tetartopress

Πάτρα: Δράσεις γνωριμίας των «Αρμάδων» με τη σχολική κοινότητα

16o Γυμνάσιο και Αρμάδες

16o Γυμνάσιο και Αρμάδες


Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων, δράση γνωριμίας του νέου καρναβαλικού θεσμού των «Αρμάδων» με τους μαθητές του 16ου Γυμνασίου Πατρών.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε πρωτότυπα διαδραστικά, βιωματικά και καλλιτεχνικά παιχνίδια που εισήγαγαν τους μαθητές στο θεσμό των «Αρμάδων», αλλά και γενικότερα στο πνεύμα ενός υγιούς καρναβαλιού.

Η στοχοθεσία του παιδαγωγικού προγράμματος προσανατολίζεται στην ουσία της καρναβαλικής εμπειρίας, η οποία οφείλει να εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους και όχι με απλουστευμένες μορφές εκτόνωσης. Με εφαλτήριο την ανάγκη των μαθητών να εκφραστούν, διαμορφώθηκαν ψυχοκινητικά παιχνίδια εμπνευσμένα από την πατρινή καρναβαλική τέχνη.

Παιχνίδια που αφορούν τη σύνθεση – αποσύνθεση και ανασύνθεση ενός καρναβαλικού στοιχείου, την ανάπτυξη κριτικής που διακρίνει τις αισθήσεις από τις παραισθήσεις, και τέλος, παιχνίδια που αφορούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων κατασκευής καρναβαλικών στοιχείων και στολών. Μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος ενέχει τμήμα της πτυχιακής εργασίας της Σπυριδούλας Καβαλιεράτου, εργαζόμενης στα Παλαιά Σφαγεία – Δομή Προώθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και απόφοιτης της σχολής Καλών Τεχνών στη Φλώρινα.

Για την περίοδο του Πατρινού Καρναβαλιού 2023, οι εκπαιδευτικές δράσεις γνωριμίας με το νέο θεσμό των «Αρμάδων» έχουν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο 2022 με τους μαθητές/τριες των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετέχουν στο Τοπικό Θεματικό Δίκτυο των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας «Κινούμαστε Χορεύοντας και Περπατώντας Δίκτυο σχολείων ΔΔΕ Αχαΐας Λαβύρινθος».

Στη δράση του Δεκεμβρίου 2022 συμμετείχαν μαθητές/τριες με τη συνοδεία των  συμμετεχόντων εκπαιδευτικών στο Δίκτυο των εξής σχολείων: 5ο Γυμνάσιο Πατρών, 14ο Γυμνάσιο Πατρών, Γυμνάσιο Καστριτσίου, Γυμνάσιο Ρίου, 10ο ΓΕΛ Πατρών, 7ο ΕΠΑΛ Πατρών, 1ο ΕΠΑΛ Κ. Αχαΐας  και το Ιδιωτικό Λύκειο Θεμέλιο Edu.

Οι «Αρμάδες» είναι αυτοδιοικούμενες ομάδες/παρέες εφήβων (13-17 ετών) που παρακολουθούν δωρεάν εργαστήρια και συναντήσεις που διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας με έμπειρους καρναβαλιστές και κατασκευαστές στα Παλαιά Σφαγεία. Σκοπός των Αρμάδων είναι να σχεδιάσουν τη δική τους στολή και να συμμετάσχουν στις παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού.

Συντονιστής των Αρμάδων είναι ο Γιώργος Μαγιάκης, Βοηθός Δημάρχου και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας.

Υπεύθυνη επικοινωνίας και προγραμματισμού: Ελένη Τσιόγκα – Μουσειολόγος στα Παλαιά Σφαγεία – Δομή Προώθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας δηλώνει την ικανοποίησή της για την άριστη συνεργασία και ευχαριστεί θερμά τους/τις  μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς των σχολείων.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αχαΐα και Ηλεία την Παρασκευή 19/7

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αχαΐα και Ηλεία την Παρασκευή 19/7

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι Π.Ε. Αχαΐας, και Ηλείας εξακολουθούν να βρίσκονται στην κατηγορία 4 ...
Πάτρα: Μόνιμες προσλήψεις και επιχορήγηση των δομών ζητά ο ΚΟΔΗΠ

Πάτρα: Μόνιμες προσλήψεις και επιχορήγηση των δομών ζητά ο ΚΟΔΗΠ

Επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, απέστειλε ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Θόδωρος Τουλγαρίδης, ζητώντας «μόνιμες προσλήψεις ...
Κατασκευή Τελεφερίκ στο Κάστρο της Μονεμβασιάς

Κατασκευή Τελεφερίκ στο Κάστρο της Μονεμβασιάς

Ανακοίνωση έξι περιβαλλοντικών οργανώσεων αναφορικά με την ανησυχία που προκαλεί η Κατασκευή Τελεφερίκ στο Κάστρο της Μονεμβασιάς, καθώς όπως αναφέρεται ...
Η Κρήτη λέει Όχι στις εξορύξεις

Η Κρήτη λέει Όχι στις εξορύξεις

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων αναφορικά με τα σχέδια δοκιμαστικών γεωτρήσεων στις θάλασσες της Κρήτης: Δεν θα επιτρέψουμε ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13964 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top