχτικά, υπεύθυνα, στη δύσκολη οικονομικά και υγειονομικά συγκυρία, με σεβασμό στα χρήματα του λαού της πόλης που διαχειριζόμαστε, γιατί δεν μπορούμε να προγραμματίζουμε έναν χρόνο πριν, με κίνδυνο να ξοδευτούν χρήματα και να ματαιωθούν οι παραστάσεις.

Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη να διαχειριζόμαστε σήμερα το θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ. Από την ίδρυσή του το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας μπόρεσε να έχει πλούσια θεατρική παραγωγή και να μη βιώνουμε στην Πάτρα την κρίση που πλήττει πανελλαδικά τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., πράγμα που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής στήριξης από τον Δήμο. Η βιωσιμότητα του θεάτρου μας δεν βρέθηκε ποτέ σε κίνδυνο και σήμερα, ύστερα από προσπάθειες που εξελίσσονται από το 2016 και καρποφόρησαν, βρίσκεται σε διαδικασία ριζικής ανακαίνισης, για να αποκατασταθούν οι φθορές του χρόνου. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα λαμπρό στολίδι στην πόλη, με πλούσια θεατρική δράση.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αχαΐα και Ηλεία την Παρασκευή 19/7

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αχαΐα και Ηλεία την Παρασκευή 19/7

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι Π.Ε. Αχαΐας, και Ηλείας εξακολουθούν να βρίσκονται στην κατηγορία 4 ...
Πάτρα: Μόνιμες προσλήψεις και επιχορήγηση των δομών ζητά ο ΚΟΔΗΠ

Πάτρα: Μόνιμες προσλήψεις και επιχορήγηση των δομών ζητά ο ΚΟΔΗΠ

Επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, απέστειλε ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Θόδωρος Τουλγαρίδης, ζητώντας «μόνιμες προσλήψεις ...
Κατασκευή Τελεφερίκ στο Κάστρο της Μονεμβασιάς

Κατασκευή Τελεφερίκ στο Κάστρο της Μονεμβασιάς

Ανακοίνωση έξι περιβαλλοντικών οργανώσεων αναφορικά με την ανησυχία που προκαλεί η Κατασκευή Τελεφερίκ στο Κάστρο της Μονεμβασιάς, καθώς όπως αναφέρεται ...
Η Κρήτη λέει Όχι στις εξορύξεις

Η Κρήτη λέει Όχι στις εξορύξεις

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων αναφορικά με τα σχέδια δοκιμαστικών γεωτρήσεων στις θάλασσες της Κρήτης: Δεν θα επιτρέψουμε ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13964 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top