tetartopress

Πάτρα: Διαμαρτυρία κατά των αιολικών στο Παναχαϊκό Δευτέρα 11 Οκτωβρίου


Σε νέα διαμαρτυρία καλούν οι Τοπικές Κοινότητες & Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ελεκίστρας, Λεοντίου και Περιχώρων, Μοίρας & Σουλίου τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη στις 18:00 στον κόμβο Σκλαβενίτη (πρώην Carrefour) ενάντια στην καταστροφή του φυσικού natura περιβάλλοντος από τα νέα σχεδιαζόμενα αιολικά στον ορεινό όγκο του Παναχαϊκού.

Αναλυτικά το κάλεσμα:

Ξεσηκωθείτε – Αντισταθείτε

Αγαπητοί συγχωριανοί,
Σε όλο τον εναπομένοντα καθαρό από ανεμογεννήτριες ορεινό όγκο του Παναχαϊκού μας όρους μεταξύ των χωριών Ελικίστρα, Σούλι, Μοίρα, Λεόντιο, Ρακίτα, Παρασκευή, Κρήνη, Γκραίκας & Σαλμενίκο και εντός των περιοχών Natura GR 2320005, GR 2320007 & GR 2320010, οι κυβερνήσεις μας έχουν αδειοδοτήσει πέντε νέα αιολικά πάρκα τεσσάρων εταιρειών και ένα υδροηλεκτρικό στο απάτητο  κομμάτι του Σελινούντα.

Αυτά κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της κοινής λογικής και εν αναμονή υπέρογκων προστίμων μετά την από  17 Δεκεμβρίου 2020 καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (έκτο τμήμα) κατά της χώρας μας στην υπόθεση C‑849/19 περί μη προστασίας των τόπων κοινοτικής σημασίας (περιοχών Natura).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας που χρηματοδότησε το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι ανεμογεννήτριες που ήδη βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης για περιοχές εκτός Natura επαρκούν για να υπερκαλυφθεί κατά δύο έως τρεις φορές ο εθνικός στόχος για το 2030. Παρά ταύτα, αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η αδειοδότηση για επιπλέον 5.514 ανεμογεννήτριες μέσα σε προστατευόμενες περιοχές.

Η ερευνητική ομάδα καταλήγει σε τρεις προτάσεις:

Να σταματήσει προσωρινά το υπουργείο Περιβάλλοντος να εγκρίνει τις νέες αιτήσεις για αιολικά πάρκα, μέχρι να ολοκληρωθούν το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που εκπονούνται σήμερα για τις προστατευόμενες περιοχές.

Να επιτραπεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης μόνο για όσες περιπτώσεις αφορούν αιολικά πάρκα εκτός Natura (μελλοντικά να εξεταστεί η «απόσυρση» όσων βρίσκονται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές και έχει τεκμηριωθεί ότι προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον).

Να δοθεί προτεραιότητα στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις πιο υποβαθμισμένες οικολογικά περιοχές όπου υπάρχει ήδη πυκνό οδικό δίκτυο.

«Η δημιουργία αιολικών πάρκων σε απρόσιτα ορεινά ή νησιωτικά οικοσυστήματα προκαλεί μεγαλύτερη περιβαλλοντική βλάβη από ό,τι περιβαλλοντικό όφελος και αυτό είναι πλέον αποδεδειγμένο επιστημονικά».

Τα παραπάνω έργα περιλαμβάνουν 77 νέες ανεμογεννήτριες, περί τα 70 χλμ. νέες διανοίξεις δρόμων, άλλα τόσα διαπλάτυνσης υφισταμένων και αρκετά χιλιόμετρα ηλεκτρικού δικτύου διασύνδεσής τους.

5.000 – 6.000 στρέμματα δάσους και ημιαλπικών χορτολιβαδικών εκτάσεων αναμένεται να καταστραφούν οριστικά σε βάρος των κτηνοτρόφων μας και του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Ο θόρυβος (άνω των 105 db) και οι υπόηχοι που παράγουν καθώς και η οπτική ρύπανση επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία και το νευρικό σύστημα ανθρώπων και ζώων σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.

Η Αλλαγή του μικροκλίματος προς το ξηρότερο όλου του βουνού καθώς καμία κορυφή πλέον δεν μένει ακάλυπτη από ανεμογεννήτριες θα επιφέρει λιγότερες βροχές και χιόνια και σε συνδυασμό με την αλλαγή της ροής  των όμβριων υδάτων και τη μείωση της φυσικής απορρόφησης από τις νέες οδοποιίες, θα μειωθεί ο υδροφόρος ορίζοντας σε όλη τη γύρω περιοχή καθώς και τα νερά των πηγών γύρωθεν του ορεινού όγκου.

Τέλος υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές αμφιβολίες για το αν οι ανεμογεννήτριες πρέπει να θεωρούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς το περιβαλλοντικό και ενεργειακό κόστος κατασκευής και εγκατάστασής τους δεν αποσβήνεται στην 20χρονη διάρκεια ζωής τους σε σχέση με την χαμηλής ποιότητας παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια (ασταθής και διακοπτόμενη) και το ακριβό κόστος της εν μέρη ανακύκλωσής τους.

Δυστυχώς τα οργανωμένα συμφέροντα (funds) του παγκοσμίως επικρατούντος οικονομικού συστήματος ελέγχουν τις κυβερνήσεις και καταστρέφουν στο όνομα του κέρδους τον πλανήτη και τις ζωές μας.

Εμπρός όλοι μαζί να διαμαρτυρηθούμε τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη στις 6:00 μμ. Λέμε Όχι στην καταστροφή του φυσικού natura περιβάλλοντος. Υπερασπιζόμαστε τους κτηνοτρόφους μας, το μέλλον των χωριών και των παιδιών μας. Ζητάμε σωστή χωροθέτηση των έργων ΑΠΕ

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...
«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά συνεχίζει τις παραστάσεις στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά συνεχίζει τις παραστάσεις στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

Το θεατρικό έργο της Μαρίας Λαϊνά «Το Φαγητό», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιόλιου, λόγω της θερμής ανταπόκρισης του κοινού, συνεχίζει τις ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13868 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top