Πάτρα: Εργαστήριο υποκριτικής στο Patras Acting Studio
Το εργαστήριο υποκριτικής «Γυναίκες στην Κόψη», ξεκινά στην Πάτρα στις 27 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Μαΐου. Ο Γιάννης Λεοντάρης και η Αιμιλία Βάλβη έρχονται ξανά στο Patras Acting Studio για ένα masterclass που έχει ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με το θέατρο και που θα διεξαχθεί σε 2 φάσεις :
Α. Από την πληροφορία στη χειρονομία και από το «Φυσικό» στο «Παράδοξο»
Υπεύθυνος Εργαστηρίου : Γιάννης Λεοντάρης
27 & 28 Ιανουαρίου, 10 & 11 Φεβρουαρίου, 24 & 25 Φεβρουαρίου, 9 &10 Μαρτίου (14:30 – 17:30)
Σκοπός του εργαστηρίου η εξοικείωση με εργαλεία ανάλυσης, οργάνωσης και κατανόησης του κειμένου από τον ηθοποιό κατά την πρώτη επαφή με το υλικό του. Στη συνέχεια, δοκιμάζεται η σύνδεση του κειμένου με την ενεργοποίηση του σώματος.
Ένα εργαστήριο για τη διαχείριση σχέσεων «δυσαρμονίας» ανάμεσα στην κίνηση και το λόγο με στόχο την παραγωγή μιας εναλλακτικής σκηνικής αλήθειας. Ως πρώτη ύλη του εργαστηρίου έχουν επιλεγεί έμμετρα και πεζά κείμενα της προφορικής παράδοσης (κυρίως Παραλογές και αφηγήσεις παραμυθιών) με κοινό θεματικό στοιχείο την βία εναντίον γυναικών.
Οδηγός για την έρευνα αυτή, τα λόγια του Αντρέι Ταρκόφσκι: «Ορισμένες φορές το εντελώς εξωπραγματικό καταλήγει να εκφράζει την ίδια την πραγματικότητα. Το πραγματικό, όπως λέει ο Μίτιενκα Καραμάζοφ, είναι κάτι τρομερό. Κι ο Πολ Βαλερύ παρατήρησε ότι το πραγματικό εκφράζεται πιο ουσιαστικά με το παράλογο.» (Σμιλεύοντας το χρόνο).
Β. Από το κείμενο στη σκηνή
Υπεύθυνη Εργαστηρίου : Αιμιλία Βάλβη
23 & 24 Μαρτίου, 30 & 31 Μαρτίου, 20 & 21 Απριλίου, 27 & 28 Απριλίου, 11& 12 Μαΐου, 18 & 19 Μαΐου, 25 & 26 Μαΐου ( 3 παραστάσεις ) (Σάββατο 14:30 – 18:30, Κυριακή 14:30 – 17:30)
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες, έχοντας ήδη οικειοποιηθεί τα επιλεγμένα κείμενα, εισάγονται σε τεχνικές αφηγηματικού θεάτρου και performance με τη μορφή πρόβας, με σκοπό τη σκηνική τους απόδοση / παράσταση. Αξιοποιώντας την παράδοξη σωματικότητα και την ηχητική σκηνική αλήθεια που θα προκύψει στην πρώτη φάση του εργαστηρίου με τον Γ. Λεοντάρη, θα δοκιμαστεί η δραματουργική σύνθεση και τελικά η σκηνοθεσία των διαχρονικών αυτών προφορικών παραδόσεων, με θέμα τη βία πάνω στη γυναίκα.
Με λίγα λόγια, η πρώτη ύλη, κατά τη διάρκεια των προβών και στο τέλος του εργαστηρίου, μετατρέπεται σε σκηνικό δρώμενο, ανοιχτό για το κοινό.
Πληροφορίες: 6971581592
Patras Acting Studio, Υψηλάντου 110, Πάτρα | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map
Γιάννης Λεοντάρης
Απόφοιτος του Τμήματος φιλολογίας του Α.Π.Θ. και διδάκτωρ Συγκριτικής Γραμματολογίας στο Πανεπιστήμιο PARISX –NANTERRE στο αντικείμενο της συγκριτικής προσέγγισης κινηματογράφου και λογοτεχνίας. Εργάζεται στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου , όπου διδάσκει Υποκριτική και Σκηνοθεσία. Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Μάρτιο του 2017 διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Ως σκηνοθέτης στον κινηματογράφο εργάστηκε από το 1987 μέχρι το 2003. Οι ταινίες του έχουν αποσπάσει τρεις φορές το Α’ Κρατικό Βραβείο του ΥΠ.ΠΟ. Μετά το 2004 στρέφεται στην θεατρική σκηνοθεσία. Ιδρυτικό μέλος του ΘΙΑΣΟΥ ΚΑΝΙΓΚΟΥΝΤΑ (2005 -2014).
Αιμιλία Βάλβη
Μεταπτυχιακή απόφοιτη στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Θέατρο και Κοινωνία» Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. (2019-2020). Απόφοιτη Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (2002-2006). Απόφοιτη Δραματικής Σχολής Σύγχρονου Θέατρου Αθήνας Γ. Κιμούλη (1996-1999). Εργαστήρι φωνητικής Τέχνης Σπύρου Σακκά ( 1999 – 2004). Σύστημα φωνής Μίρκας Γιεμεντζάκη (1996 – 2000). Παραδοσικά κρουστά, ρυθμός και χοροί (Λύκειο Ελληνίδων, Δώρα Στράτου)
Ως επαγγελματίας ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Α.Αντύπα, Β. Θεοδωρόπουλο, Τ. Κουλίεβα, Γιάννη Λεοντάρη, Μαρία Κυριάκου, Ε. Γεωργοπούλου κ.α. και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από τριάντα θεατρικές παραστάσεις σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, τον ΘΟΚ, το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, το Θέατρο του Νέου Κόσμου και έχει εργαστεί ως ηθοποιός στον κινηματογράφο και την τηλεόραση
Διδάσκει Υποκριτική και αγωγή προφορικού λόγου στο ΔΙΕΚ Ναυπλίου (2022 – σήμερα). Δίδαξε ως διδάσκουσα ΠΔ 407 Αγωγή προφορικού λόγου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, (2013-24). Είναι υπεύθυνη σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας του πολιτιστικού οργανισμού «Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου» (2019 – σήμερα).. Σκηνοθέτησε τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου στον θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας (2023). Ως θεατροπαιδαγωγός – θεατρολόγος, ανέλαβε την υλοποίηση θεατροπαιδαγωγικών εργαστηρίων στο πλαίσιο του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου: «Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα» (2017-18, 2018-19). Οργανώνει μαθήματα Υποκριτικής στους πολιτιστικούς οργανισμούς «Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου», στον Θεατρικό Οργανισμό Δήμου Άργους – Μυκηνών και στον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας από το 2019 έως σήμερα.