tetartopress

Πάτρα: Διαδικτυακά σεμινάρια για το θέατρο και τη δραματουργία από το Parts Patras arts


Δύο διαδικτυακά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν 20 & 27 Μαρτίου από το Δημήτρη Ζαπάντη με πρωτοβουλία του Parts Patras arts.

 “Η δραματουργία του Ίψεν” – Σάββατο 20 Μαρτίου ώρα 17:00-20:00

Ο Ίψεν, μέσα από το κοινωνικό θεατρικό έργο του, κατάφερε και αποτύπωσε με λεπτό και μεγαλειώδη τρόπο το αστικό θέαμα, που επηρεάζει ακόμα και σήμερα την δραματουργία μας. Έργα όπως οι Βρυκόλακες, Αυτοκράτορας και Γαλιλαίος, Νόρα το κουκλόσπιτο και Πέερ Γκύντ, μεταξύ πολλών άλλων, είναι αντιπροσωπευτικά της αστικής δραματουργίας, που είναι προγονικό είδος του ψυχολογικού ρεαλισμού. Η δραματουργία του πολυπαιγμένου Ίψεν, είναι αντιπροσωπευτική για το σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο. Οι δραματικές περσόνες του, επανερμηνεύονται στο σήμερα συνεχώς, και επανακαθορίζονται σε συγκερασμό με τα κοινωνικά μας πρότυπα.

Η αποτύπωση της δραματουργίας του Ίψεν όμως δεν είναι κάτι απλό. Στο σεμινάριο αυτό, σκοπό έχουμε να ξεδιαλύνουμε τις κρυφές πτυχές της δραματουργίας του συγκεκριμένου δραματουργού, εστιάζοντας στα πολύπλοκα πλέγματα που υποφώσκουν στα έργα του και τις δημιουργούν. Όροι όπως νατουραλισμός, ιδεαλισμός Ιψενικών ηρώων, ιδεολογία του σύγχρονου τραγικού υποκειμένου και η θεατροποίηση των κοινωνικών γεγονότων θα μας απασχολήσουν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αντλήσουμε εκείνες τις βασικές γνώσεις της Ιψενικής δραματουργίας και να κάνουν πιο εύκολη την ανάγνωση των έργων του, κάθε φορά που θα παρουσιάζονται στη σκηνή.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε θεατρολόγους, ηθοποιούς, όλους όσους ενδιαφέρονται για το θέατρο και την δραματουργία.

“Το παραμύθι και η αποτύπωση του στην εκπαίδευση” – Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 , ώρα 17:00-20:00

Το παραμύθι είναι ένα ευέλικτο είδος, προφορικής περισσότερο λογοτεχνίας, που προσαρμόζεται σε κάθε λαό. Ως λέξη, υπάρχει από τα αρχαία χρόνια και σημαίνει Παραμύθιον <Παραμυθούμαι = παρηγοριά, ενθάρρυνση, συντροφιά. Βέβαια, το παραμύθι στη ζώσα συνείδησή μας είναι μια ιστορία που μας έλεγαν μικροί ή λέμε και εμείς σαν γονείς ή εκπαιδευτικοί.

Το παραμύθι, μπορεί να μας φαίνεται κάτι απλό, όμως εξελικτικά εμπεριέχει αρκετές κατηγορίες μέχρι να φτάσει στην τελική του μορφή· όπως η γενετική, η συμβολιστική η ινδοευρωπαϊκή  και η μορφολογική. Στο σεμινάριο αυτό, σκοπός μας είναι να ταξιδέψουμε από τη Φιλανδική σχολή των Aarne  και Thomson και να καταλήξουμε στην  εξέταση της μορφολογικής προσέγγισης, βασισμένοι στο έργο του Ρώσου Βλαντιμίρ Πρόππ· η προβληματική του οποίου, πατάει στα βήματα των Ρώσων φορμαλιστών. Έτσι, θα εξετάσουμε την δομή ενός παραμυθιού οργανικά, κατηγοριοποιώντας όλες την εσωτερικές και εξωτερικές λειτουργίες των δρώντων προσώπων, εξοβελίζοντας όλες τις εξωκειμενικές παραμέτρους και καταλήγοντας στα σημεία αυτά, που συνέχουν την αλληλουχία και συγκροτούν τα συστατικά στοιχεία του παραμυθιού.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, βρεφονηπιοκόμους, δασκάλους, φιλολόγους, θεατρολόγους, ηθοποιούς, εμψυχωτές ομάδων, όλους όσους ενδιαφέρονται για το παραμύθι, όλους όσους απασχολούνται με παιδιά.

Πληροφορίες

Κόστος συμμετοχής για κάθε σεμινάριο: 30 ευρώ/25 ευρώ για φοιτητές -άνεργους. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Περιορισμένος αριθμός κρατήσεων. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω skype, με την μέθοδο της σύγχρονης εκπαίδευσης. Με το τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής και οι σημειώσεις του σεμιναρίου.

Παρουσίαση σεμιναρίου:Δημήτρης Ζαπάντης Θεατρολόγος-σκηνοθέτης

Πληροφορίες-αιτήσεις συμμετοχής:

Facebook page: Parts Patras arts (αποστολή μηνύματος)
Σατωβριάνδου 31, Πάτρα
τηλ: 2610 005252
email: [email protected]

Εγγραφή μπορεί να γίνει με αποστολή μηνύματος στη σελίδα ή email με τα στοιχεία σας και αριθμό τηλεφώνου για να μπορέσετε να λάβετε την αίτηση εγγραφής και πληροφορίες για την διεξαγωγή και την εξόφληση του κόστους συμμετοχής.

Ο Δημήτρης Ζαπάντης είναι θεατρολόγος πτυχιούχος του τμήματος θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ως υπότροφος και απόφοιτος σχολής ΙΕΚ Βυζαντινής πολιτιστικής κατάρτισης. Είναι κάτοχος πιστοποίησης παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σκηνοθεσίας, δραματοθεραπείας, αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας και Μαρκετινγκ.

Έχει σκηνοθετήσει την θεατρική παράσταση “Σταθμός Ωρίων” στο θέατρο ACT, “Μια καρναβαλική ιστορία” σε παραγωγή της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας στο θέατρο Απόλλων. Έχει εργαστεί ως εμψυχωτής παιδικού θεατρικού παιχνιδιού σε δημοτικά σχολεία,ως εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά και ενήλικες στον χώρο πολιτισμού Καταπακτή και στον Καλαβρυτινό σύλλογο Πατρών. Είναι μέλος του πανελληνίου δικτύου θεάτρου από παιδιά για παιδιά σε συνεργασία με τον Θ. Οικονομίδη. Υπότροφος ΕΛΚΕ(υποέργο στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων).

Συμμετέχων ερευνητικού προγράμματος και ανάδειξης του θεατρικού τοπίου στην Πάτρα.  Από το 2016 είναι αρθρογράφος και κριτικός θεάτρου στο tetartopress. Στο Parts Patras arts παρουσιάζει σεμινάρια και εργαστήρια υποκριτικής.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Νώε» - Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη στην Πάτρα

«Νώε» – Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη στην Πάτρα

Οι εκδόσεις Κίχλη και το βιβλιοπωλείο Πίξελ Books μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Νώε» την Τετάρτη ...
Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Είναι λεπτή, σχεδόν αόρατη, η γραμμή που μετατρέπει εντός μας ένα σημαντικό βίωμα σε ιστορικό γεγονός. Χωρίς να την ενδιαφέρει ...
Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Κυκλοφορεί η τέταρτη έκδοση του μυθιστορήματος του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Το χιόνι των Αγράφων», ενός βιβλίου που επαινέθηκε από την κριτική, ...
«Μπρανκαλεόνε» - Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Μπρανκαλεόνε» – Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Ο μάγος Μπρανκαλεόνε θα μπορούσε να είναι κάποιο φανταστικό πρόσωπο. Όμως είναι απολύτως υπαρκτό. Πρόκειται για τον αγαπημένο μου φίλο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13876 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top