tetartopress

Πάτρα: Αποκριάτικο Ξεφάντωμα στην Άνω Πόλη την Τσικνοπέμπτη

Γκιντίκι

Γκιντίκι


Μέρα αυθεντικής αποκριάτικης διασκέδασης και ξεφαντώματος η Τσικνοπέμπτη μας επιφυλάσσει δυνατές δόσεις κεφιού και ανεμελιάς καλώντας μας να το ρίξουμε έξω και να δραπετεύσουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Είμαστε όλοι προσκεκλημένοι,  το βράδυ στην Άνω Πόλη να τσικνίσουμε, να προξενέψουμε και να παντρέψουμε τη Βασίλισσα της Πατρινής Αποκριάς και να απολαύσουμε τα παραδοσιακά δρώμενα με τίτλο «Ο Γάμος της Βασίλισσας του Καρνάβαλου» που έχει ετοιμάσει η ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας, και τα οποία θα καταλήξουν στην πλατεία Γεωργίου Α΄, την κεντρική πλατεία της πόλης με τη συναυλία των Γκιντίκι.

Στην πρώτη οργανωμένη προσπάθεια ενώνουν τις δυνάμεις τους 12 πολιτιστικοί σύλλογοι κατόπιν πρωτοβουλίας και συντονισμού του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

 

Συμμετέχουν:

 

1.  Πολιτιστικός Σύλλογος Αγυιά
2.  Πολιτιστικός Σύλλογος Αρόη
3.  Αχαϊκό Εργαστήρι
4. Πολιτιστικός Σύλλογος Γηροκομειου
5.  Σύλλογος Ζαβλανίου
6.  Σύλλογος Ζακυνθηνών
7.  Πολιτιστικός Σύλλογος Κρήνης
8.  Ομάδα Γυναικών Αγίου Βασιλείου «Η Ομάδα»
9.  Στέγη πολιτισμού και παράδοσης «Αγία Λαύρα»
10. Πολιτιστικός Σύλλογος
11. Πολιτιστικός Σύλλογος Τέρψης
12. Φιλερης
13. Χορευτικό Π.Ο. Δήμου Πάτρας

 

Ο γάμος της βασίλισσας του Καρνάβαλου ξεκινά στις 7μμ από την πλ Ταμπαχάνων με το γαμήλιο άρμα με την βασίλισσα (θεατρική ομάδα Ζαβλανίου)

Ακολουθούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι με την παραπάνω αλφαβητική σειρά.

Ο κάθε σύλλογος θα παρουσιάζει το δρώμενο που έχει ετοιμάσει στα σημεία Γερμανού & Βότσαρη και Παλαιών Πατρών Γερμανού & Ράμου (Ηλείας).

Στην πλ. 25ης Μαρτίου (Αγ. Γεωργίου) το άρμα της βασίλισσας σταματάει και η βασίλισσα δέχεται τους μνηστήρες (όπως έρχονται τα συγκροτήματα) που ανεβαίνουν στο άρμα. Με το τέλος της παρουσίασης όλων των γαμπρών η νύφη κατεβαίνει από το άρμα τους παίρνει από το χέρι (η νύφη στην μέση και οι γαμπροί μοιρασμένοι δεξιό και αριστερά της) κατηφορίζουμε με παλαμάκια νταούλια και  τραγούδια την Γεροκωστοπούλου φτάνοντας στο γαμοτράπεζο που μας περιμένουν οι Γκιντίκι στην πλατεία Γεωργίου Α΄ στις 9μμ για το γαμήλιο γλέντι.

Το καρναβαλικό δρώμενο της νύφης με τίτλο “καρναβάλι τα νιογάμπρια – σάτυροι οι καλεσμένοι” θα παρουσιάσει στην πλατεία Αγίου Γεωργίου η θεατρική ομάδα Ζαβλανίου (επιμέλεια: Χαρά Καραμπούλα).

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος του Χορευτικού Τμήματος του Π.Ο. Χρήστος Γιαννόπουλος:

«Τρέχουμε στο δρόμο της εποχής μας προσδοκώντας τον επαναπροσδιορισμό των εννοιών απόκριες, μπούλες, καρναβάλι μέσα από τα εργαλεία και τις ανάγκες του λαϊκού ανθρώπου του σήμερα για αυθόρμητη έκφραση. Τον ρόλο αυτό μπορούν να τον παίξουν οι εκφραστές της συνοικίας, της γειτονιάς, της παρέας, του λαού μας. Αυτοί δεν άλλοι από τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς κοινωνικής συνεύρεσης.

Ας δούμε το σήμερα μέσα από τον πλουραλισμό της παράδοσης και τις άπειρες δυνατότητες έκφρασης που δίνει το Πατρινό Καρναβάλι σαν μια ευκαιρία να βάλλουμε τα θεμέλια για ένα δημιουργικό πατρινό αποκριάτικο ξεφάντωμα που κάθε λαϊκός άνθρωπος το έχει ανάγκη στηριγμένο στις πιο αρχέγονες πανανθρώπινες υγιείς βάσεις και αξίες. Έτσι θέλουμε και μεις να ξυπνήσουμε την Πάτρα μ΄ ένα ξεχωριστό αποκριάτικο σάλπισμα της Τσικνοπέμπτης».

Όλη η μέρα από το πρωί θα υπάρχουν εκδηλώσεις.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13872 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top