tetartopress

Πάτρα: Εκδήλωση ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου


Εκδήλωση-συζήτηση ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στις 17:30, στον κήπο του Σκαγιοπουλείου στην Πάτρα, από την Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στο αυξημένο κόστος ζωής. Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα γίνει στο καφέ εντός του κήπου.

Η ανακοίνωση της Συνέλευσης:

Κάτω τα χέρια από τη στέγαση

Η στέγαση, μια από τις βασικότερες ανάγκες, έχει γίνει αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης τα τελευταία χρόνια. Με δεδομένο ότι το ενοίκιο και οι στεγαστικές δαπάνες για ρεύμα, τηλέφωνο, ίντερνετ και νερό έχουν εκτιναχθεί σε τεράστια ύψη, ο μέσος μισθός στην πραγματικότητα δεν επαρκεί για να βγει ο μήνας. Τα πιο φτωχοποιημένα κομμάτια της τάξης μας, αδυνατώντας να αποπληρώσουν τα δάνεια κατοικίας και τα υπέρογκα ενοίκια, συχνά τίθενται στο στόχαστρο των τραπεζών και διαφόρων funds , βρισκόμενοι υπό την απειλή των πλειστηριασμών και των εξώσεων.

Το διάστημα αυτό έχουν δρομολογηθεί δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί, μεταξύ αυτών και πρώτης κατοικίας. Σπίτια βγαίνουν στο σφυρί για μικρά χρέη, αφού πρώτα οι οφειλέτες βιώσουν από τους δικαστικούς επιμελητές απειλές, εισβολές και ξεσπιτώματα. Η κερδοσκοπία “ανθίζει” ακόμα περισσότερο για τις τράπεζες, τους ξένους επενδυτές και εγχώρια μεγαλοαρπακτικά μέσω της πολιτικής των κόκκινων δανείων. Στελέχη της εγχώριας πολιτικής σκηνής, έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό σε εταιρείες κόκκινων δανείων, για να θησαυρίζουν από την φτώχεια και την εξαθλίωση της κοινωνικής βάσης.

Στην πόλη της Πάτρας παρατηρείται μια κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων που μέσα σε 3 χρόνια ανέρχεται στα 100 με 150 ευρώ. Ταυτόχρονα, έχουν ξεκινήσει οι πλειστηριασμοί ακινήτων, μεταξύ αυτών και αρκετών πρώτων κατοικιών, ενώ όπως φαίνεται και στο τοπίο πανελλαδικά, η στεγαστική κρίση πρόκειται να διογκωθεί περισσότερο.

Παρά τις υπεκφυγές κράτους και κεφαλαίου ότι η κατακόρυφη άνοδος των ενοικίων και των ακινήτων οφείλεται σε κάποιους απροσδιόριστους νόμους της αγοράς, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Στην κορυφή της λίστας των υπαίτιων βρίσκονται οι τράπεζες. Οι τράπεζες, παρόλο που έχουν χρηματοδοτηθεί αδρά από όλους/ες εμάς την εποχή των μνημονίων, ώστε να μη καταρρεύσουν, βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς έχουν πολλά αδιάθετα ακίνητα. Οι τράπεζες, όμως, δεν εμπορεύονται ακίνητα, αλλά χρήμα. Και θέλουν διακαώς να μετατρέψουν τα ακίνητα σε χρήμα, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να το δανείσουν. Και χωρίς δάνεια, το κεφάλαιο μπαίνει σε μεγάλα “ντέρτια”. Για αυτό το ελληνικό κράτος κάλεσε τα funds, μέσω και των εγγυήσεων που τους έδωσε με το πρόγραμμα ¨ΗΡΑΚΛΗΣ¨, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή τη συνθήκη.

Επιπλέον, με το νέο πτωχευτικό νόμο οι πλειστηριασμοί και οι διακανονισμοί που θα γίνονται μεταξύ πιστωτών και δανειοληπτών θα αποφέρουν τεράστια κέρδη στους πρώτους (καταβολή ενοικίου που θα αποφασίζεται από τις τράπεζες και το κεφάλαιο με συνεχή απειλή οριστικής έξωσης, αν δεν καταβληθούν 3 συνεχόμενες δόσεις).Από τη μεριά μας, δηλώνουμε ως αγωνιζόμενα από τα κάτω κομμάτια της κοινωνίας, πως η δυσμενής πραγματικότητα της ακρίβειας, των πλειστηριασμών και των εξώσεων, μας βρίσκει σε θέση μάχης. Στεκόμαστε ως αγωνιστές που βιώνουμε κοινά την πραγματικότητα, ταξικά και αλληλέγγυα δίπλα σε κάθε άνθρωπο της τάξης μας. Να στήσουμε αναχώματα αντίστασης, μέχρι η στέγαση να γίνει ένα κοινό αγαθό για όλες/ους μας. Δηλαδή να είναι κομμάτι ενός κόσμου μακριά από τα κέρδη και τον θάνατο που μας επιβάλλουν. Έναν κόσμο ελευθερίας και ισότητας.

Μπλόκο σε ακρίβεια, πλειστηριασμούς, εξώσεις. Κάτω τα χέρια από τη στέγαση.

Περισσότερες πληροφορίες για τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς στην Πάτρα, αλλά και επόμενες δράσεις, μπορείτε να βρείτε στη σελίδα Μπλόκο στους πλειστηριασμούς / Πάτρα.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Η εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ταινία «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, θα ξεκινήσει να προβάλλεται ...
«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ - Ο ιδεαλισμός σ' ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ – Ο ιδεαλισμός σ’ ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

"Στο γραφείο καθηγητών" ("Das lehrerzimmer" / "The teachers’ lounge") Σκηνοθεσία: Ιλκέρ Τσατάκ. Πρωταγωνιστούν: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου. Γερμανία, ...
Φένια Παπαδόδημα

“Marika’s dream” στο θέατρο Μικρό Γκλόρια

Η Φένια Παπαδόδημα συνεχίζει τις παραστάσεις του  "Marika’s dream" κάθε Παρασκευή στις 18:00 έως 29 Δεκεμβρίου 2023 στο  Θέατρο Μικρό ...
Athenian Material

Προβολή του Athenian Material στον «Μικρόκοσμο»

Προβολή του ντοκιμαντέρ Athenian Material της γαλλίδας δημιουργού Laure Vermeersch την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 στις 21:30 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο. Υπόθεση ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13618 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top