Τέταρτο

Πάτρα: Δυο εργαζόμενοι νεκροί σε εργατικά ατυχήματαΑνακοίνωση και κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας την Τετάρτη 3 Μάρτη στις 5:00 μ.μ.  κάνει το Συνδικάτο Οικοδόμων με αφορμή το θάνατο δύο εργαζομένων σε εργατικά ατυχήματα.

Αναλυτικά το κάλεσμα:

Οι ευθύνες εργοδοσίας και κυβέρνησης δεν θα μείνουν αναπάντητες – Όχι άλλο αίμα συναδέλφων μας στο βωμό του κέρδους

Ο κλάδος μας θρηνεί σήμερα άλλους δύο εργαζόμενους που υπέστησαν εργατικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Τα δύο εργατικά ατυχήματα συνέβησαν με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους.

Το πρώτο συνέβη στην περιοχή της παλαιάς εθνικής οδού, σε επιχείρηση επεξεργασίας μαρμάρων όπου ο συνάδελφος που εργάζονταν εκεί, ηλικίας 58 ετών καταπλακώθηκε από μαρμάρινο όγκο.

Ο άλλος συνάδελφος ηλικίας 66 ετών, που εργάζονταν στα έργα επέκτασης, βιομηχανίας παρασκευής φαρμάκων στην ΒΙΠΕ, υπέστη ατύχημα κατά την διάρκεια της εργασίας του, όταν ανυψούμενο με γερανό φορτίο έπεσε, καθώς ο ιμάντας που το συγκρατούσε έφυγε από την ασφάλεια.

Την αποκλειστική ευθύνη για τους νεκρούς συναδέλφους μας έχει η κυβέρνηση και η εργοδοσία που συνεχίζει να μην παίρνει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Ούτε η κακιά στιγμή έφταιξε, ούτε η κακιά η ώρα όπως θέλουν να λένε κυβέρνηση και εργοδοσία. Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα και έχουν ενόχους, την κυβέρνηση και την εργοδοσία που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την υγιεινή και ασφάλεια ως κόστος που δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν, καθώς στόχος τους είναι να εξοικονομούν πόρους για να ενισχύουν τη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Το συνδικάτο μας με συνεχείς παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις έχει πολλές φορές αναδείξει ότι για  τα ατυχήματα ευθύνονται:

Τα μεγάλα όρια συνταξιοδότησης των εργαζομένων, και ιδιαίτερα αυτών που εργάζονται σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, που τους αναγκάζουν να εργάζονται έως τα γεράματα προκειμένου να επιβιώσουν.


Οι ανασφαλείς συνθήκες εργασίας στους χώρους δουλειάς και η απουσία ελέγχων από τις απονευρωμένες αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η ανασφάλιστη εργασία που γενικεύεται στον κλάδο μας.

Η έλλειψη των κατάλληλων μέσων και των μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς και τα ανύπαρκτα σχέδια ασφαλών εργασιών (ΣΑΕ), ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που θερίζει εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς και η πανδημία

Η ανύπαρκτη σχεδόν συντήρηση και ο περιοδικός έλεγχος των μεταφορικών μέσων, των δομικών και χωματουργικών μηχανών καθώς και των ανυψωτικών μηχανών με τα φθαρμένα συρματόσχοινα, σάπιους ιμάντες και διαλυμένες μπούμες.

Η ανοχή των κυβερνήσεων στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και τα χαμηλά πρόστιμα, που αποτρέπουν τις υπηρεσίες.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Να γίνει άμεση διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στο θάνατο τους δύο συναδέλφους μας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να αποδοθούν ευθύνες.

Να παρθούν τώρα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.

Να ενταθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς με αυστηροποίηση των προστίμων και των κυρώσεων σε βάρος των εργοδοτών.

Να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό και υποδομές όλοι οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Πάτρα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας να συμμετέχουν την Τετάρτη 3 Μάρτη στην έκτακτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, στις 5:00μμ, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για την εξάπλωση της πανδημίας.

Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήρια μας στις οικογένειες και τους οικείους των σκοτωμένων συναδέλφων μας.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7052 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES


Back to Top