tetartopress

Πάτρα: Αγορά έργων τέχνης για δημοτικούς χώρους και κτίρια της πόλης


Τρεις σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες αποτελούν ένα ακόμα βήμα ενίσχυσης του πολιτιστικού αποθέματος στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, έλαβε κατά την τελευταία συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής (5-2-21), το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.

Μετά από εισήγηση της προέδρου Κατερίνας Γεροπαναγιώτη, αποφασίστηκε η έναρξη της διαδικασίας εκτίμησης από έγκυρο πραγματογνώμονα – εκτιμητή έργων τέχνης, για τον προσδιορισμό της αγοραστικής αξίας με σκοπό την απόκτηση της γλυπτικής σύνθεσης «Μάχη Κενταύρων και Φοιτητών» του διακεκριμένου γλύπτη Διονύση Γερολυμάτου, ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή.

Να σημειωθεί πως για την αγορά του γλυπτού υπάρχει ήδη από το 2019 ομόφωνη πρόταση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης. Το έργο θα κοσμήσει κτίριο του Δήμου.

Επίσης εγκρίθηκε η αγορά γλυπτού του Μέμου Μακρή, με την επιλογή να γίνεται μεταξύ δύο προτεινόμενων έργων, «Κάκτο» και «Κουκουβάγια», τα οποία προέρχονται από την ίδια θεματική ενότητα του δημιουργού.

Μαζί με την αγορά του ενός εκ των προτεινόμενων έργων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Φίλοι Μέμου – Ζιζής Μακρή» και η οικογένεια του δημιουργού, θα δωρίσουν στην Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών έργα της ζωγράφου-χαράκτριας Ζιζής Μακρή και στον Δήμο Πατρέων το μνημειακό γλυπτό, Ζευγάρι (1971, μέταλλο).

Στόχος με αυτές τις αγορές είναι δημοτικοί χώροι και δημοτικά κτίρια της πόλης μας να φιλοξενήσουν έργα δύο σημαντικών πατρινών καλλιτεχνών και οι κάτοικοι της πόλης να τους γνωρίσουν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο στην ίδια συνεδρίαση αποφάσισε να παραταθεί  μέχρι το τέλος του 2022 (μετά από αίτημα της Στέγης Γραμμάτων – Τεχνών Κωστής Παλαμάς) με την μορφή σύμβασης χρησιδανείου, ο δανεισμός των δύο εικαστικών έργων του Ερνέστου Κάρτερ. Τα έργα εκτίθενται στο χώρο της Στέγης η οποία θα αναλάβει και την απαιτούμενη συντήρησή τους.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...
«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

Η Weirdwave,  από τις 16 Μαΐου, παρουσιάζει στα θερινά την  ταινία της Λάουρα Μόρα «Βασιλιάδες του Κόσμου»,  που απέσπασε το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13902 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top