tetartopress

Πάτρα: Εκδήλωση ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου


Εκδήλωση-συζήτηση ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στις 17:30, στον κήπο του Σκαγιοπουλείου στην Πάτρα, από την Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στο αυξημένο κόστος ζωής. Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα γίνει στο καφέ εντός του κήπου.

Η ανακοίνωση της Συνέλευσης:

Κάτω τα χέρια από τη στέγαση

Η στέγαση, μια από τις βασικότερες ανάγκες, έχει γίνει αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης τα τελευταία χρόνια. Με δεδομένο ότι το ενοίκιο και οι στεγαστικές δαπάνες για ρεύμα, τηλέφωνο, ίντερνετ και νερό έχουν εκτιναχθεί σε τεράστια ύψη, ο μέσος μισθός στην πραγματικότητα δεν επαρκεί για να βγει ο μήνας. Τα πιο φτωχοποιημένα κομμάτια της τάξης μας, αδυνατώντας να αποπληρώσουν τα δάνεια κατοικίας και τα υπέρογκα ενοίκια, συχνά τίθενται στο στόχαστρο των τραπεζών και διαφόρων funds , βρισκόμενοι υπό την απειλή των πλειστηριασμών και των εξώσεων.

Το διάστημα αυτό έχουν δρομολογηθεί δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί, μεταξύ αυτών και πρώτης κατοικίας. Σπίτια βγαίνουν στο σφυρί για μικρά χρέη, αφού πρώτα οι οφειλέτες βιώσουν από τους δικαστικούς επιμελητές απειλές, εισβολές και ξεσπιτώματα. Η κερδοσκοπία “ανθίζει” ακόμα περισσότερο για τις τράπεζες, τους ξένους επενδυτές και εγχώρια μεγαλοαρπακτικά μέσω της πολιτικής των κόκκινων δανείων. Στελέχη της εγχώριας πολιτικής σκηνής, έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό σε εταιρείες κόκκινων δανείων, για να θησαυρίζουν από την φτώχεια και την εξαθλίωση της κοινωνικής βάσης.

Στην πόλη της Πάτρας παρατηρείται μια κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων που μέσα σε 3 χρόνια ανέρχεται στα 100 με 150 ευρώ. Ταυτόχρονα, έχουν ξεκινήσει οι πλειστηριασμοί ακινήτων, μεταξύ αυτών και αρκετών πρώτων κατοικιών, ενώ όπως φαίνεται και στο τοπίο πανελλαδικά, η στεγαστική κρίση πρόκειται να διογκωθεί περισσότερο.

Παρά τις υπεκφυγές κράτους και κεφαλαίου ότι η κατακόρυφη άνοδος των ενοικίων και των ακινήτων οφείλεται σε κάποιους απροσδιόριστους νόμους της αγοράς, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Στην κορυφή της λίστας των υπαίτιων βρίσκονται οι τράπεζες. Οι τράπεζες, παρόλο που έχουν χρηματοδοτηθεί αδρά από όλους/ες εμάς την εποχή των μνημονίων, ώστε να μη καταρρεύσουν, βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς έχουν πολλά αδιάθετα ακίνητα. Οι τράπεζες, όμως, δεν εμπορεύονται ακίνητα, αλλά χρήμα. Και θέλουν διακαώς να μετατρέψουν τα ακίνητα σε χρήμα, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να το δανείσουν. Και χωρίς δάνεια, το κεφάλαιο μπαίνει σε μεγάλα “ντέρτια”. Για αυτό το ελληνικό κράτος κάλεσε τα funds, μέσω και των εγγυήσεων που τους έδωσε με το πρόγραμμα ¨ΗΡΑΚΛΗΣ¨, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή τη συνθήκη.

Επιπλέον, με το νέο πτωχευτικό νόμο οι πλειστηριασμοί και οι διακανονισμοί που θα γίνονται μεταξύ πιστωτών και δανειοληπτών θα αποφέρουν τεράστια κέρδη στους πρώτους (καταβολή ενοικίου που θα αποφασίζεται από τις τράπεζες και το κεφάλαιο με συνεχή απειλή οριστικής έξωσης, αν δεν καταβληθούν 3 συνεχόμενες δόσεις).Από τη μεριά μας, δηλώνουμε ως αγωνιζόμενα από τα κάτω κομμάτια της κοινωνίας, πως η δυσμενής πραγματικότητα της ακρίβειας, των πλειστηριασμών και των εξώσεων, μας βρίσκει σε θέση μάχης. Στεκόμαστε ως αγωνιστές που βιώνουμε κοινά την πραγματικότητα, ταξικά και αλληλέγγυα δίπλα σε κάθε άνθρωπο της τάξης μας. Να στήσουμε αναχώματα αντίστασης, μέχρι η στέγαση να γίνει ένα κοινό αγαθό για όλες/ους μας. Δηλαδή να είναι κομμάτι ενός κόσμου μακριά από τα κέρδη και τον θάνατο που μας επιβάλλουν. Έναν κόσμο ελευθερίας και ισότητας.

Μπλόκο σε ακρίβεια, πλειστηριασμούς, εξώσεις. Κάτω τα χέρια από τη στέγαση.

Περισσότερες πληροφορίες για τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς στην Πάτρα, αλλά και επόμενες δράσεις, μπορείτε να βρείτε στη σελίδα Μπλόκο στους πλειστηριασμούς / Πάτρα.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...
«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά συνεχίζει τις παραστάσεις στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά συνεχίζει τις παραστάσεις στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

Το θεατρικό έργο της Μαρίας Λαϊνά «Το Φαγητό», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιόλιου, λόγω της θερμής ανταπόκρισης του κοινού, συνεχίζει τις ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13868 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top