Τέταρτο
144 Προβολές

Πάτρα: Εικαστική εγκατάσταση «Νήματα Μνήμης» στο παλαιό εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής


Advertisement


Στο πλαίσιο της δράσης «Πάτρα, η πόλη των εργοστασίων, του ρεμπέτικου και του καραγκιόζη» το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας παρουσιάζει το έργο της Δανάης Στράτου «Νήματα Μνήμης». Πρόκειται για ένα Οπτικοακουστικό Έργο που επιδιώκει να επαναφέρει σε «ζωή», μέσω μιας καλλιτεχνικής πράξης, το Εργοστάσιο της πρώην Πειραϊκής Πατραϊκής.

Σε μία πρώτη επίσκεψη στον ιδιαίτερο αυτό  χώρο οι μηχανικοί –πρώην εργαζόμενοι του εργοστασίου-  Θεόδωρος Μελίδης και Νικόλαος Μίντζας συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του συμβουλίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας Πέτρο Βάη, την πρόεδρο του της Κοιν. Επιχ. του Δ. Π. – Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή, αλλά και με τους συντελεστές της εικαστικής δράσης, τους ξενάγησαν στο κλωστήριο 15 και μοιράστηκαν εμπειρίες και αναμνήσεις από τα χρόνια λειτουργίας του παλαιού εργοστασίου .

Advertisement

Η Εγκατάσταση εμπεριέχει ένα «ηχητικό τοπίο» συντεθειμένο από ήχους που φέρνουν στην μνήμη αυτούς των μηχανών της κλωστοϋφαντουργίας εν λειτουργία, καθώς και ντοκουμέντα από αφηγήσεις που περιγράφουν τη διαδικασία παραγωγής, πρώην εργαζόμενων στο εργοστάσιο.

Τα «ίχνη» των μηχανών της κλωστοϋφαντουργίας εμφανίζονται σχεδιασμένα στο δάπεδο σαν κάτοψη που απεικονίζει, βάση του παλαιού μηχανολογικού σχεδίου, την διάταξη που είχαν στον χώρο του εργοστασίου όταν αυτό λειτουργούσε. Το αλάτι, ένα υλικό που κατά τη λειτουργία του εργοστασίου χρησιμοποιούνταν στη διαδικασία παραγωγής, αλλά και αυτό που έχει αρχίσει να εισβάλει στο χώρο λόγω της μακροχρόνιας έλλειψης χρήσης, επιλέχθηκε για να επισημάνει με τρόπο σαφή αλλά και εύθραυστο τις θέσεις των μηχανών. Η αποτύπωση της γραμμικής διάταξης των μηχανών καθώς και ο ήχος τους εν λειτουργία, εκπέμπουν μέσα από την επανάληψη έναν ρυθμό, ένα ίχνος από το παρελθόν που αφαιρετικά ζωντανεύει τη μνήμη και ενεργοποιεί τον χώρο. Οι ανθρώπινες αφηγήσεις που αναδύονται αχνά προσθέτουν την ανθρώπινη διάσταση, αυτήν του εφήμερου.

Advertisement

 

Συντελεστές

Σχεδιασμός Ήχου: Βασίλης Κουντούρης – Studio 19st
Οργάνωση & Σχεδιασμός Παραγωγής: Γεωργία Βουδούρη
Εκτέλεση Παραγωγής: Vital Space
Video Kαταγραφή: Δημήτρης Ζωγραφάκης, Νικόλας Μομφερράτος, Εσμεράλδα Μομφερράτου
Κινηματογράφηση τελικού έργου: Κωνσταντίνος Κουκουλιός

Στην κατασκευή του έργου συμμετείχαν:
Συντονισμός – Επιβλεψη: Γεωργία Βουδούρη, Εσμεράλδα Μομφερράτου
Βοηθός Παραγωγής: Βασίλης Χατζόπουλος

Συνεργάστηκαν οι αρχιτέκτονες:
Έλενα Ξυπολιά – Θάνος Μπαλαφούτης, Κrama Architects
Κατερίνα Λιαρομμάτη

Εθελοντές: Αγγελοπούλου Κατερίνα, Αρδαβάνη Εύα, Βαρτζιώτη Κωνσταντίνα, Βουκελάτου Ευαγγελία, Λουκούμη Ζηνοβία, Λυμπεράτου Μαριάννα, Μαλαταρά Μαρία, Μανιάτη Δήμητρα, Μητρόπουλος Γιάννης, Μουστερή Ελένη, Μωυσίδου Μαριάννα, Nτούλας Χρήστος, Ντούφα Αγγελική Μαρία, Παλαιολόγος Ανδρέας, Πανταζή Σοφία, Ροδόπουλος Θεόδωρος, Σπηλιοπούλου Ευαγγελία, Ταμπακάς Άγγελος, Τέγου Μαριάμ, Τερζή Ηλέκτρα

Η εγκατάσταση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου έως το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, από τις 11:00 έως τις 14:00

Advertisement

Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

Advertisement

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 6732 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Advertisement

Back to Top