tetartopress

Πάτρα: Έτοιμη η 7η τοιχογραφία του ArtWalk 7


«Η τέχνη στον δημόσιο χώρο είναι λίγο πιο δημοκρατική, είναι εκεί για να την απολαύσουν όλοι, δεν χρειάζεται να έχεις κάποια ιδιαίτερη κατανόηση της τέχνης για να μπορέσεις να την εκτιμήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επέλεξα να γίνω street artist, επειδή δεν με ενδιέφερε να θέσω το έργο μου απέναντι σε επιτροπές κριτών για να καθορίσουν αν θα μπορούσα να εκθέσω ή όχι, ήταν περισσότερο για την ελευθερία της έκφρασης», μας λέει ο Emic, ο οποίος ήρθε από το Μπέλφαστ της Βορείου Ιρλανδίας για να δημιουργήσει στον αστικό ιστό της Πάτρας την έβδομη τοιχογραφία του 7ου Διεθνούς Street Art Φεστιβάλ Πάτρας | ArtWalk 7.

Ο Emic αντλεί έμπνευση από πολλούς χώρους, όπως η λογοτεχνία, η μουσική, η αρχιτεκτονική και η παρατήρηση της καθημερινής ζωής, ενώ απολαμβάνει την ερευνητική διαδικασία που κρύβεται πίσω από κάθε έργο του. Άλλωστε, ο ίδιος θεωρεί ότι οι καλλιτέχνες αποτελούν παρατηρητές των ανθρώπων και της δραστηριότητάς τους. Αυτό που τον εντυπωσιάζει περισσότερο στην τέχνη στο δημόσιο χώρο, χρησιμοποιώντας τα δικά του λόγια, είναι: «Πρόκειται απλώς για την αλληλεπίδραση, τη διακοπή της καθημερινής ζωής κάποιου. Μπορεί να είναι μικρή, μπορεί να έχει αντίκτυπο, κάθε αλληλεπίδραση θα είναι μοναδική για το συγκεκριμένο άτομο και αυτό είναι το σημαντικό, γι’ αυτό υπάρχει η τέχνη». Όσον αφορά την τεχνική του, αυτή βρίσκεται σε μία διαρκή εξέλιξη από τότε που ξεκίνησε να ζωγραφίζει στον δημόσιο χώρο, καθώς είναι αυτοδίδακτος, ενώ τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να μάθει, όπως μας λέει ο ίδιος αστειευόμενος, «τι να μην ζωγραφίζει».


Η συγκεκριμένη τοιχογραφία έχει τον τίτλο «Πηνελόπη» και η έμπνευση προέκυψε από την προσπάθεια σύνδεσης της ελληνικής και της ιρλανδικής λογοτεχνίας, μέσω του βιβλίου του James Joyce «Ulysses» που είναι βασισμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου. Η ιστορία έχει να κάνει με έναν άντρα που επιστρέφει σπίτι του στη γυναίκα του- στο βιβλίο του Joyce o Leopold Bloom επιστρέφει μετά από μία μέρα στο Δουβλίνο, ενώ στην Οδύσσεια του Ομήρου ο Οδυσσέας επιστρέφει από τον Τρωικό πόλεμο στην Πηνελόπη. Ο Emic όμως, εστιάζει στον γυναικείο χαρακτήρα, «στις συζύγους στις οποίες επιστρέφουν οι άντρες πίσω». Το τελευταίο κεφάλαιο στο βιβλίο του Joyce ονομάζεται Πηνελόπη και αποτελεί το πιο διάσημο κεφάλαιο στο βιβλίο επειδή ο συγγραφέας προσκαλεί τον αναγνώστη στη συνείδηση της συζύγου Molly Bloom. «Αποτελεί μια πραγματική εικόνα του μυαλού κάποιου ανθρώπου και ήθελα να βασίσω αυτή την τοιχογραφία σε αυτό και να έχω το βλέμμα της γυναίκας ως υποκείμενο που βγαίνει προς τα έξω και αλληλεπιδρά με τον θεατή», μας λέει ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

«Πηνελόπη» λοιπόν, η 7η συνολικά τοιχογραφία του ArtWalk, την οποία μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά στην οδό Δερβενακίων 37.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Emic, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για την Art In Progress και τις δράσεις της μπορείτε να βρείτε: artinprogress.eu |  Facebook (Art In Progress) (ArtWalk) | instagram (artinprogress.patras) (artwalk_festival)

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...
«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά συνεχίζει τις παραστάσεις στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά συνεχίζει τις παραστάσεις στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

Το θεατρικό έργο της Μαρίας Λαϊνά «Το Φαγητό», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιόλιου, λόγω της θερμής ανταπόκρισης του κοινού, συνεχίζει τις ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13868 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top