tetartopress

Πάτρα: Αρνητική γνωμοδότηση της επιτροπής περιβάλλοντος για τον Αιολικό Σταθμό στο Σκιαδοβούνι


Τη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022, συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του αιολικού (Α.Σ.Π.Η.Ε.) στο Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου. Μέλη της Επιτροπής Αγώνα «Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου» συμμετείχαν στην συνεδρίαση όπου υπήρξε ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα «Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου»:

Τη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022, συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του αιολικού (Α.Σ.Π.Η.Ε.) στο Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου. Μέλη της Επιτροπής Αγώνα «Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου», της Αγωνιστικής Κίνησης Πάτρας ενάντια στα Αιολικά εντός NATURA 2000 , της Επιτροπής Λεοντίου, του Δικτύου Φορέων-Πολιτών ΠελοπόννηΣΟΣ, του Αγροκτηνοτροφικού συλλόγου Δήμου Ερυμάνθου, του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερυμάνθου, κάτοικοι και φορείς της τοπικής κοινότητας Σκιαδά συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο της συνεδρίασης, ενώ η Επιτροπή Αγώνα «Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου» και ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ερυμάνθου συμμετείχαν στη συνεδρίαση, τονίζοντας ότι:

Η Μ.Π.Ε. αφορά τροποποίηση του έργου που είχε υποβληθεί το 2013, με το νέο έργο να προκαλεί πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Μεγαλύτερα μηχανήματα, μεγαλύτερες εκσκαφές, αναγκαιότητα διάνοιξης νέων δρόμων, εναέρια γραμμή μεταφοράς. Αυτά επισημαίνονται και στην αρνητική γνωμοδότηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, καθώς μεταξύ άλλων οι αποστάσεις διέλευσης της Γραμμής Υψηλής τάσης από τους αρχαιολογικούς χώρους μειώνονται περισσότερο από ό,τι στη Μ.Π.Ε. του 2013.

Σήμερα υπάρχουν νέα κρίσιμα ενδιαιτήματα και καταγραφές ειδών στην περιοχή πέρα από τον Φιδαετό και το Χρυσαετό, τα οποία αναφέρονται στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Καλλιστώ. Η περιοχή επίσης αποτελεί βασικό ενδιαίτημα του είδους Parnassius Apollo, για το οποίο έχει θεσμοθετηθεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Επιπλέον το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας του 2020 για την περιοχή ορεινής Αχαΐας και Ηλείας στοχεύει στην ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού, στην ανάδειξη των πολιτισμικών γνωρισμάτων, στη διάχυση των Π.Ο.Π. Προϊόντων και στη δημιουργία ανοικτού κτηνοτροφικού πάρκου στο Δήμο Ερυμάνθου. Η τοπική κοινωνία επενδύει ήδη σε αυτές τις κατευθύνσεις (Ανεμοπτερισμός, Πεζοπορικές/Αθλητικές διαδρομές, Ράφτινγκ στον ποταμό Ερύμανθο, Π.Ο.Π. «Φέτα Ερύμανθος», Μελισσοκομία, κ.ά.). Οι επενδύσεις αυτές και οι στόχοι του Περιφερειακού Πλαισίου ακυρώνονται από τις αθροιστικές συνολικές επιπτώσεις που θα προκαλέσουν το δεύτερο αιολικό σε άμεση γειτνίαση με αυτό υπό γνωμοδότηση και τα υδροηλεκτρικά που δρομολογούνται στην ευρύτερη περιοχή, όπως αναλύεται και στις αντιρρήσεις που αναρτήθηκαν στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο κατά τη δημόσια διαβούλευση του εν λόγω έργου.

Τα παραπάνω ελήφθησαν υπόψη από όλα τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, τα οποία ομόφωνα εισηγήθηκαν αρνητικά προς το συγκεκριμένο έργο. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας αναμένεται να συνεδριάσει προσεχώς με αντίστοιχα αρνητικό ψήφισμα.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Οι Περιπέτειες ενός Μονόκερου

«Οι Περιπέτειες ενός Μονόκερου» περιοδεύουν στην Πάτρα

«Οι Περιπέτειες ενός Μονόκερου» περιοδεύουν στην Πάτρα, από την Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης. Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στις 11:30 και στις ...
Κοινωνικές και εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Ακρόπολης

Κοινωνικές και εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης ενισχύει τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό του ρόλο επεκτείνοντας τις δραστηριότητες του σε ειδικές ομάδες κοινού – σε ...
Έκθεση ΜΑΤ.

«Μπουσουλάω» – Ατομική έκθεση της ΜΑΤ στην Κάμιρο

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 στις 17:00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής έκθεση της ΜΑΤ που θα διαρκέσει ...
«Κομμάτια μου που να σας βρω» στο Πάνθεον στην Πάτρα

«Κομμάτια μου που να σας βρω» στο Πάνθεον στην Πάτρα

Η παράσταση  «Κομμάτια μου που να σας βρω» ανεβαίνει από τη Θεατρική ομάδα «από Κοινού» της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας στις ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 11766 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top