tetartopress

Πάτρα: Η Δημοτική αρχή θα εντάξει το γραμμικό πάρκο στο σχεδιασμό


Η Πάτρα αλλάζει προς το καλύτερο, την κάνουμε λειτουργική και προσβάσιμη για όλους, τόνισε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, κατά τη διάρκεια της  συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε στο Δημαρχείο τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, με θέμα το δεύτερο στάδιο των διαδικασιών εκπόνησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για την πόλη.

Ο Δήμαρχος μάλιστα, συνέδεσε το ΣΒΑΚ και με το γραμμικό πάρκο που θέλει να δημιουργήσει η Δημοτική Αρχή, από το Ρίο μέχρι την Πάτρα, με υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής και στο τμήμα από το Ρίο έως την οδό Κανελλοπούλου.

Όποιος σκέφτεται το μέλλον, δεν μπορεί να μη βλέπει, ότι μόνο με την υπογειοποίηση του τρένου και με τη δημιουργία του γραμμικού πάρκου θα πετύχει το ΣΒΑΚ Πάτρας, είπε ο Κ. Πελετίδης και συμπλήρωσε, ότι αυτό υπαγορεύει άλλωστε και ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός της πόλης και αυτό θέλει ο πατραϊκός λαός.

«Πώς γίνεται στην Αττική, στην περιοχή του Ελληνικού για παράδειγμα, να υπογειοποιούνται τα πάντα για να έχει μέτωπο στη θάλασσα ο επενδυτής και ο λαός της Πάτρας να το στερείται;», αναρωτήθηκε ο Δήμαρχος και επανέλαβε τη σταθερή στάση του υπέρ της υπογειοποίησης, καλώντας την κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημα της πόλης και να δώσει τα επιπλέον 80 εκ. ευρώ που θα κοστίσει αυτό το έργο.

Αναφορικά με το ΣΒΑΚ Πάτρας, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι στη νέα φάση που εισέρχεται, θα γίνει μια προ-διαβούλευση με τους τεχνικούς και τους κοινωνικούς φορείς της πόλης, για να διατυπώσουν τις απόψεις τους και στη συνέχεια θα κληθούν όλοι οι δημότες, σε ανοικτή διαβούλευση, να πουν τη γνώμη τους επί των σχεδίων, για να καταλήξουμε στον τελικό σχεδιασμό.

Από την πλευρά της η Αρμόδια Αντιδήμαρχος, Αναστασία Τογιοπούλου, παρομοίασε το ΣΒΑΚ με «Σύνταγμα» μετακινήσεων πολιτών, αγαθών και υπηρεσιών μέσα στην πόλη, λέγοντας ότι είναι ένα έργο που θα χαράξει τη ζωή της Πάτρας για τα επόμενα χρόνια.

Έχουν συγκεντρωθεί όλα τα χαρακτηριστικά της πόλης από πλευράς μετακινήσεων, καθώς και όλα τα έργα που γίνονται και θα γίνουν, είπε η Αντιδήμαρχος τονίζοντας: «Χτίζουμε για το λαό και πρέπει ο λαός να συμμετέχει, ώστε από κοινού να συνδημιουργήσουμε το όραμα για τις μετακινήσεις της επόμενης δεκαετίας στην Πάτρα». Εξήγησε δε, ότι η εκπόνηση του ΣΒΑΚ περιλαμβάνει τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με ποδήλατο, πεζές μετακινήσεις μέσα στον αστικό ιστό, διανοίξεις οδών, δημιουργία κυκλοφοριακών αρτηριών κλπ.

Η Αντιδήμαρχος έκλεισε την εισήγησή της, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διεκδικήσουμε πόρους για να καταλήξουμε σε έργα και ευχαρίστησε την ομάδα έργου των εργαζομένων του Δήμου, που ασχολείται με όλες της τις δυνάμεις και παρά την υποστελέχωση, για τους σχεδιασμούς και τις μελέτες.

Τέλος, ο επικεφαλής της ομάδας έργου του Δήμου για το ΣΒΑΚ, Τάκης Τριανταφύλλου, πολιτικός μηχανικός, σημείωσε ότι την προηγούμενη περίοδο ο Δήμος Πατρέων προχώρησε σε μία εκτενή διαδικασία καταγραφής, συλλογής και αξιολόγησης δεδομένων από όλη της πόλη. Αξιοποιώντας αυτά τα στοιχεία, η ομάδα έργου του Δήμου, προχωράει στην διαμόρφωση εναλλακτικών σεναρίων αστικής κινητικότητας, τα οποία βασίζονται σε μια οραματική προσέγγιση για την εξέλιξη της πόλης και εξειδικεύονται σε επιμέρους ομάδες παρεμβάσεων για κάθε μορφή μετακίνησης. Απ’ αυτές τις στρατηγικές, θα αναδειχθεί η καταλληλότερη για το μέλλον της πόλης και γι’ αυτό ο Δήμος Πατρέων στρέφεται στην συνεισφορά της τοπικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο της Β φάσης συμμετοχικού σχεδιασμού για Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της Πάτρας, τόσο οι φορείς, όσο και οι ομάδες πολιτών και οι κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης θα μπορούν να συνεισφέρουν με τις απόψεις και τις κατευθύνσεις τους στον σχεδιασμό. Ειδικότερα, οι διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού που θα πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν:

Α. Συνδιαμόρφωση των εναλλακτικών σεναρίων κινητικότητας με τους φορείς

Β. Διαβούλευση των εναλλακτικών σεναρίων κινητικότητας

Τα στοιχεία και το υλικό που σχετίζονται με την Β φάση συμμετοχικού σχεδιασμού για το ΣΒΑΚ Δήμου Πατρών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Το δίκτυο των φορέων θα ενημερωθεί για περαιτέρω λεπτομέρειες, με σχετικές προσκλήσεις, καθώς και στην ιστοσελίδα του ΣΒΑΚ στην οποία έχει πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενος.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Η πηγή των παρθένων

«Η πηγή των παρθένων» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στην Ανδόρα

Η Weirdwave, παρουσιάζει τη σουηδική ταινία «Η πηγή των παρθένων» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, μια ταινία που σημάδεψε τα κινηματογραφικά πράγματα ...
Ελένη Κυριαζοπούλου

Έκθεση Ζωγραφικής της Ελένης Κυριαζοπούλου στην Black Duck

Η γκαλερί του Black Duck φιλοξενεί την έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Κυριαζοπούλου με τίτλο “Momentum” από τις 7 έως τις 17 του ...
Ο γλάρος και η φάλαινα

«Ο Γλάρος και η Φάλαινα» στο Εργοτάξιον

Το παιδικό διαδραστικό μιούζικαλ «Ο Γλάρος και η Φάλαινα» ανεβαίνει κάθε Κυριακή στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον  όπου μέσα από διαδραστικά τραγούδια, ...
Ο «Παιχνιδοποιός» του Γκάρντνερ ΜακΚέυ

Παράταση παραστάσεων για τον Παιχνιδοποιό στο Μικρό Γκλόρια

Ο «Παιχνιδοποιός» του Γκάρντνερ ΜακΚέυ μεταφέρεται στη σκηνή του Μικρού Γκλόρια. Το έργο αυτό ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 11821 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top