Τέταρτο

468 Προβολές

Πάτρα: Διήμερο ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και ανοιχτή διαδικασία συγκρότησης συνέλευσης | 18 – 19 Οκτώβρη

sunset-4200523_1280Με το 1/3 της ελληνικής επικράτειας να είναι παραχωρημένο σε πετρελαϊκές εταιρείες με σκοπό την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, ο κίνδυνος για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες είναι πιο άμεσος από ποτέ. Αυτή τη στιγμή, ετοιμάζεται να ξεκινήσει η διαδικασία εξόρυξης στο Κατάκολο και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στον Δυτικό Πατραϊκό είναι προγραμματισμένη να γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Από την άλλη, δεκάδες πρωτοβουλίες, κινήσεις και συνελεύσεις που έχουν δημιουργηθεί σε Ήπειρο, Αθήνα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Πάτρα, Άρτα, Κυπαρισσία και αλλού, αντιτάσσονται σε αυτή τη δυσοίωνη προοπτική που επιφυλάσσουν οι εξορύξεις και αντιστέκονται μέσα από μια σειρά δράσεων.

Στην Πάτρα, την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Οκτώβρη, θα πραγματοποιηθεί ένα διήμερο ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων που θα καταλήξει σε μια ανοιχτή διαδικασία συγκρότησης συνέλευσης ενάντια στις εξορύξεις. Το πρόγραμμα του διημέρου έχει ως εξής:

Παρασκευή 18 Οκτώβρη, 19:00
Έσπερος (πάνω μέρος πλατείας Γεωργίου)

Εκδήλωση με πρωτοβουλίες αγώνα ενάντια στις εξορύξεις

Σάββατο 19 Οκτώβρη, 11:00
Κατάληψη Παραρτήματος

Πορεία ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Σάββατο 19 Οκτώβρη, 18:00
Έσπερος (πάνω μέρος πλατείας Γεωργίου)

Διαδικασία συγκρότησης συνέλευσης ενάντια στις εξορύξεις

——-

Το κάλεσμα για το διήμερο, που διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Αναρχικών Ενάντια στις Εξορύξεις», μεταξύ άλλων αναφέρει:

Έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σημαίνουν:

– Λεηλασία και καταστροφή του περιβάλλοντος, μέσω των αποψιλώσεων, των έργων υποδομής, την έκκληση διοξειδίου του άνθρακα, την διαρροή αργού πετρελαίου, τοξικών χημικών ουσιών, ραδιενεργών στοιχείων κ.α. με τεράστιες επιπτώσεις σε φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

– Υποβάθμιση των ζωών μας, καθώς οι θέσεις εργασίας που τάζουν οι εταιρίες είναι ελάχιστες σε σχέση με αυτές που θα χαθούν λόγω των επιπτώσεων της δραστηριότητάς τους. Οι τοπικές κοινωνίες όχι μόνο δεν θα δουν χρήματα από αυτά τα έργα σε ασφαλιστικά ταμεία, δημόσια υγεία κτλ αλλά θα είναι αναγκασμένες να επιβιώνουν σε ένα τοξικό περιβάλλον.

Για τα παραπάνω, αλλά και επειδή δεν μας ενδιαφέρει οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι καταστρέφοντας τον φυσικό κόσμο και πατώντας πάνω στους/στις από τα κάτω, καλούμε το Σάββατο 19 Οκτώβρη 2019 στις 18:00, στον Έσπερο (πάνω μέρος πλατείας Γεωργίου) ανοιχτή διαδικασία για τη συγκρότηση συνέλευσης αγώνα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Μια συνέλευση χωρίς ιεραρχία και διαχωρισμούς βάσει ηλικίας, φύλου, καταγωγής, σεξουαλικής προτίμησης, εμπειρίας από άλλες συνελεύσεις, δράσεις κτλ, με ελευθερία έκφρασης της κάθε άποψης, η οποία θα συζητά αδιαμεσολάβητα, αυτοοργανωμένα και με βάση τις δυνάμεις της στους δρόμους, στις πλατείες, στις γειτονιές, τις κινήσεις και το λόγο που θα παράγει. Χωρίς «ειδικούς» του αγώνα αλλά κόντρα σε έναν κόσμο που μας θέλει μόνες/ους, με αλληλεγγύη ανάμεσα στα άτομα που θα την απαρτίζουν, αλλά και με τους ανθρώπους περιοχών που σχεδιάζονται εξορύξεις υδρογονανθράκων. Άλλωστε, το ζήτημα δεν είναι να φύγει το πρόβλημα και να πάει αλλού, αλλά να σταματήσει να υπάρχει. Με τρόπο λήψης αποφάσεων τη συνδιαμόρφωση, να αποφασίζουμε δηλαδή, συνθέτοντας όλες τις απόψεις, έτσι ώστε η καθεμία και ο καθένας να βρίσκουν τον εαυτό τους  μέσα στα όσα αποφασίζονται.

Περισσότερες πληροφορίες για την «Πρωτοβουλία Αναρχικών Ενάντια στις Εξορύξεις» μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της: www.patras2019.gr

Document-page-001-1600x2286-(1)


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 4191 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top

menu